Prima pagină » Titlurile zilei » Vine apocalipsa fiscală pentru antreprenorii din Iași! Afacerist, despre anunțul guvernanților: „Va fi grav pentru mulți” – FOTO

Vine apocalipsa fiscală pentru antreprenorii din Iași! Afacerist, despre anunțul guvernanților: „Va fi grav pentru mulți” – FOTO

17 aug. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN, în Titlurile zilei

Urmează apocalipsa fiscală pentru antreprenori! Afacerile ieșenilor vor fi afectate de noile modificări fiscale propuse de guvernanți. Guvernul pregătește un pachet de taxe și impozite pentru a acoperi gaura din buget. Astfel, triplează impozitul pe venitul microîntreprinderilor de la 1 la sută la 3 la sută la cele mai mici firme din economie, locuințele se vor scumpi, iar taxele pentru PFA vor fi mai mari

Guvernul pregătește un mega-pachet de taxe şi impozite pentru a acoperi gaura din buget, de 6 miliarde de lei. Dacă proiectul va fi aprobat, cele mai afectate afaceri vor fi ale antreprenorilor cu microîntreprinderi sau PFA. Astfel, Guvernul triplează impozitul pe venit la microîntreprinderi, de la 1 la sută la 3 la sută, locuințele se vor scumpi, iar taxele pentru PFA vor fi mai mari. Cei care vor să-și cumpere o casă ar putea plăti, din 2024, mai mult.

Locuințele de până în 120.000 de euro s-ar putea scumpi cu 4 la sută. Mai exact, TVA-ul, în cazul acesta, va crește de la 5 la 9 la sută. La fel și la catering sau la cărți, care aproape se va dubla, din 2024, de la 5 la 9 la sută. Taxele pentru PFA-uri (persoană fizică autorizată) cu activități independente se vor mări din anul 2024, dacă va fi aprobat noul pachet de taxe și impozite. Antreprenorii din Iași spun că toate aceste modificări vor genera falimente.

„Vorbim de o apocalipsă fiscală. Eu sunt de 15 ani în domeniu, dar nu am mai văzut o ordonanță care să atace atât de mult mediul de afaceri. E o foame de bani! Când avem de a face cu o ordonanță, cam 70-80 la sută din prevederi rămân și în forma finală, astfel că multe din aceste modificări vor fi valabile, începând de anul viitor. Ceea ce va fi grav pentru mulți”, susține Silviu Popa, tânăr din Iași care deține un salon de înfrumusețare, având PFA.

Urmează apocalipsa fiscală pentru antreprenorii din Iași

În prezent, a fi microîntreprindere înseamnă ca antreprenorul să plătească un impozit de 1 la sută din venituri, dar, conform acestui proiect al Guvernului, se introduc anumite plafoane. De exemplu, antreprenorul plătește 1 la sută din venituri dacă are venituri până în 300.000 de lei într-un an. Dacă depășește plafonul de 300.000 de lei și are până în 500.000 de euro, cât este plafonul la microîntreprinderi, impozitul crește la 3 la sută.

Dacă un ieșean are o microîntreprindere și depășește ca rată de profitabilitate 30 la sută, cât reprezintă profitul contabil, trece la impozit pe profit, adică antreprenorul plătește 16 la sută din profitul obținut, cât este acest impozit pe profit. De exemplu, la venituri de 100 de lei și profit de 45 de lei, rata de profit e de 45 la sută. Mulți antreprenori vor face astfel încât să le scadă artificial marja de profit și să rămână la impozitul pe venit, potrivit specialiștilor. O microîntreprindere are mai puțin de 10 angajați și venituri de maximum 500.000 de euro anual.

PFA-urile vor fi afectate de noile reforme fiscale

Afectate de noua reformă fiscală vor fi mai ales PFA-urile. Din anul 2024, pe lângă impozitul pe venit de 10 la sută, contribuția la sănătate va fi tot de 10 la sută și se va plăti la venitul net realizat pe an. La un venit net de 300.000 de lei pe an se va plăti sănătatea 10 la sută din această sumă, adică 30.000 de lei.

Dacă impozitul pe venit se calculează trimestrial, iar pentru al patrulea trimestru se plătea până la 25 decembrie, anul acesta ar trebui plătit până la 21 decembrie, anticipat. Adică antreprenorul trebuie să vadă ce venit a realizat pe octombrie și noiembrie, iar pentru luna decembrie să estimeze venitul și să dubleze venitul din noiembrie.

„Dacă vând mai mult în noiembrie și mai puțin în decembrie, sunt dezavantajat din start, pentru că se dublează noiembrie și plătesc anticipat”, susține un antreprenor din Iași. Din 2024 se elimină o serie de facilități din construcție și antreprenorii vor plăti contribuția la sănătate. În domeniul alimentar, la tichetele de masă se va plăti impozit, respectiv contribuția la sănătate.

Neculai Vițelaru: „Suntem foarte supărați și ne-am exprimat dezamăgirea”

Reprezentanții ieșenilor cu microîntreprinderi susțin că au discutat cu reprezentanții Guvernului și au primit promisiuni că acest pachet de măsuri fiscale nu va fi aprobat în această formă.

„Suntem foarte supărați și ne-am exprimat dezamăgirea referitor la modul de a acționa Guvernul, inclusiv la întâlnirea ce am avut-o când s-a lansat Carta Albă a IMM-urilor. Din partea Guvernului a fost ministrul Economiei, efectiv, i-am spus că nu poate în felul acesta să ia niște decizii.

Au mai fost discuții între reprezentanții noștri și ai celor de la cele două partide de la guvernare și am primit promisiuni că situația se va domoli. Noi am spus că, dacă la microîntreprinderi ați micșorat pragurile, nu puteți modifica codul fiscal decât cu 6 luni înainte de aplicare și practic ar încălca legea. Dacă nu sunt bani la buget, e simplu. Sunt multinaționale, companii mari care au datorii de peste 100 de milioane de euro la stat. Luați banii de la cei care fac totul prin inginerii financiare și scot totul pe zero.

Nu mai numărați leu cu leu când ați putea lua 120 de milioane de euro de la buget. Soluții sunt, dar e frica de multinaționale. S-au închis deja mii de IMM-uri la nivel național și situația ar putea fi mai gravă”, susține Neculai Vițelaru, președintele patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din regiunea Nord-Est.

Un proiect de lege ar elimina plata cash.

Angajații din IT vor plăti mai multe taxe și impozite

Cei care lucrează în domeniul IT vor plăti mai multe taxe și impozite din anul 2024. Astfel, dacă, de exemplu, un angajat în IT datorează 4.000 de lei impozit pe venit (10 la sută din 40.000 de lei, venitul brut), 9.000 de lei contribuție la pensie, adică CAS (25 la sută ori 36.000 de lei, norma de venit fiind cuprinsă între 12 și 24 de salarii minime), CASS, respectiv contribuția la sănătate de 10 la sută din norma de 36.000 de lei, între 12 și 24 de salarii minime, de anul viitor, taxele și impozitele vor fi proporționale direct cu veniturile, nu cu grila de norme racordate la adresa de înregistrare a PFA-ului.

Astfel, IT-iștii care prestează servicii printr-un PFA aveau, până anul acesta, posibilitatea de a plăti contribuții sociale și impozit pe venit care cumulau aproximativ 15 la sută din venit (dacă se încadrau în codurile CAEN specifice și sub plafonul de 25.000 de euro pe an). Dacă mulți IT-iști considerau această formă de colaborare avantajoasă pentru ambele părți, de anul viitor, calculele taxelor anuale se vor face la venitul lor real, indiferent de cuantumul remunerației, ceea ce ar putea ajunge și la 40 la sută din venit, taxe și impozite.

Tot mai mulți tineri vor să devină IT-iști.

Dan Chirleșan: „Vorbim de o decizie politică”

Specialiștii în economie spun că ar trebui ca, indiferent de domeniu, toată lumea să plătească taxe și impozite la fel.

„Vorbim de o decizie politică! Nu sunt chestiuni ușoare și politicienii măsoară tot prin numărul de voturi pe care îl pot primi. Dacă vorbim de aceste reforme structurale, noi suntem un stat eșuat, suntem în derivă. Consumăm mai mult decât producem și amanetăm viitorul copiilor noștri. Povestea e tristă! Cel mai corect ar fi uniformizarea regulilor pentru toată lumea, eliminarea privilegiilor și închiderea ușilor pentru extractorii de rentă.

Există și variantele de facilități fiscale păstrate permanent într-o zonă pentru așa-numite sectoare sensibile. Eu cred că sectorul IT nu mai e sensibil de mult și o spun și cei care activează acolo, care și-au căpătat recunoaștere publică, au venituri consistente și un impozit pe salarii de 10 la sută reprezintă nimic”, susține economist și conf. univ. dr. în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul UAIC.

Astfel, dacă noul pachet de taxe și impozite va fi aprobat, urmează apocalipsa fiscală pentru antreprenorii din Iași.

Comentarii
  • VREM REVOLUTIE!!!

    Daca nu suntem un popor de mamaligari trebuie sa iesim in strada cu angajatii si furcile!!!
    Sa le spargem capetele!!!
    REVOLUTIE !!!
    JOS GUVERNUL !!!

  • Dincolo de vorbe sunt cifrele. Tarile din UE colecteaza la buget 40% din PIB, RO colecteaza circa 27%, deci 2/3. Pai n-ai cum sa faci o tara ca afara (drumuri, spitale, scoli) cu 2/3 din buget.
    Au fost date privilegii fiscale in nestire si acuma guvernul le anuleaza in mare parte. Normal ca privilegiatii tipa. IT-ul va plati impozit la fel ca oricine. Constructorii vor plati CASS. Pana acuma erau scutiti, dar aveau asigurare medicala. Patronache platea 8% impozit pe venit (dividende), in timp ce salariatii plateau 16%.
    Dar raman inca privilegii. Multinationalele, pensiile speciale (fara contributivitate), pensionarile la 50 de ani. Guvernul este obligat sa faca ceva si aici.

  • corect, Anonim, da’ uiti ceva : deficitu’ balantei externe. e urias. cu ala ce facem?

  • Lasati, lasati, nu va mai plangeti. Deontati pana si tampoanele. De masini, combustibil pe firme cand mergeti la munte, cumparaturi de tot felul pe societati, etc etc, nu mai spuneti. Era o cucoana care cerea factura pe aerul conditonat intr-o tara exotica spunand ca ea trebuie sa decoteze pe firma. Daca s-ar uita ANAF-ul cu atentie, sigur da cu virgula.

  • Inchidem, cautam un exit, inclusiv tari cu presiune fiscala mai mica. Doar n-o sa ne sacrificam nervii si banii pentru un popor de cersetori, lenesi si plosnite. Deschideti voi afaceri in locul nostru si tineti voi aceasta noua monstruozitate… Ca sa vedeti ce inseamna munca. Putori oridinare, in special cei ce ati scris mai sus. Am 3 magazine, pe toate le inchid!

  • cand la supermarket tu iti cumperi mancarea si pasta de dinti din salariu, si vezi ca altul si-o cumpara pe firma, parca nu iti cade bine. si nu-i numa mancarea. si mobila si hainele si concediile, toate sunt pe firma. culmea, tot astia care se fofileaza racnesc cel mai tare cand vine vorba sa ceara de la stat, ca drumul, ca scoala, ca spitalul. pai cum vine asta, sa dai nimic si sa ceri totu ???

  • @Oshlobanu, inchide-le si du-te.

  • Pentru Oshlobanu: Du-teeeeee, du-teeeee….Mai putin un ~patron~ ca tine prin tara…. Chiar de azi poti pleca!

  • Doar cine a lucrat la patron știe adevărul.

  • 🔴 La PFA va fi jale. Felicitari pentru articol !!! Am vorbit cu un economist, e asa cum ați scris in ziar: vine apocalipsa pentru PFA, II, AF, etc !

    „La un venit net de 300.000 de lei pe an se va plăti sănătatea 10 la sută din această sumă, adică 30.000 de lei…”

    ✅ ADEVARAT 100% !!!

    LA ACEASTA SUMA, ADAUGATI CONTRIBUTIA LA PENSIE 25 %, ADICA 75.000 LEI / AN SI IMPOZITUL DE 10 %, ALTI 30.000 LEI.
    RECAPITULAM :
    DIN 2024 UN PFA CARE CASTIGA 300.000 LEI PE AN, DATOREAZA STATULUI URMATOARELE SUME:

    ■CASS 10 % ( 30 MII LEI) + ■CAS 25% ( 75 MII LEI) + ■IMPOZIT 10 % ( 30 MII LEI) = 135 MII LEI , ADICA JUMĂTATE DIN CÂSTIGUL UNUI PFA.

  • @eu . Ai sa produci tu venit la buget, lepra bugetara…

  • @Anonim. Pune mana pe carte, analfabetule. Invata sa scrii corect romaneste si apoi sa-ti permiti sa faci analize fiscale. Asistatule.

  • Aberatii!
    Care PFA, dupa scaderea amortismentelor si a cheltuielilor deductibile integral sau partial, are un venit brut de 300000 pe an? Nici unul. Si la cheltuieli deductibile intra cam orice vrea omul, inclusiv transportul si cazarea in concediu.

    Am peste 20 de ani de meserie si am vazut evaziune fiscala cat pentru trei vieti. Ce poate cumpara o firma la capitolul ~ cheltuieli necesare desfasurarii activitatii ~ intrece orice va puteti imagina. Pacalirea statului este regula. Dar problema nu este numai a statului, ci in primul rand a firmei. Banii cheltuiti pentru interese personale trag firma in jos pentru ca nu mai raman bani suficienti pentru utilaje, tehnologii noi, si pentru salarii. De aici si fluctuatia de personal. Abia apuci sa-l treci pe unul in REVISAL, ca dupa o luna-doua a si plecat.

  • unde-i greseala, patronache?

  • VREM REVOLUTIE !!! Jos GUVERNUL!!

    BULLSHIT!!! Mancati cacat mincinosilor!! Deoarece micro plateste impozit la cifra de afaceri nu deduce niciun bon nicio suma!!!
    JOS GUVERNUL!!!
    De asta ne merge asa deoarece mancaticacat.
    Oricat ar impozita daca nu restructureaza cheltuielile egal zero!
    JOS GUVERNUL!!!
    REVOLUTIE!!!

  • Domnu’ patron care vrea revolutie … vrei sa-ti apar eu interesele? Da, sigur, dar numai atunci cand o sa le aperi si tu pe ale mele.

  • pt @salariat

    bine spus

  • Ala din poza 3 e Mr. Beam, după o lună ce Vaslui.

  • Am scris , comentat acum două zile la articolul cu Ciulacu și implementarea reformelor , cu ce urmează să se întimple ! , Ziariștii lași și slugi obediente au șters , blocat comentariul , acum văd că descriu ei următoarele faze 😁 dar stați să vedeți finalul acestei nebunii făcute de niște sociopați necalificați și ceilalți speciali, bugetari , conțopiștii , frecători de menta ajunși să conducă țara ! Vă vor ucide încet dar sigur în ștreangul taxelor și impozitelor pe toți din mediu privat care sunt singurii care produc venituri la PIB

  • Dacă pentru angajat disciplina fiscală este regula, pentru patron regula este evaziunea fiscală. De asta și mergem așa de prost. Un patron care se bazează pe fals și pe înșelăciune nu poate construi / conduce o firmă serioasă, de încredere.

  • Patronul roman are doua idei de afaceri : pacalirea statului si subplatirea angajatului. Patronul strain este mai evoluat. Ideea lui de afaceri este : succesul nu inseamna sa fii cel care are cel mai bun produs sau serviciu de pe piata, succesul in afaceri inseamna sa fii singurul de pe piata care scoate acel produs sau serviciu.

  • patronu roman are pretentia sa traiasca in lux chiar daca are numa doi angajati. aia e. iti da minimu pe economie si zice ca restu ti-l da la negru. iti da, da numa cand vrea el. isi bate joc de tine. aia e. de aia si plecam afara. afara din ce castigi o saptamana poti trai o luna. aicea salariul pe o luna abia iti ajunge sa supravietuiesti doua saptamani.

  • contabil pentru @adevarul

    Adevarul? Adevarul este ca economia are doua sectoare, ambele bazate pe evaziune fiscala, diferenta fiind numai modul de realizare a evaziunii.

    Primul sector, cel mai profitabil, este ocupat de multinationale. In acest sector, evaziunea fiscala se face legal, prin toate portitele legii. Conform cu bilanturile oficiale, toate multinationalele sunt pe minus, cu datorii la buget.

    Al doilea sector, mai putin profitabil, este ocupat de firmele romanesti, majoritatea praticand o economie speculativa, de tip cazinou – dai tunul si dispari. In acest sector, evaziunea fiscala se face preponderent cu incalcarea legii, desi exista cateva portite legale.

    Totusi, trebuie spus ca firmele romanesti trimit la buget mai multi bani decat multinationalele. De aceea, nu este corect sa ceri corectitudine numai ele. Domnilor de la guvern, inchideti portilele legale prin care multinationalele fac evaziune si o sa aveti rezultate.

  • 👁 Unii politicieni au ochii pe PFA-uri! Unele multinationalele au platit anul trecut mai putini bani la buget decât multe PFA-uri din Iași 🥰😍 Se numeste optimizare fiscală

    💋 Multinaționalele apeleaza la o metodă faina pentru stergerea profitului, multe externalizeaza profitul, etc. efectiv ele nu mai platesc nimic la stat; se numeste optimizare fiscală!

    Solutia? Toate PFA-urile din jud Iași să se facă multinaționale. E singura soluție!

    Ps: daca aveți un II sau PFA mergeți urgent la Registrul Comerțului și cereți să vă schimbe forma de organizare, spuneți așa:
    O.R.C – Ce doriți domnul P.F.A. Dumitru Majiun?
    P.F.A. – Vreau să fiu multinatională !

    …de restul se ocupă cei de la Registrul Comertului.🤤🙃

  • Rîdeți voi dar o să vă podidească plânsul in curând !, să văd ce o să faceți după ce mult înjurații micile firme , patroni vor fi morți și îngropați (financiar ) sa vă văd eu de unde luați bunuri și servicii ! , la cine mai apelați cind vi se sparge țeava !, statul este cel mai mare evazionist și rău platnic ! , băncile sunt cei mai mari spălători de bani și mari evazioniști și ei , apoi multinaționalele care nu plătesc aproape nimic din profituri în România ! …….. da voi înjurați patronii și PFAurile

  • Numai bugetari si salariati si hahalere trancanesc aici, care nici nu stiu unde este ghiseul ANAFului. Noi, micii si medii intreprinzatori va uram, asadar, sa ajungeti la piciorul podului – unde multora va este locul, fiindca produsul vostru este fix acela ce se reflecta in plata voastra lunara si sa va gasiti de munca cand o sa va dea Ciolacu si leprele socialiste. N-ati riscat in viata voastra nimic, n-ati reinvestit decat in pacanele, nu ati dezvoltat o afacere cat de mica mai mult decat mutarea de la un bar la altul, dar va freaca grija despre cum isi scade o firma cheltuielile sau nu. O sa mierliti pe limba voastra pasareasca, fiindca predictibilitatea mediului de afaceri in Romania este astazi la nivelul caldaramului, iar in 3-5 ani de zile o sa fiti o mare masa de cersetori. Salariile si pensiile va vor fi taiate incat cine este astazi sarac? maine va fi si mai sarac. Cum nu veti avea curajul sa intreprindeti nimic – asa cum n-ati avut nici pana acum – fiti siguri ca oamenii smart, cu viziune de business vor fi, demult, departe. Gloata de asistati social si plescari.

  • La început de drum

    Atentie celor care ii iau la ture pe patroni (nu zic ca nu sunt si uscaturi) dar haideri sa facem un pic de matematica. Pentru ca un angajat sa ia in mana 3000 de lei , patronul cheltuie 5300 de lei si asta doar pt salariu. Mai punem chirie, utilitati, motorina , consumabile diverse, telefoane, reparatii, diverse achizitii de echipamente, etc ( fiecare cu ramura lui de lucru stie ce foloseste zilnic si toate costa bani). Luam in considerare si concediul anual in care angajatul nu produce nimic si productivitatea trebuie compensata in perioada in care lucreaza. Deci ca un patron sa iasa pe zero cu un angajat care ia 3000 in mana acel angajat trebuie sa produca cel putin 10000 de lei brut lunar doar asa ca sa isi ia el cei 3000 de lei. Va intreb câți dintre voi angajati la patron produceti acesti bani. Si sa stiti ca de lucru nu vine din cer, cineva se chinuie sa obtina comenzile, lucrarile, etc.

  • anti-patronache

    @Oshlobanu, gargara de doi bani. Statuie nu vrei? Doar in capul tau fara patronache roman murim toti. Tu mori, nu eu. Daca nu-mi convine aici, plec din nou afara pe un castig net superior. Tu, unde pleci? Afara te ia fiscul de nu te vezi. Ai o afacere de doi lei si nu-ti poti plati salariatii? Inchide. Disparitia afacerilor neviabile e la fel de naturala ca disponibilizarea salariatilor incompetenti.

  • @anti-patronache Pleci in plua cu sacul. Pleci sclav, caci asta ia fost toata viata… Ai crescut de la stergator de cururi de italieni batrani, la pompista in benzinarie. Altceva? la ce sa te ia strainul? In schimb, un om de afaceri cand arata un cont de 500 000 euro, in orice ambasada, la cererea de viza (caci doar nu crezi, stergatorule de funduri, ca lumea se termina la m UE, unde mergi tu cu CI, cu VW tau SH) i se spune : sedere placuta in tara noastra si business placut! Intelegi diferenta dintre mine si tine, socialistule? Iti spun si-ti repet, saracie: o sa muriti pe limba voastra de comunistoizi vopsiti.
    Mark my words.

  • anti-patronache

    @La inceput de drum, afla ca salariul brut este in intregime al angajatului. Impozitele catre stat din salariul brut sunt din banii angalatului, nu ai patronului, cum crezi tu. Darile acelea sunt ale lui, ale amgajatului, ca sa aiba si el o pensie, o asigurare medicala. Angajatul e om, nu sclav.
    Daca o firma nu poate asigura angajatilor sai un salariu decent, atunci este ineficienta si dispare, la fel cum au disparut firmele care faceau carute, sei si hamuri. Selectia naturala lucreaza si in cazul firmelor. Si locul nu ramane niciodata gol. Se infiinteaza mereu alte firme. Unele reusesc, altele nu.

  • anti-patronache

    @Oshlobanu,
    Prima diferenta intre mine si tine este ca eu am o meserie, iar tu nu. A fi patron este o stare temporara, nu o meserie, cum crezi tu. A doua diferenta este ca eu nu cer nimic de la stat, pe cand tu ceri privilegii. Ai impozit pe dividende 8%, eu platesc 16% pe venit si tot tu cu gura mare. A treia diferenta este ca eu nu ma cred buricul pamantului, pe cand tu da. Daca inchizi alea trei magazine nu este sfarsitul lumii. Angajatii au sa-si gaseasca alt job, aici sau afara. Tu? treaba ta.

    Cunosc stilul tau. Unul ca tine imi spunea acum vreo 20 de ani ca angajatul ar trebui obligat sa accepte oricat ii ofera patronul. I-am dat flit. Am o meserie cautata, pe care o fac bine, nu stau la mila niciunui patron. Le doresc acest lucru tuturor angajatilor.

  • domnule @la inceput de drum, dar ce rată de profit frumoasă aveți… la încasări de 10000 lei aveți cheltuieli salariale de numai 5300 lei? fain de tot. rata de profit e pe undeva la 30%. cu ce vă ocupați?

  • domnule @oshlobanu, toată stima pentru efervescența dumneavoastră, dar să știți că afară, în vest, au patroni destui. muncitori calificați și ingineri nu au. încercați în grecia.

  • anti-patronache = the best of all

  • ohoho, ce topic coane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024