Primii bani pentru afacerile din mediul rural vor fi virați în conturile fermierilor din Iași începând cu luna aprilie 2022. Un prim raport de selecție a dosarele depuse în Submăsura 6.4-Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole a fost publicat de AFIR
Ieșenii investesc 315.000 de euro, Fonduri Europene, în domeniul non-agricol. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat un prim raport de selecție a dosarelor depuse în Submăsura 6.4-Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole. Fermierii eligibili la finanțare vor putea semna contractele pentru a primi banii solicitați în perioada 2 noiembrie-1 decembrie 2021. Astfel, SC Olma SRL, din sat Războieni, comuna Ion Neculce, va investi 70.000 de euro în afacere. Un spațiu de producție a sucurilor va fi construit de Ioana Roibu cu Fonduri Europene în valoare de 65.000 de euro. Dredcom Box SRL, din comuna Rediu, primește 60.000 de euro pentru a achiziționa echipamente de producție.
O fabrică de produse cosmetice va fi construită în comuna Holboca, cu 60.000 de euro primiți de Atgaya SRL. Un alt proiect din Iași care vizează investiții în domeniul non-agricol a fost aprobat de AFIR, fiind depus de Ramely SRL care va investi 60.000 de euro într-o fabrică de producție a mobilierului, din Miroslava.
Afacerile din mediul rural, din domeniul non-agricol, finanțate cu Fonduri Europene
Fondurile Europene alocate Submăsurii 6.4–Investiții în crearea și dezvoltarea de activități non-agricole s-au epuizat în 5 zile. Antreprenorii din Iași au depus cereri de finanțare în valoare de 2 milioane de euro, pentru investiții în sectorul non-agricol. Ieșenii vor să dezvolte afaceri de succes în producție sau servicii. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a primit online 1.149 de cereri de finanțare, la nivel național, cu o valoare totală a Fondurilor Europene solicitate de peste 204 milioane de euro, de 2 ori mai mult decât alocarea disponibilă.
Astfel, departajarea proiectelor va fi dificilă, selecția fiind riguroasă și numai cei care au proiecte bune vor putea accesa Fondurile Europene, spun specialiștii din Iași. Fondurile Europene alocate Submăsurii 6.2–Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale s-au epuizat tot în 5 zile.
Termenul de accesare a Fondurilor Europene expiră luna aceasta
Fermierii din Iași mai pot depune proiecte la AFIR în sesiunile deschise în Submăsura 16.4–Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol și 16.4a–Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul pomicol. Ieșenii au investit 1,3 milioane de euro în afacerile din domeniul pomicol.
De asemenea, în această perioadă sunt analizate cererile de finanțare depuse de ieșeni în mai multe programe derulate de AFIR. După finalizarea rapoartelor de selecție, noi plăți vor fi făcute de AFIR către fermierii din Iași. Aceștia au cerut bani pentru instalarea ca tineri fermieri, dezvoltarea micilor afaceri de familie sau înființarea unor afaceri în domeniul non-agricol. Afacerile din mediul rural din Iași s-au dezvoltat cu ajutorul Fondurilor Europene.