Prima pagină » Culinar » Vin de măceșe fără zahăr. Cum să depozitezi corect mustul obținut?

Vin de măceșe fără zahăr. Cum să depozitezi corect mustul obținut?

30 ian. 2023, 15:00,
în Culinar

Un vin de măceșe fără zahăr este aromat și extrem de recomandat pentru întărirea organismului. Toată lumea cunoaște beneficiile acestuia. De cele mai multe ori bobițele de măceșe le uscăm, apoi le punem la macerat și le bem cu miere pentru a întări sistemul imunitar și a restabili metabolismul.

Pentru a pregăti un astfel de vin veți avea nevoie de 3 kg li măceșe, apa aproximativ 10 litri și 250 gr de struguri. Pentru a face vinul, trebuie să culegem fructele în pădure, înainte de îngheț. După care pregătiți restul ingredientelor, nu spălați măceșii, tăiați-i fără sâmburi. Puteți folosi un blender în acest scop.

Vin de măceșe fără zahăr. Cât timp trebuie ținut amestecul într-un loc întunecat?

Pentru a pregăti vinul se toarnă întâi de toate 2 litri de apă într-o oală, se aduce la fierbere și se fierbe timp de 5 minute, amestecând constant și îndepărtând spuma albă. Se răcește siropul la temperatura camerei. Într-un recipient din sticlă cu gât larg, se adaugă măceșele, apa rămasă și strugurii zdrobiți și nespălați, ultimul ingredient conținând drojdia  necesară pentru fermentare.

Se amestecă consistența, se pune un tifon și se lasă într-un loc întunecat și cald timp de 3-4 zile. Se amestecă o dată pe zi. Dacă amestecul dă semne de fermentație, turnați-l într-un bol de fermentare, umpleți-o până la maximum 2/3 și puneți o capcană. Capcana constă dintr-o mănușă de cauciuc cu o gaură în deget pentru a elimina dioxidul de carbon.

Se pune sticla într-un loc întunecat, la 18-25°C. După 7 zile, se filtrează mustul prin tifon pentru a separa maceratul, adică partea solidă. Adăugați doar un pic de zahăr la sucul fermentat și reintroduceți sigiliul de apă. Astfel se procedează și cu ceaiul de soc.

Când încetează vinul să bolborosească? În cât timp acesta poate fi consumat?

După 4-6 săptămâni, apa de etanșare va înceta să mai bolborosească, mănușa se va dezumfla, va apărea un sediment pe fundul vasului, iar vinul însuși va deveni vizibil mai curat. Acest lucru înseamnă că fermentația activă s-a încheiat și este timpul să se treacă la etapa următoare.

Astfel, scurgeți vinul proaspăt fermentat printr-un tub într-un alt recipient curat. Dacă se dorește, se adaugă mai mult zahăr după gust sau se completează cu vodcă în cantitate de 12-15% din volum. Lăsați vinul să se maturizeze timp de 2-3 luni într-un loc răcoros.

După 2-3 luni, se toarnă vinul de pe drojdie în sticle pregătite, apoi se închide cu dopuri de plută. Se păstrează în frigider sau în pivniță. La o temperatură de 15°C, veți avea un termen de valabilitate de 2 ani, obținând 7-8 litri de vin de trandafir de casă cu o tărie de 11-13 grade. Vinul are o culoare chihlimbarie, o aromă de fructe și un gust ușor acrișor.

Un vin de măceșe fără zahăr îmbunătățesc elasticitatea vaselor de sânge. Însă este important să știi că doar fructele mari și coapte, de culoare roșu închis, sunt potrivite pentru producerea vinului. În primul rând, sortați boabele și îndepărtați cele care sunt putrede sau mucegăite. Chiar și o singură boabă stricată poate strica un întreg lot de vin. Păstrați sticlele perfect curate și uscate, deoarece altfel mustul se poate infecta cu bacterii patogene.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Imagini nemaivăzute cu Papa Francisc. Cum arăta în tinerețe, când era inginer chimist
observatornews.ro
Vacanță cu destinație necunoscută, noul trend în turism care a cucerit Europa. Cum funcţionează
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cât de fricos e Putin. A fost panică la Kremlin din cauza unui cadou
SportpeSurse
Gigi Becali nu dă doi bani pe moartea Papei Francisc. Reacție fără pic de compasiune
Playtech.ro
Primești 500 de lei de la stat dacă lași iarba să crească. Românii cu livezi nu știu de acest ajutor
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 aprilie 2025
23 aprilie 2025