Prima pagină » Economic Local » Vin banii pentru ieșenii care au depus cereri în Măsura 2
Vin banii pentru ieșenii care au depus cereri în Măsura 2

Vin banii pentru ieșenii care au depus cereri în Măsura 2

10 mart. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Ieșenii primesc banii solicitați în Măsura 2, se fac plățile restante din anul 2021. Agenția pentru IMM-uri a plătit 145 de milioane de lei, iar luna aceasta alți 93 de beneficiari primesc 17 milioane de lei

Ieșenii primesc în următoarea perioadă banii solicitați în Măsura 2, respectiv restanțele de plată către 93 de beneficiari. Primele plăți vor fi efectuate în această săptămână din suma totală ce va fi plătită, în valoare de 17 milioane de lei. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției pentru IMM-uri, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului, până în prezent au fost plătite granturi în valoare de 145.646.000 de lei către 596 de beneficiari din Iași și 419.965.000 de lei către 1.574 de antreprenori din județele Suceava, Neamț, Botoșani, Vaslui, Iași și Bacău.

Instituția gestionează acordarea ajutoarelor financiare către 6 județe din Moldova. Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență necesară procedurilor prin care se vor putea plăti 570 de milioane de lei către ultimii 2.885 de beneficiari admiși în așteptare la Măsura 2 din toată țara.

Ieșenii care vor banii în Măsura 2 trebuie să fie atenți la dovada cofinanțării

Specialiștii susțin că ieșenii trebuie să urmărească aplicația informatică, unde au posibilitatea descărcării contractelor, semnării acestora cu semnătură electronică și reîncărcării documentelor semnate împreună cu dovada cofinanțării (extras de cont bancar, scrisoare de aprobare a creditului sau contract de credit) în termen de maxim 20 de zile de la primire. Cei care nu se încadrează în termenul procedural riscă să fie respinși de la finanțare, primind decizie de respingere. Termenul de 20 de zile este prevăzut la punctul 6.8 din ”Procedura de implementare a Măsurii 2”.

De asemenea, aplicanții din Iași vor avea la dispoziție maximum 180 de zile, din momentul plății grantului, să efectueze cheltuielile și să depună raportul de progres. În Măsura 2 sunt acordate granturi pentru capital de lucru, dar și pentru pierderile provocate de pandemia de Covid-19. Sumele ce pot fi acordate sunt cuprinse între 2.000 și 150.000 de euro. În anul 2020 au fost depuse 689 de cereri din Iași și peste 22.000 din toată țara. Ieșenii au depus cereri de finanțare și în Măsura 1, a doua sesiune deschisă în anul precedent. S-au înscris în sistemul informatic 1.200 de ieșeni și, în total, din toată țara, 33.555 de aplicanți (SRL fără angajați, PFA, întreprinderi individuale, profesii liberale, medici de familie, ONG etc.).

Ieșenii se mai pot înscrie în programul IMM Invest

Ieșenii pot depune proiecte în Programul IMM Invest până la 30 iunie 2022, iar, până la 30 iunie 2023, poate fi efectuată plata grantului (partea de finanțare nerambursabilă). În acest an au apărut modificări la program, precum majorarea plafoanelor în sectorul pescuitului și acvaculturii, în domeniul producției primare de produse agricole, sectorul alimentar și celelalte domenii de activitate. De asemenea, garanțiile de stat pentru acest an sunt de 10 miliarde de lei, dintre care 5 miliarde de lei sunt alocate subprogramului Agro IMM Invest.

Printre firmele ieșene care au încasat banii de la Ministerul Economiei în Măsura 2 sunt Symbol Trade SRL, cu plăți în valoare de 308.511 lei, Pandatour Company SRL-49.688 de lei, Endolearning SRL, 65.000 de lei și Adi Center, cu granturi în valoare de 725.925 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *