Prima pagină » Economic Local » Vin banii pentru fermierii din Iași care au depus proiecte la AFIR în anul 2022. O nouă listă cu beneficiari a fost publicată pe site-ul instituției
Vin banii pentru fermierii din Iași care au depus proiecte la AFIR în anul 2022. O nouă listă cu beneficiari a fost publicată pe site-ul instituției

Vin banii pentru fermierii din Iași care au depus proiecte la AFIR în anul 2022. O nouă listă cu beneficiari a fost publicată pe site-ul instituției

07 feb. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii din Iași care au depus proiecte la AFIR în anul 2022 primesc o parte din sumele solicitate. Specialiștii instituției care gestionează acordarea fondurilor europene au verificat dosarele depuse de ieșeni. Beneficiarii vor primi jumătate de milion de euro, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană

Specialiștii Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au verificat o parte din dosarele depuse de ieșeni în submăsurile 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, 4.1a – Investiții în exploatațiile pomicole și 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor. O parte din dosarele depuse de ieșeni sunt finanțate de AFIR, astfel că aceștia vor accesa fonduri europene în valoare de jumătate de milion de euro.

Beneficiarii trebuie să semneze contractele de finanțare cu AFIR pentru a încasa fondurile europene. Unul dintre proiectele depuse în submăsura 6.2 este cel pentru înființarea unei fabrici de peleți în satul Boureni, comuna Balș. Ieșeanul Gheorghiță Amăriuței va investi 50.000 de euro în fabrica de peleți.

Dacă va primi banii în cel mult 45 de zile de la semnarea contractului fabrica ar trebui să fie funcțională până la finalul acestui an. O parte din ieșenii care au depus proiecte în submăsura 6.2 au rămas fără banii primiți, deși proiectele erau eligibile la finanțare.

Fermierii din Iași care au depus proiecte primesc banii de la AFIR

Fermierii din Iași au pierdut și fondurile europene solicitate anul trecut. Astfel, cei care la sfârșitul lui 2022 au depus proiecte în submăsura 4.1a – Investiții în exploatațiile pomicole – au pierdut banii pentru că acestea nu au întrunit condițiile necesare pentru a fi finanțate. Una dintre măsurile de succes derulate de AFIR și în Iași este 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor.

Fermierii au depus cereri în valoare de 800.000 de euro, iar aproape jumătate dintre acestea au fost deja finanțate, fermierii primind banii pentru pierderile provocate de secetă, grindină și îngheț timpuriu. De asemenea, ieșenii au cerut fonduri europene și în submăsura 4.1 – Sector achiziții simple de utilaje agricole și/sau irigații, drenaj, desecare la nivelul fermei (vegetal). Fondurile europene disponibile în această măsură s-au epuizat înainte de termen.

O parte din banii ceruți pentru utilaje agricole au fost deja virați în conturile beneficiarilor, fiind vorba de 200.000 de euro, fonduri europene. Unul dintre beneficiari este Constantin Țuțu, din Coarnele Caprei, care va dota exploatația agricolă cu utilaje moderne în valoare de 73.900 de euro.

Noi sesiuni de depunere a proiectelor vor fi deschise în acest an de către AFIR

Specialiștii estimează că de la jumătatea anului 2023 vor fi deschise noi sesiuni de depunere a proiectelor pentru submăsurile destinate tinerilor fermieri. În acest an, tinerii fermieri din Iași vor putea accesa fonduri europene în valoare de 100.000 de euro/fermă. Tinerii fermieri, atât din Iași, cât și din celelalte județe din țară, au solicitat creșterea sprijinului financiar, de la 40.000 la 100.000 de euro, astfel că de anul acesta vor putea accesa mai multe fonduri europene.

Valoarea maximă a sprijinului public prin această linie de finanțare este de 100.000 euro/proiect, iar intensitatea sprijinului nu va depăși 65 la sută din costurile eligibile. Astfel, fermierii care accesează această intervenție vor fi nevoiți să acopere cel puțin 35 la sută din valoarea proiectului cu bani proprii.

Pe de altă parte, fermierii din Iași care au depus proiecte la AFIR, dar nu au primit banii, pot să încerce din nou să înainteze documentele în noile sesiuni ce vor fi deschise anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *