Prima pagină » Economic Local » Vin banii pentru despăgubirile de secetă! Fermierii au la dispoziție doar câteva zile pentru a depune documentele la Direcția Agricolă
Vin banii pentru despăgubirile de secetă! Fermierii au la dispoziție doar câteva zile pentru a depune documentele la Direcția Agricolă

Vin banii pentru despăgubirile de secetă! Fermierii au la dispoziție doar câteva zile pentru a depune documentele la Direcția Agricolă

21 nov. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii care vor despăgubirile de secetă trebuie să depună documentele la sediul Direcției Agricole până pe 13 decembrie 2022. Aceștia încasează între 900 și 1.500 de lei, în funcție de cultură și gradul de calamitate

Ieșenii care au fost verificați de comisia de evaluare a culturilor afectate de secetă trebuie să depună mai multe documente la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași pentru a obține despăgubirile de secetă. Fermierii primesc ajutoarele financiare până la finalul acestui an, în funcție de gradul de calamitate. Pentru culturile calamitate sută la sută, aceștia obțin un cuantum de 1.500 de lei pe hectar. În cazul suprafețelor cu un grad de calamitate mai mic, sumele vor fi reduse proporțional.

Suma pe care o primește un fermier se calculează prin înmulțirea cuantumului maxim al grantului, adică 1.500 lei/ha, cu gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor și cu suprafața calamitată prevăzută în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, iar rezultatul obținut se împarte la o sută. Plata despăgubirilor se face pentru următoarele culturi: grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, rapiță.

Fermierii trebuie să depună cererea pentru despăgubiri de secetă la sediul Direcției Agricole

Agricultorii au termen până pe 13 decembrie 2022 să depună cererea pentru despăgubiri. Aceasta trebuie să fie însoțită de o declarație pe proprie răspundere a fermierului că nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), la data depunerii solicitării pentru ajutor.

De asemenea, trebuie să mai depună o copie a procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, întocmit până la data de 15 august 2022, inclusiv, dar și copiile documentelor de identificare a coordonatelor bancare, precum banca comercială, codul IBAN, unde să fie virate sumele. Fermierii trebuie să fie înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022, din care se identifică culturile înființate în toamna anului 2021, respectiv grâu și/sau secară și/sau triticale și/sau orz și/sau orzoaică și/sau ovăz și/sau rapiță, precum și suprafețele de teren declarate, aferente acestor culturi. Fermierii din Iași au cerut despăgubiri de secetă pentru 104.000 de hectare, însă doar un sfert din suprafață a fost confirmată de comisia de evaluare. La nivel național, suprafața afectată de secetă este de 1,1 milioane de hectare.

Fermierii au primit avansul din subvenții

Fermierii din Iași au primit de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) avansul din subvenții pentru anul de cerere 2022. Toți fermierii din Iași care au fost autorizați de specialiștii APIA la plata avansului din subvenții au primit banii solicitați. Astfel, pentru anul 2022 au fost autorizați la plată 15.239 de fermieri din Iași, care au încasat subvenții în valoare de 30,6 milioane de euro. Banii au fost acordați în lei, cursul de schimb pentru finanțarea din acest an fiind de 4,9 lei/euro. Campania de plăți a subvențiilor va fi reluată de pe data de 1 decembrie 2022, când fermierii din Iași vor primi și restul subvențiilor, respectiv diferența din cuantumul pe fiecare schemă în parte.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), toți fermierii care sunt eligibili pentru a primi despăgubirile de secetă încasa banii până la finalul anului 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *