Ieșenii care s-au înscris în programul IMM Agri Food au primit 17 milioane de lei, granturi pentru capital de lucru. Din cei 130 de beneficiari au fost plătiți 57
După 5 luni de la înscrierile în programul IMM Agri Food, unde ieșenii primesc între 5.000 și 120.000 de euro, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), prin Agențiile Teritoriale pentru IMM-uri, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului, au făcut primele plăți către beneficiari. Până în prezent au primit banii 57 de beneficiari din cei 130 eligibili în program. Suma plătită este în valoare de 17 milioane de lei. Plățile continuă și pentru ceilalți beneficiari care, după ce sunt verificați de specialiști, primesc banii solicitați.
Dosarele depuse au fost evaluate de specialiștii Agenției pentru IMM-uri Iași care coordonează fondurile acordate antreprenorilor din Iași, Bacău, Suceava, Botoșani, Neamț și Vaslui. Ajutorul de stat este acordat beneficiarilor în contul de tranzit deschis de către Agenția Teritorială Iași, după autorizarea plății precum și după depunerea de către beneficiar a cofinanțării în contul menționat. În cadrul programului IMM Agri Food au fost semnate 3.474 de contracte de finanțare, în sumă totală de aproximativ 249.500.000 de euro.
Ieșenii primesc banii în programul IMM Agri Food
Toți aplicanții sunt rugați să urmărească informațiile actualizate de pe platforma electronică granturi.imm.gov.ro. IMM-urile, societățile agricole, cooperativele agricole și organizațiile de producători cu activitate autorizată într-unul din codurile CAEN prevăzute în anexa OUG nr. 61/2022 sunt eligibile la finanțare. Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 33.350 de euro valoarea grantului este de 5.000 de euro.
Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 33.350 de euro valoarea grantului poate fi de 15 la sută din cifra de afaceri și nu poate depăși suma 120.000 de euro. Interesul a fost mare pentru fondurile din Măsura 2 și Măsura 1, microgranturi în valoare de 5.000 până la 120.000 de euro, astfel că sistemul s-a blocat în prima zi de depunere a cererilor.
Ieșenii pot depune cereri și în programul IMM Invest Plus
Firmele mici și mijlocii ce au fost afectate de războiul din Ucraina se pot înscrie în programul IMM Invest Plus, un alt program derulat de MAT. Înscrierile se vor face pe portalul oficial IMM Invest, iar apoi banca parteneră selectată va urma să decidă creditul. Noul program IMM Invest Plus are la bază cadrul temporar european de ajutoare de stat ce a fost instituit pentru depășirea crizei generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
IMM Invest Plus este o prelungire a programului IMM Invest care a fost instalat în baza cadrului temporar pentru depășirea crizei generate de pandemia de COVID-19. Limita granturilor ce pot fi accesate este cuprinsă între 62.000 de euro pentru întreprinderi ce activează în domeniul agriculturii primare, 75.000 de euro pentru întreprinderi ce activează în domeniul pescuitului și silviculturii sau 500.000 de euro pentru întreprinderi ce activează în celelalte domenii eligibile.
Ieșenii au depus 30 de cereri în programul IMM Invest Plus. În Măsura IMM Agri Food Iași plățile se fac până la finalul anului 2022.