Prima pagină » Economic Local » Vin banii! Iată ce sume vor încasa fermierii din Iași în această săptămână
Vin banii! Iată ce sume vor încasa fermierii din Iași în această săptămână

Vin banii! Iată ce sume vor încasa fermierii din Iași în această săptămână

18 ian. 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Una dintre cele mai așteptate plăți pentru culturile agricole, dar și pentru animalele din gospodării este cea a ajutorului național tranzitoriu (ANT). Așa cum au anunțat reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), plățile încep de la jumătatea acestei luni, mai exact de pe data de 17 ianuarie. Astfel, fermierii din Iași și din celelalte județe ale țării vor primi banii destinați ajutorului național tranzitoriu. Cele mai mari sume vor fi încasate de către agricultorii care au renunțat la culturile clasice pentru culturi mai puțin exploatate în țară.

Crește subvenția la tutun

Astfel, cultivatorii de tutun vor încasa anul acesta ANT în valoare de 1.569,4413 euro/hectar, o subvenție mai mare ca cea acordată anul trecut. La nivelul județului Iași sunt aproximativ 10 hectare cultivate cu tutun. Pentru culturile amplasate pe teren arabil, aici fiind vorba de majoritatea fermierilor din județ care se încadrează la plată, peste 20.000 de beneficiari, suma ce va fi plătită este de 13,3202 euro/hectar. Pentru cânepă, ajutorul este 8,97 euro la hectar. La nivelul Iașului sunt aproximativ 10 hectare cultivate cu cânepă. Fermierii care însă au mizat pe sfecla de zahăr vor primi anul acesta subvenții în valoare de 73,8219 euro/hectar. În Iași, la nivelul anului 2019, au fost înregistrate 4.000 de hectare cultivate cu sfeclă de zahăr.

Banii pentru sectorul zootehnic sunt mai puțini

Cele mai mici sume care vor fi încasate de fermierii din județ sunt în sectorul zootehnic. Astfel, ANT pentru schema decuplată pentru producție, specia bovine-sector lapte va fi de 17,722 euro/pentru fiecare animal din gospodărie. De asemenea, pentru sectorul bovine carne, ajutorul național tranzitoriu va fi încasat de fermieri începând de luni, 20 ianuarie. Acesta va fi de 69,11 euro/cap de animal. Crescătorii de ovine și caprine primesc cei mai puțini bani. Astfel, suma încasată de aceștia va fi de 4,7157 euro/hectar. În total, fermierii vor obține aproximativ un milion de lei drept subvenții pentru animalele din gospodării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *