Agricultorii din Iași care au depus cererile pentru obținerea fondurilor europene necesare să acopere pierderile provocate de vremea nefavorabilă vor încasa banii începând de luna viitoare. Din Iași au fost depuse 300 de cereri în valoare de 600.000 de euro. Cele mai multe solicitări sunt din partea fermierilor ale căror culturi sau livezi și vii au fost afectate de ger și grindină, în anul 2021
Fermierii din Iași care au cerut fonduri europene în submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor, derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), primesc banii începând de luna viitoare. Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsura 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract.
Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile, precum seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.
Fermierii din Iași primesc 600.000 de euro pentru anul 2021, sumă triplă față de cea acordată în 2020
În ultimii 3 ani, de când s-a lansat această nouă submăsură de finanțare derulată de AFIR, interesul fermierilor a crescut an de an. Astfel, dacă în anul 2019 au fost depuse cereri de aproape 100.000 de euro, în anul următor s-a dublat suma obținută de fermieri, iar în 2021 au fost cereri în valoare de 600.000 de euro. Numai în anul 2020, în numai două săptămâni de la lansarea sesiunii de depunere, au fost înregistrate cereri în valoare de 100.000 de euro.
În anul 2021 a fost prelungită sesiunea de depunere, întrucât interesul a fost mare din partea agricultorilor care au transmis Agenției că au nevoie de banii europeni pentru a acoperi pierderile provocate de ger, grindină sau inundații. Și anul acesta ar putea fi lansată o nouă sesiune de depunere a cererilor de finanțare, însă de la jumătatea anului.
Agricultorii mai pot cere fonduri europene pentru procesarea și marketingul produselor agricole
Ieșenii care vor să acceseze fonduri europene pentru procesarea produselor agricole o pot face până la 7 februarie 2022. Agricultorii mai pot depune cererile de finanțare în submăsura 4.2 – Sprijin pentru investiții în procesarea / marketingul produselor agricole. Termenul de depunere a proiectelor a fost prelungit cu o lună, până pe 7 februarie 2022. Fondurile alocate în acest program sunt în valoare de 182 de milioane de euro și au fost împărțite în două componente.
Astfel, 143 de milioane de euro au fost alocate pentru investiții ce presupun modernizarea și procesarea produselor agricole, iar alte 39 de milioane de euro – pentru componenta proteaginoase cum sunt soia, fasolele sau mazărea. În situația în care, în cadrul unei componente de finanțare deschise anul acesta, valoarea publică a proiectelor depuse sau a celor selectate este mai mică decât alocarea din sesiunea respectivă, fondurile neutilizate sunt distribuite către componenta în care sunt mai multe solicitări decât fondurile disponibile. Până acum au fost depuse din Iași 6 cereri în valoare de 5 milioane de euro.