Prima pagină » Local » Vin autobuzele electrice la Iași. Săptămâna viitoare se va semna contractul cu polonezii de la firma Solaris. Lista traseelor pe care vor circula mijloacele de transport
Vin autobuzele electrice la Iași. Săptămâna viitoare se va semna contractul cu polonezii de la firma Solaris. Lista traseelor pe care vor circula mijloacele de transport

Vin autobuzele electrice la Iași. Săptămâna viitoare se va semna contractul cu polonezii de la firma Solaris. Lista traseelor pe care vor circula mijloacele de transport

10 apr. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Primăria va semna săptămâna viitoare contractul pentru achiziția a 20 de autobuze electrice la Iași de la firma poloneză Solaris. O altă firmă din Polonia va livra la Iași mai multe tramvaie până la finalul anului 2021

Un proiect derulat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) va ajunge în curând și în municipiul Iași. Primăria va semna în cursul zilei de joi, 15 aprilie 2021, un contract pentru furnizarea a 20 de autobuze electrice la Iași. Contractul cu fonduri europene este derulat de MLPDA și cuprinde mai multe orașe din România. Municipiul Iași va beneficia de 20 de autobuze electrice cu o lungime de 12 metri, furnizorul fiind firma poloneză Solaris Bus & Coach. Licitația s-a derulat pe mai multe etape, câștigătorul fiind anunțat recent de către autoritatea guvernamentală. Licitația cu fonduri europene prevede achiziția mai multor mijloace de transport în comun.

20 de autobuze electrice în Iași. Mijloacele de transport vor ajunge în următorii 2 ani

Primarul Mihai Chirica a anunțat că în cursul săptămânii viitoare va fi semnat contractul cu reprezentanții Solaris, furnizorul celor 20 de autobuze electrice la Iași.

„Săptămâna viitoare vom semna contractul pentru cele 20 de autobuze electrice cu o lungime de 12 metri. Compania câștigătoare este Solaris din Polonia. Tot din Polonia vom primi și cele 16 tramvaie noi. Reprezentantul firmei poloneze va face un circuit în România. Va ajunge la Sighetul Marmației, după care va trece prin Suceava și apoi la Iași, după care va ajunge la București”, a spus primarul Mihai Chirica.

Acesta a adăugat că proiectul are termen de implementare 24 luni, valoarea totală fiind de 61,5 milioane de lei (12,6 milioane euro). Autobuzele electrice Solaris au mai circulat în Iași și în urmă cu câțiva ani.
Tot din Polonia, dar de la firma PESA, Primăria Iași va cumpăra un set de tramvaie. În ceea ce privește autobuzele electrice, MLPDA a demarat o procedură privind achiziția a 131 de autobuze electrice în lungime de 12 metri. Procedura a fost împărțită în 7 loturi, unul dintre acesta fiind destinat Iașului. Autobuzele livrate vor fi de tip Solaris Urbino Electric nE12.

Traseele pe unde vor circula autobuzele electrice în municipiul Iași

Alte 24 de autobuze electrice de 10 metri vor ajunge la Iași în perioada următoare. Acestea vor deservi traseele 28 (Triumf – Podu Roș – Mircea cel Bătrân – Dacia) și 36 (Dacia – Gara – Copou – Breazu). Finanțarea proiectului este asigurată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Celelalte orașe incluse în proiect sunt Sibiu, Sighetu Marmației, Slatina, Suceava, Târgu Mureș și Pitești. Pe lângă cele 20 de autobuze electrice, municipiul Iași va beneficia și de 24 de autobuze electrice în lungime de 10 metri. Proiectul include și construirea, și punerea în funcțiune a șapte stații de încărcare rapidă și 24 de stații de încărcare lentă. Cele 24 de autobuze electrice de 10 metri vor fi folosite în transportul public din Iași. Dintre acestea, 14 vor circula pe ruta 42 (Copou – CUG) și 10 pe traseul 52 (Piața Alexandru cel Bun – Pasaj Octav Băncilă – Copou).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *