Anchetatorii ieșeni au efectuat joi dimineață o serie de percheziții. Potrivit unor surse apropiate anchetei, oamenii legii au descins la casa din localitatea Șorogari a unui angajat al Registrului Auto Român (RAR), fost șofer al lui Cristian Adomniței, fost liberal, fost șef al Consiliului Județean și fost deputat. Din primele informații reiese că inginerul responsabil pe toată regiunea Moldovei, Dragoș Mandache, a fost transformat din martor, în suspect, după perchezițiile efectuate în urmă cu câteva săptămâni
Update: Tribunalul Vaslui a admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile formulată de procurori pe numele lui Dragoș Mandache.
Percheziții în forță, la Iași, pentru suspiciuni de corupție! Un inginer din cadrul Registrului Auto Român (RAR) este cel vizat de anchetatori! Din martor, ieșeanul a ajuns suspect! Astfel, potrivit unor surse apropiate anchetei, joi dimineață, oamenii legii au descins la locuința unui inginer angajat în cadrul RAR, responsabil pe toată regiunea Moldovei.
Din primele informații deținute de reporterii cotidianului „BZI”, verificările au avut loc la vila lui Dragoș Mandache. Anchetatorii au ridicat mai multe mijloace de probă din casa aflată în localitatea ieșeană Șorogari. Inginerul nu se afla la domiciliu, acesta fiind într-o deplasare în București. În 2013, „BZI” prezenta povestea lui Dragoș Mandache, care, din șoferul lui Cristian Adomniței, a ajuns pe un post la RAR. În urmă cu câțiva ani, Adomniței l-a angajat pe Mandache ca șofer, pe vremea în care liberalul era deputat de Iași.
UPDATE: Conform procurorilor DNA, fostul șofer al lui Cristian Adomniței a fost reținut pentru 24 de ore urmând a fi prezentat în fața judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.
În cauza mediatizată prin comunicatul 320/VIII/3 din 21 aprilie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 mai 2021, a inculpatului MANDACHE DRAGOȘ, la data faptelor coordonator zonal al Departamentului Inspecții Tehnice Periodice și Supraveghere Parc Național de Vehicule din cadrul R.A.R., în sarcina căruia s-a reținut comiterea a trei infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Prezenta cauză are ca obiect modalitatea în care mai mulți inspectori tehnici atestați R.A.R. ar fi dezvoltat și perfectat o practică de a pretinde și primi sume de bani, pentru a atesta în mod nereal efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor, fără ca acestea să fie efectiv prezente.
În acest context, în perioada 2019 – 2021, inculpatul Mandache Dragoș, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, de la un inspector tehnic de la o stație autorizată R.A.R, sumele de 12.000 euro și 10.000 lei pentru:
– a soluționa într-o manieră favorabilă o sesizare referitoare la încălcarea reglementărilor privind inspecția tehnică periodică a vehiculelor în stația unde acesta își desfășura activitatea,
– a declara admiși la programul de reatestare ca inspector tehnic, pe el și o altă persoană,
– a desemna ca inspector la monitorizarea de fond o anumită persoană,
– pentru a nu sancționa stația unde inspectorul își desfășura activitatea pentru nefuncționarea camerelor video.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.La data de 21 mai 2021, inculpatul Mandache Dragoș urmează să fie prezentat Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Anterior, în aceeași zi, procurorii anticorupție, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au efectuat percheziții domiciliare în trei locații situate pe raza județelor Iași și Bacău, din care una era sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție, Direcției de Operațiuni Speciale și din partea Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. se arată în comunicatul emis de DNA
Fostul șofer al lui Cristian Adomniței, găsit în București de oamenii legii
Aceleași surse au afirmat că oamenii legii l-au identificat pe inginerul vizat în București. Astfel, Dragoș Mandache ar fi fost oprit și ridicat, urmând a fi adus la Iași, pentru audieri. Din primele informații, anchetatorii vizează comiterea unor infracțiuni de corupție. Amintim că, în urmă cu câteva săptămâni, procurorii anticorupție au desfășurat o acțiune la nivelul întregii zone a Moldovei. Pe 21 aprilie 2021, oamenii legii au descins în 30 de locuri. Conform unor surse judiciare, procurorii au descins la RAR Vaslui, pentru a verifica mai multe acte.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, fals intelectual și constituirea unui grup infracțional organizat, în perioada 2020-2021. În cursul zilei de 21 aprilie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 28 de locuri, situate în județele Vaslui, Galați și Bacău, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție, IGPR – Direcția de Operațiuni Speciale, Inspectoratelor de Jandarmi Județene Vaslui și Argeș și Gruparea de Jandarmi Mobila Bacău. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, au afirmat atunci procurorii DNA Iași.
Acum, urmează ca fostul șofer al lui Cristian Adomniței să fie audiat de anchetatorii anticorupție, după care aceștia vor lua o decizie în privința sa.
Un alt ieșean, săltat de anchetatori pentru trafic de influență
În urmă cu câteva zile, un alt ieșean, Fănică Troncuță, a fost reținut pentru suspiciuni de trafic de influență. Oamenii legii au susținut că bărbatul ar fi cerut șpagă pentru efectuarea unor verificări fictive la RAR.
În urma incidentului, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au propus arestarea la domiciliu a lui Fănică Troncuță. Totuși, magistrații ieșeni au respins propunerea.
„Instanța respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, de luare a măsurii preventive a arestului la domiciliu pentru două infracțiuni de trafic de influență și instituie măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile”, au arătat atunci magistrații ieșeni.
Oamenii legii au mai afirmat că, în februarie 2021, Fănică Troncuță a mai solicitat o sumă de bani unui bărbat.
„În februarie 2021, inculpatul a pretins suma de 300 de euro, în mod direct, pentru altul. Pe 24 martie 2021, inculpatul a primit suma menționată de la un martor, lăsând să se creadă că are influență asupra funcționarilor publici din cadrul RAR – Reprezentanța Vaslui, asupra cărora va interveni și îi va determina să îndeplinească un act contrar îndatoririlor de serviciu. Acest act consta în efectuarea unei inspecții tehnice periodice (ITP) cu un rezultat pozitiv, asupra unui autoturism”, a precizat atunci Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.