Prima pagină » Actualitate » Vila de pe Sărărie a unui medic celebru este scoasă la vânzare! Clădirea monument – istoric, în pragul autodemolării. Zona este vânată de dezvoltatorii imobiliari – FOTO

Vila de pe Sărărie a unui medic celebru este scoasă la vânzare! Clădirea monument – istoric, în pragul autodemolării. Zona este vânată de dezvoltatorii imobiliari – FOTO

05 mart. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru, în Actualitate

O proprietate amplasată strategic pe strada Sărărie este pe lista imobilelor scoase la vânzare. Accesul în curte se face chiar din stradă. Clădirea a fost lăsată în paragină, fiind în stadiul de autodemolare. Investitorii trebuie să scoată din conturi o sumă importantă

Noi tranzacții imobiliare se anunță în zonele cele mai căutate din municipiul Iași. O clădire declarată monument istoric, dar și terenul de 2.157 de metri pătrați sunt scoase la vânzare. Proprietatea este situată pe strada Sărărie nr.142, din municipiul Iași. Aceasta a fost vândută de către moștenitorii celebrului medic Florin Topoliceanu în 2015, însă noii proprietari doresc la rândul lor să o tranzacționeze. Prețul cerut este de 799.000 de euro. Clădirea se află într-o stare avansată de degradare, deși se află pe lista monumentelor istorice. Proprietarii aveau obligația să întrețină imobilul.

„Clădirea poate fi declasată pentru că este de categorie B”, a transmis agentul imobiliar care se ocupă de tranzacție.

Odată demolată, terenul liber poate fi folosit pentru un proiect imobiliar.

„Vă propunem spre achiziționare un teren intravilan amplasat în zona centrală a orașului, pe strada Sărărie, având o suprafață de 2.157 de metri pătrați și o deschidere de 34 de metri. Zona se deosebește prin amplasarea în apropiere de UMF, Copou, Casa Memorială Topîrceanu, Bojdeuca lui Ion Creangă, totodată în vecinătatea sa aflându-se: grădinițe, școli, facultăți, spitale, restaurante, stații ale mijloacelor de transport în comun etc. Proprietatea are acces direct din strada asfaltată, fiind perfectă pentru o dispunere propice dezvoltării imobiliare”, se arată în anunțul de vânzare a proprietății.

Florin Topoliceanu s-a stins după o lungă suferință

Florin Topoliceanu, unul dintre cei mai cunoscuți profesori de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa”, a murit în vara anului 2015. În ultimii ani a trăit în mizerie, într-o casă neîngrijită de pe strada Sărărie. Suferința profesorului s-a accentuat în ultimele săptămâni de viață, când a fost diagnosticat cu cancer. A murit pe patul de spital la vârsta de 75 de ani. Profesorul era certat cu membrii familiei de mai mult timp. Au fost foarte puține persoane care au știut detaliile suferinței sale. După ce a ieșit la pensie din UMF Iași, s-a retras din viața publică. Florin Topoliceanu s-a născut pe data de 16 aprilie 1939, în localitatea suceveană Dolhasca.

În anul 2003 a fost premiat la un salon mondial de inventică pentru un dispozitiv electromagnetic neuro-muscular. De asemenea, a fost membru fondator și președintele Societății Române de Bioinginerie. Meritele sale profesionale au fost recunoscute în cadrul mai multor instituții de cercetare în domeniul medical din Paris, New York sau Freiburg. Este fondatorul Facultății de Bioinginerie din cadrul UMF Iași. Pentru o perioadă de timp a fost și prorectorul instituției. Recent, și vara medicului a murit. Gabriel Dăscălescu a fost găsită moartă în apartamentul din cartierul Tătărași.

Se vinde și vila medicului constantin Fătu de pe strada Cuza Vodă

Și vila medicului ginecolog Constantin Fătu, decedat în 2016, este scoasă la vânzare Moștenitorii, Constantin și Ana Maria, ambii medici, vor pentru casa părintească suma de 320.000 de euro. Sunt dispuși să primească și banii în rate. Însă, investitorii din imobiliare se feresc să cumpere clădiri aflate pe lista monumentelor istorice, cum este și cazul clădirii familiei Fătu, situată pe strada Cuza Vodă, nr.47, cu ieșire chiar pe trotuarul de lângă linia de tramvai. Conform descrierii tehnice, vila este somptuoasă, în ciuda faptului că se desfășoară doar pe un singur nivel. Suprafața utilă a imobilului este de 160 de metri pătrați.

Din această suprafață, 80 de metri pătrați înseamnă doar livingul. Casa mai are două dormitoare, un hol, două băi, bucătărie. Beciul are o suprafață de 65 de metri pătrați. Curtea se întinde pe o suprafață de 480 de metri pătrați. Clădirea poate fi folosită pentru deschiderea unei afaceri în sectorul alimentației publice. Prof. dr. Constantin Fătu a decedat la vârsta de 78 de ani, fiind diagnosticat cu o boală pulmonară gravă. A fost medic ginecolog atât la Maternitatea „Elena Doamna”, cât și la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *