Prima pagină » Titlurile zilei » Vilă celebră din Iași, vânată de dezvoltatorii imobiliari! În imobil au avut loc mai multe crime. Terenul de 2,4 hectare a devenit principala miză

Vilă celebră din Iași, vânată de dezvoltatorii imobiliari! În imobil au avut loc mai multe crime. Terenul de 2,4 hectare a devenit principala miză

16 dec. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Una din cele mai faimoase vile din municipiul Iași a ajuns să fie folosită în interes electoral de politicienii din oraș. Casa Moruzzi din Manta Roșie a fost lăsată de izbeliște pentru a se degrada cu timpul. În jurul clădirii vechi de 170 de ani s-au iscat interese imobiliare întreținute de Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași. Acesta a cerut un studiu prin care dorea să dărâme imobilul pentru a face loc unei alte investiții în zonă. După un an de la cererea lui Maricel Popa, adevărul a ieșit la iveală

O clădire din municipiul Iași cu o istorie de sute de ani a fost la un pas să fie culcată la pământ de fosta conducere a Consiliului Județean (CJ). În decursul anului 2019, Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, a cerut un studiu pentru demolarea clădirii cunoscută în oraș drept Casa Călăului. Imobilul are o suprafață de 931 mp, pe un teren de 23.842 metri pătrați. Clădirea din zona Manta Roșie a fost lăsată intenționat să se degradeze în ultimii ani, la mijloc fiind o serie de interese imobiliare. Casa a aparținut familiei de boieri Moruzzi, ultimul locatar fiind tocmai ultimul călău al Iașului, Gavril Buzatu.

În cursul anului trecut, Maricel Popa, fostul președinte al CJ Iași, a cerut ca imobilul să fie culcat la pământ. Popa a impus întocmirea unui certificat de urbanism prin care să se constate că imobilul din Manta Roșie poate fi dărâmat. Maricel Popa a susținut că în zona respectivă ar urma să fie ridicat un bazin olimpic al Iașului, investiție estimată la peste 100 de milioane de lei. Popa nu a mai continuat cu planul urbanistic zonal (PUZ) așa cum a promis în Consiliul Județean Iași, totul fiind doar o minciună electorală. Practic, fostul șef al CJ Iași a urmărit altceva în loc, terenul din Manta Roșie fiind vânat de ceva vreme de persoane cu interese imobiliare în spate.

Clădire preluată de la CUG. Terenul de 2,4 hectare a ajuns miza afacerii de la CJ Iași

Clădirea a intrat în patrimoniul județului în urmă cu mai mulți ani. Cel care a cerut cu insistență ca imobilul să fie preluat de CJ a fost Cristian Adomniței, fostul șef al instituției, recent condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupție. CJ Iași a preluat clădirea de la fostul Combinat de Utilaj Greu (CUG). Pentru că nu avea ce să facă cu ea, Maricel Popa a vrut să o demoleze și să-și vadă de interesele sale în zona Manta Roșie. Proiectul privind bazinul olimpic a fost doar o minciună electorală, interesele în jurul clădirii fiind cu totul altele.

Casa cu fantome din Manta Roșie. Zeci de victime ale ultimului călău al Iașului

Construită în urmă cu circa 170 de ani, vila din municipiul Iași l-a avut ca ultim locatar pe unul din personajele care a terorizat orașul. Este vorba despre Gavril Buzatu, ultimul călău al Moldovei. Despre Conacul Moruzzi se spune că este bântuit și astăzi de spiritele celor care au murit de mâinile călăului Iașului. Din bijuteria arhitecturală din secolul al XIX-lea, conacul s-a transformat, odată cu trecerea timpului, într-o ruină înconjurată de moloz și buruieni. Timp de 25 de ani, clădirea s-a aflat în administrarea Combinatului de Utilaj Greu, actualul Fortus. Casa cu fantome a fost preluată de CJ în contul datoriilor acumulate de combinat, însă autoritatea județeană a lăsat clădirea de izbeliște.

Clădirea este însă monument istoric și poate fi dărâmată doar în baza unei decizii de declasare. Maricel Popa a cerut un studiu prin care să demonstreze că imobilul nu mai poate fi reabilitat. Astfel, fostul șef al CJ Iași vrea să facă loc altor construcții în zonă, însă planul său nu a mai fost pus în aplicare. Rămâne de văzut dacă actuala conducere a CJ va include zona într-un proiect viabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *