Prima pagină » Actualitate » Viktor Orban trebuie să se prezinte la CNCD pentru declarațiile făcute în România
Viktor Orban trebuie să se prezinte la CNCD pentru declarațiile făcute în România

Viktor Orban trebuie să se prezinte la CNCD pentru declarațiile făcute în România

29 aug. 2022, 14:10, 1 ,
în Actualitate

Consiliul Național de Combatere a Discriminării (CNCD) l-a citat pe Viktor Orban pentru a oferi explicații în legătură cu declarațiile făcute în România. Nu se știe cu exactitate dacă CNCD are cumva în atribuții o asemenea procedură. Singurul lucru cert este că premierul nu va fi prezent la vreo ședință a Consiliului Național.

Precizăm că Viktor Orban, premierul Ungariei a făcut mai multe declarații la Tușnad, declarații care au trezit stupoarea occidentului.

Viktor Orban chemat la CNCD pentru a explica declarațiile făcute

Alexandru Muraru, deputat PNL de Iași, a depus o plângere la CNCD împotriva lui Vicktor Orban în legătură cu declaraţiile făcute de premierul Ungariei în România. Sesizarea nu a rămas fără apel, iar premierul este chemat la CNCD pentru a oferi explicații:

„Ca în orice dosar, se face o procedură de citare, se transmite părților o adresă în care se stabilește un termen în care se pot prezenta sau pot depune un punct de vedere, adică obligația legală a CNCD să asigure dreptul la apărare a părților. Citarea s-a făcut prin Ambasada Ungariei la București”, a declarat președintele CNCD, informează Mediafax.

Pare să fie de noaptea minții ca un înalt demnitar internațional să fie somat de CNCD să se prezinte la raport. Asta în condiţiile în care nu este clar dacă instituția are şi responsabilități internaționale. Concret, nu se știe cu exactitate dacă CNCD poate trage la răspundere un înalt demnitar care nu are cetățenie română:

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării este autoritatea de stat autonomă, sub control parlamentar, care își desfăşoară activitatea în domeniul discriminării. Este garant al respectării și aplicării principiului nediscriminării, în conformitate cu legislația internă în vigoare și cu documentele internaționale la care România este parte. se arată pe site-ul CNCD la secțiunea ”despre”.

Cel care a alertat autoritățile a fost deputatul PNL de Iași, Alexandru Muraru, fratele lui Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA.

Ce declarații a făcut Viktor Orban la Tușnad

Premierul Ungariei, Viktor Orban a participat la o școală de vară organizată de UDMR la Tușnad. Oficialul maghiar a făcut o serie de declarații considerate de occident ca fiind rasiste și care aduc aminte de nazist. După reacțiile internaționale au venit și cele naționale. Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au comandat ferm acest lucru, iar premierul le-a cerut explicații celor de la UDMR:

Am calculat greşit în momentulîn care am crezut că, dacă nu vom achiziţiona energie din Rusia, atunci ruşii vor avea încasări mai mici. Calculele au fost greşite, deoarece încasările depind nu numai de cantitatea vândută, ci şi de preţul mărfii.

Acum situaţia este că ruşii vând mai puţină energie, dar au încasări mai mari. Importulrile Uniunii Europene au scăzut cu 23%, dar încasările Gazprom au crescut de două ori în ultima perioadă. Au avut de câştigat chinezii. China era dependentă de ţările arabe, de unde achiziţiona din acea zonă toţi agenţii energetici. Acum, de când noi nu mai luăm de la ruşi, respectiva cantitate s-a îndreptat către China, care nu mai este dependentă din punct de vedere energetic. Şi desigur, au de câştigat marile companii americane. (…)  e explicat Viktor Orban în declarații

Mai mulți lideri PNL au cerut excluderea UDMR de la guvernare după declarațiile făcute de Viktor Orban la Tușnad, declarații care vor fi analizate de CNCD.

Comentarii
  • Nu, nu trebuie. CNDC a gafat din nou. Procedura de citare este pentru cetatenii romani. CNDC nu are jurisdictie extrateritoriala.

    CNDC are 99 de posturi platite de la buget! 99! Sunt mult, mult prea multe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *