Prima pagină » Actualitate » Viktor Orban, reacție la permisiunea de a cumpăra petrol ieftin din Rusia

Viktor Orban, reacție la permisiunea de a cumpăra petrol ieftin din Rusia

31 mai 2022, 14:56,
în Actualitate

Viktor Orban are o primă reacție la permisiunea, din partea UE, de a continua să cumpere petrol ieftin din Rusia. Liderul de la Budapesta a transmis faptul că cetățenii pot dormi liniștiți.

Vă aducem aminte faptul că UE a decis să impună embargo Rusiei în ceea ce privește importul de petrol, dar a făcut unele excepții. De la începutul conflictului din Ucraina, statele Uniunii Europene au luat mai multe măsuri restrictive împotriva Rusiei.

Viktor Orban, reacția la faptul că poate cumpăra petrol ieftin din Rusia

Premierul Ungariei, Viktor Orban a avut o primă reacție la excepția dată de UE în ceea ce privește cumpărarea de petrol ieftin din Rusia. Oficialul de la Budapesta a salutat decizia statelor din Uniunea Europeană de a le permite în continuare aprovizionarea cu combustibil din Rusia. Este bine de menţionat faptul că Ungaria bloca proiectul de embargo dorit de Uniunea Europeană, având un vot deveto în acest sens. În schimbul renunțării la votul veto, șefii de stat reuniți la Bruxelles au stopat limitarea importurilor de petrol cu vasul:

‘Familiile pot dormi liniştite, am reuşit să evităm ideea cea mai înspăimântătoare’, a reacţionat Orban într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook. Un embargou total ‘ar fi fost de nesuportat pentru noi (…) dar am reuşit să îl evităm’, a salutat el. Ungaria, ţară fără ieşire la mare, depinde în proporţie de 65% pentru consumul său de petrol de livrările prin oleoductul rus Drujba.

Viktor Orban

Premierul ungar a sugerat că CE nu a reușit să negocieze în mod corespunzător embargoul cu țările membre

Oricum, oficialii de la Moscova au transmis faptul că vor găsi alternative la livrările către Uniunea Europeană. Vă mai aducem aminte că India cumpără cantități record de petrol, la preț ieftin din Rusia. Nici China nu este de neglijat. Comuniștii au un acord extrem de avantajos în livrarea de petrol sau gaze naturale dinspre Rusia.

Ungaria nu ar putea rezista fără petrolul rusesc

Ungaria și-a exprimat în deseori dezacordul impunerii unui embargo asupra petrolului din Rusia. Oficialii de la Budapesta au punctat faptul că țara nu se opune ideii de sancțiuni împotriva Rusiei, doar că în acest caz, Ungaria nu are nicio soluție de avarie. La acea dată, liderii de la Budapesta au cerut sprijin concret pentru a putea să ia această măsură:

„Cu toată responsabilitatea, nu putem vota pentru proiectul Comisiei Europene. În forma actuală, o astfel de măsură ar distruge complet securitatea energetică a ţării noastre”, a declarat miercuri după-amiază Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, conform cotidianului Le Monde.  „Nu este vorba despre o lipsă de voinţă politică sau de calendar, ci de realitatea fizică, geografică şi în materie de infrastructură”, a explicat Peter Szijjarto.

În altă ordine de idei este bine de precizat faptul că Vladimir Putin a afirmat recent că Rusia își va contentra eforturile de livrare către țările mai prietenoase care nu au impus restricții în acest sens. Așadar, faptul că Viktor Orban poate importa în continuare petrol din Rusia ar însemna un câștig pentru economia țării și mai ales pentru cetățeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *