,,Viktor Orban cel rău”, poreclit astfel, în păsăreasca lor, de birocrații de la Bruxelles, pentru a se face o distincție în raport cu ,,Orban cel bun”, respectiv Ludovic, este în acest moment cel mai experimentat om politic din Uniunea Europeană. Cel mai longeviv premier.
Și-a început cariera, și respectiv ascensiunea, în piața centrală din Budapesta, într-un moment în care Ceaușescu încă rezista la putere, iar Ungaria schimba din temelii regimul politic. A intemeiat FIDESZ, o mișcare a tinerilor anticomuniști pe care a transformat-o rapid într-un partid politic, care a intrat, producând valuri uriașe, în parlamentul de la Budapesta. Am avut prilejul să îl cunosc în vara lui 1990, când era înconjurat de tineri pletoși și cu cercei în ureche. Am stat atunci destul de mult de vorbă, referitor la tragicele evenimente care avuseseră loc la Tîrgu Mureș.
Ceea ce este uluitor este că, de atunci până acum, discursul lui Viktor Orban s-a schimbat, s-a perfecționat, s-a laminat, dar în linii mari, acest talentat om politic a urmărit aceleași ținte. Care, în ceea ce îl privesc, legat de cariera sa, de destinul său politic, s-au dovedit a fi un succes pentru Ungaria. Ungaria a profitat din plin de statutul de membru al Grupului de la Visegrad, în strâns parteneriat cu Polonia și a fost primită în primul val, atât în NATO, cât și în Uniunea Europeană, în condițiile in care a promovat, în mod perseverent, o politică națională și suveranistă și a cultivat, cu aplomb, toate comunitățiile de maghiari din lume. Și ce a devenit astăzi Viktor Orban?
Fără să se transforme, fără să-și schimbe obiectivele sau politica, el a ajuns să deranjeze profund, mai întâi uriașa rețea mondială, în epicentrul căreia se află George Soroș, de origine maghiară, apoi birocrația dar și dirijorii politici de la Bruxelles, pe măsură ce conducerea Uniunii Europene a fost acaparată, sub influența lui George Soroș de către neomarxiști, și din acest motiv, liderul de la Budapesta este din ce în ce mai mult amenințat cu excomunicarea din UE.
Excomunicarea sa din UE probabil că nu se va putea face. La fel cum nici tratatele de bază nu vor putea fi modificate în mod radical. UE trebuie să se reformeze. Dar în niciun caz pe căile impuse în prezent de către neomarxiști. Uniunea Europeană nu a apărut ca o asociere a statelor europene cu zeci și zeci de milioane de persoane venite din toate colțurile lumii, în dorința de a beneficia de o viață mai bună, dar de multe ori fără a fi luat în prealabil decizia de a munci și de a transpira pentru atingerea acestui obiectiv. Multiculturalismul este o valoare esențială a Uniunii Europene. Pot conviețui pașnic și pot prospera în UE, comunități cu religii diferite, care vorbesc limbi diferite, care au culturi diferite, fără însă a renunța la identitatea lor. Și nici la valorile suverane care țin de esența existenței statelor. Dar neomarxiștii vor altfel.
Sloganul acestora, în plan globalist, pentru că sunt partizani declarați ai globalismului, sună în felul următor: ,,Neomarxiști din toată lumea, uniți-vă!”. Și așa se face că, unul dintre cei mai experimentați și mai consecvenți oameni politici din Europa, făcând un desant in Texas, după o întâlnire extrem de cordială cu Donald Trump, fiind aclamat și în ropote de aplauze, a lansat și el un slogan: ,,Conservatori din toată lumea, uniți-vă!”. În ce scop? Pentru a lupta împotriva globalismului, a siluirii statelor-națiuni, a distrugerii fundamentelor religiei creștine, a subminării familiei și introducerii forțate, în școli și societate a practicilor de tip homosexual. Insistând asupra faptului că guvernul Ungariei acordă toleranță zero extremismului, rasismului și xenofobiei, Viktor orban a ales, culmea, chiar Statele Unite, acuzate atât de frecvent și în bună parte pe nedrept de promovarea globalismului, pentru a solicita o unire a forțelor conservatorilor din lumea întreagă tocmai în direcția luptei împotriva globalismului. Și a fost răsplătit cu ovații. Și, probabil, va beneficia de o susținere mai amplă din partea Partidului Republican din Statele Unite, mai ales în condițiile în care, așa cum este de presupus, acesta vor promova viitoarea echipă de la Casa Albă. Această interesantă ascensiune, o veritabilă resetare în plan extern a lui Viktor Orban a început, să nu uităm, în România, în urmă cu puțin timp în cadrul unei ample ceremonii cu caracter religios care i-a adus laolaltă atât pe maghiarii de pretutindeni, cât și comunități ale unor etnici români sau de altă naționalitate care împărtășesc aceleași credințe religioase.