Prima pagină » Actualitate » Viktor Orban merge astăzi la Moscova pentru discuții cu Vladimir Putin
Viktor Orban merge astăzi la Moscova pentru discuții cu Vladimir Putin

Viktor Orban merge astăzi la Moscova pentru discuții cu Vladimir Putin

05 iul. 2024, 11:00, 6 ,
în Actualitate

Viktor Orban se va deplasa vineri, 5 iulie, la Moscova pentru discuții cu Vladimir Putin, au declarat mai multe surse pentru The Guardian, la câteva zile după ce prim-ministrul Ungariei a efectuat prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în țară. Vizita are loc în contextul în care liderul de la Budapesta „încearcă să medieze între Rusia și Ucraina” după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE.

Două surse din Budapesta au confirmat pentru The Guardian această călătorie, afirmând că a fost planificată la pachet cu vizita în Ucraina, după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE în această săptămână.

O sursă UE la nivel înalt a confirmat că a fost informată cu privire la planurile lui Viktor Orban care au provocat nemulțumire la Bruxelles.

Charles Michel critică decizia lui Viktor Orban de a merge la Moscova

Până în prezent, nici Budapesta, nici Moscova nu au confirmat oficial această vizită, iar purtătorii de cuvânt ai guvernului ungar nu au răspuns la solicitările de comentarii. Orban urmează să participe la un summit turc în Azerbaidjan mai târziu în cursul zilei.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a avut joi seară cu mesaj în care, deși nu-l numește, critică decizia lui Viktor Orban de a merge la Moscova.

„Președinția rotativă a UE nu are mandatul de a se angaja cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”, a scris Michel pe X.

Orban, considerat în general cel mai pro-rus lider din UE, a încercat să se prezinte ca un politician „pro-pace”, dar a repetat frecvent punctele de vedere ale Rusiei cu privire la război. De asemenea, el a blocat în numeroase ocazii sprijinul UE pentru Ucraina, spre frustrarea multor alți lideri europeni.

„Echipa lui Orban a planificat călătoria la Moscova înainte de a se întâlni cu Zelenski”, a declarat o sursă apropiată guvernului ungar. „El încearcă să medieze între Rusia și Ucraina. Iar după discuția sa cu președintele ucrainean, această întâlnire are sens.”

O călătorie la Moscova va provoca și mai multă neliniște la Bruxelles și în alte state membre, unde mulți sunt deja îngroziți de faptul că un lider care, în opinia lor, a făcut totul pentru a submina unitatea europeană și statul de drept în ultimii ani este acum principalul reprezentant al blocului pentru următoarele șase luni.

Orban a propus un armistițiu, la Kiev

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat marți, în timpul unei vizite la Kiev, că Budapesta apreciază inițiativele de pace ale Ucrainei, dar i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski să ia în considerare ideea unei încetări rapide a focului, care ar putea accelera negocierile de pace.

„L-am rugat pe președinte să se gândească dacă am putea inversa ordinea și să accelerăm negocierile de pace dacă mai întâi am obține o încetare a focului”, a spus Orban.

„O încetare a focului legată de un termen limită ar oferi o șansă de a accelera negocierile de pace. Am explorat această posibilitate cu președintele și îi sunt recunoscător pentru răspunsurile sale sincere și pentru negocieri”, a spus el.

Zelenski, care a vorbit înaintea lui Orban, nu a răspuns la aceste comentarii. Kievul a respins repetat ideea unei încetări a focului și a unei păci în condițiile dorite de Rusia, susținând că primul pas în acest sens ar trebui să fie retragerea trupelor Moscovei din teritoriile ocupate.

„Scopul președinției ungare este de a contribui la rezolvarea provocărilor care stau în fața Uniunii Europene. Acesta este motivul pentru care prima mea călătorie a fost la Kiev”, a scris Orban pe Facebook.

Comentarii
  • Bravo! Bravo! Romania cand? Trebuie sa pastram bune relati cu Rusia ca inainte de razboi. Si apoi nu este razboiul nostru. Italienii merg acum masiv in vacanta in Rusia, se asculta concerte in limba rusa, se difuzeaza filme, viata lui Putin si a Rusiei.Care este problema ca o tara ue sau nato sa nu se intalneasca direct cu Putin? Trebuie depasite barierele dictaturii de la bruxelles ! Bbravo Orban, un om respectabil, vertical.

  • Ptr muila de mai sus

    Se duce sa i suga plua lui putler,bosorogule daca i asa bine in ruzia mars acolo zdranta putlerista

  • Orban se ghideaza numai dupa interesele tarii sale. Ignora complet aberatiile care vin de la Bruxelles si face exact ce trebuie. Bravo lui!

  • Foarte bine.

  • A sunat stapanul din clopotel, valetul se prezinta cuminte cu raportul. „Marite si Luminate Stapan, am dus ravasul ticalosului din Kiev, dar, al dracu’, a facut ceva pe el! Care e porunca Domniei Voastre, Stapane? In sabii sa-l tai sau sa-i tai tooootaaa finantarea si sprijinul militar din partea UE pentru 6 luni de zile?” „Of, azi esti si bou, nu numai porc, Orbane. Bineinteles ca-i tai finantarea, orice sprijinul militar si expulzezi toti refugiatii ucrainieni din UE, tembelule! Am nevoie de ei sa curete molozul. Executarea”!

    • Un ipocrit care umbla cu fularul ‘Ungaria Mare’ la gat iar in acelasi timp cere ‘pace’. Pai se cam bat cap in cap. Se duce la putin pentru comenzi, nu pentru ca l-ar asculta putin pt ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *