Prima pagină » National » Viktor Orban, în vizită la Bucureşti pentru a semna un acord cu privire la reţeaua de transport a energiei electrice către Ungaria

Viktor Orban, în vizită la Bucureşti pentru a semna un acord cu privire la reţeaua de transport a energiei electrice către Ungaria

12 dec. 2022, 10:13,
în National

Bertalan Havasi, şeful Biroului de Presă al premierului ungar, a confirmat că pe 17 decembrie 2022, premierul Ungariei, Viktor Orban va avea o vizită la Bucureşti pentru a semna un acord cu privire la reţeaua de transport a energiei electrice către Ungaria din Azerdaidjan, prin Georgie şi România.

Totodată, şeful Biroului de Presă a premierului ungar, Bertalan Havaşi, a menţionat ca la eveniment vor participa şi preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul georgian, Irakli Garibashvili, preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Viktor Orban, în vizită la Bucureşti pentru a semna un acord cu privire la reţeaua de transport a energiei electrice către Ungaria

Peter Szijarto, ministrul de Externe a anunţat anterior faptul că după întrevederea din luna august 2022, cu ministrul azer al energiei, că Azerbaidjan va produce o cantitate mare de energie verde, care ar putea fi livrata printr-o conductă submarină mai întâi în Georgia iar de acolo în România.

„Am stabilit că Ungaria se va alătura acestui proiect de mare anvergură, deoarece ca proiectul să beneficieze de sprijinul UE este necesară participarea a cel puţin două ţări membre. Astfel, energia electrică verde poate fi transportată către Ungaria, pe care, pe de o parte, o putem folosi şi noi, iar pe de altă parte, putem fi şi o rută de tranzit”, a scris atunci, într-o postare de pe Facebook şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijarto.

Viktor Orban, despre sancţiunile UE asupra gazului rusesc

Vă readucem aminte că anterior, Viktor Orban a anunţat că sanctiuunile Uniunii Europene asupra gazului rusesc „ar avea consecinţe tragice pentru Ungaria”. Afirmaţiile acestuia au fost făcute în contextul în care Uniunea Europeană a pregătit şi a lansat mai multe pachete de sancţiuni, unele dintre care se referă şi la producţia petrolieră rusească, care, potrivit lui Viktor Orban „nu ne-au adus cu niciun centimetru mai aproape”.

Ungaria nu se poate desprinde de efectele sancţiunilor asupra ţiţeiului, întrucât ţară a obţinut o scutire de la restricţia privind ţiţeiul care a intrat în vigoare de la 5 decembrie 2022 şi are acces la petrolul de care are nevoie de a suplini stocurile ţării.

„Ungaria până acum „şi-a atins întotdeauna obiectivele naţionale” în negocierile privind sancţiunile „şi astfel avem speranţe când intrăm în următoarea rundă de dezbateri privind cel de-al 9-lea pachet” de sancţiuni împotriva Rusiei. În acelaşi timp, guvernul trebuie să lupte împotriva „presiunii constante” pentru „a ne proteja interesele”, a menţionat premierul Ungariei, Viktor Orban.

De altfel, Comisia Europeană a propus să îngheţe peste 13 miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei. Motivul ar fi prolemele de corupţie din această ţară. Pentru a aduce câteva garanţii, autorităţile au decis că vor înfiinţa o „autoritate independenta” care va monitoriza cum vor fi utilizate fondurile europene.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula vor der Leyen nu va călători la Budapesta pentru a anunţa un plan de redresare de mai multe miliarde de euro. Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, nu a oferit detalii cu privire la motivul pentru care călătoria a fost anulată. Acesta a spus că preşedintele Comisiei nu este obligată să fie prezentă personal, deşi, Ursula von der Leyen a vizitat fiecare ţară, până acum, pentru a face anunţul privind finanţarea post-pandemie din partea UE.

Aşadar, reiterăm faptul că sâmbăta, 17 decembrie 2022, Viktor Orban va avea o vizită la Bucureşti pentru a semna un acord cu privire la reţeaua de transport a energiei electrice către Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *