Premierul Ungariei, Viktor Orban, a menţionat că sancţiunile Uniunii Europene asupra gazului rusesc, dar şi asupra energiei nucleare „ar avea consecinţe tragice pentru Ungaria”. El a mai adăugat ca guvernul lucrează pentru a obţine o scutire în acest sens. În pofida acestui fapt, Comisia Europeană a recomandat înghețarea a peste 13 miliarde de euro din fondurile europene.
Uniunea Europeană a pregătit şi a lansat mai multe panchete de sancţiuni, unele dintre care vizează producţia de petrol rusesc, însă potrivit lui Viktor Orban „nu ne-au adus cu niciun centimetru mai aproape”.
Viktor Orban, despre sancţiunile UE asupra gazului rusesc
Obiectivul Uniunii Europene de a încheia războiul sau de a facilita acest obiectiv nu a fost atins, potrivit premierului.
„Ne confruntăm cu o iarnă grea, cu situaţia din Ucraina devenind mai tot mai dificilă”, a declarat Orban.
Între timp, deşi Rusia a suferit pierderi, veniturile ei din energie sunt în creştere şi astfel „politica de sancţiuni nu şi-a îndeplinit scopul”, a spus premierul Ungariei.
În pofida faptului că Ungaria a obţinut o scutire de la restricţia privind ţiţeiul ce va intra în vigoare de la 5 decembrie 2022 şi are acces la petrolul de care are nevoie de a suplini stocurile ţării, ţară nu se poate desprinde de efectele sancţiunilor asupra preţurilor.
„Ungaria până acum „şi-a atins întotdeauna obiectivele naţionale” în negocierile privind sancţiunile „şi astfel avem speranţe când intrăm în următoarea rundă de dezbateri privind cel de-al 9-lea pachet” de sancţiuni împotriva Rusiei. În acelaşi timp, guvernul trebuie să lupte împotriva „presiunii constante” pentru „a ne proteja interesele”, a menţionat premierul Ungariei, Viktor Orban.
Ungaria, sub presiunea blocării fondurilor
Neînţelegeri au apărut între Ungaria şi Comisia Europeană în contextul în care anterior, Comisia Europeană a recomandat îngheţarea a peste 13 miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei, din cauza problemelor de corupţie din această ţară.
Decizia trebuie să fie luată de statele membre până pe 19 decembrie. Acestea trebuie să decidă îngheţarea sau nu a 7,5 miliarde de euro din fonduri de coeziune care urmau să fie plătite Ungariei în cadrul bugetului 2021-2027 al Uniunii Europene.
În acest sens, Ungaria a decis să angajeze 17 măsuri pentru a rapsunde preocupărilor Bruxellesului, printre care înfiinţarea unei „autorităţi independente” care va controla cum vor fi utilizate fondurile europene.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula vor der Leyen nu va călători la Budapesta pentru a anunţa un plan de redresare de mai multe miliarde de euro. Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, nu a oferit detalii cu privire la motivul pentru care călătoria a fost anulată. Acesta a spus că preşedintele Comisiei nu este obligată să fie prezentă personal, deşi, Ursula von der Leyen a vizitat fiecare ţară, până acum, pentru a face anunţul privind finanţarea post-pandemie din partea UE.
Anterior, Uniunea Europeană a anunțat că va putea sancționa țările care eludează sancțiunile împotriva Rusiei. dar și cetățenii acestor țări terțe. Printre sancțiunile impuse se include și oprirea achizițiilor de petrol rusesc. Potrivit unui comunicat emis de preşedinţia UE, decizia de a considera „o infracţiune” încălcarea sancţiunilor europene a fost adoptată de guvernele europene „în unanimitate”.
Așadar, potrivit prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban, sancţiunile europene asupra gazului rusesc ar avea consecințe tragice pentru Ungaria.