Prima pagină » Razboi în Ucraina » Viktor Orban a vorbit despre „marea bătălie” dintre state, privind sprijinul pentru Ucraina: „Noi suntem singurii care vorbim în numele păcii”
Viktor Orban a vorbit despre

Viktor Orban a vorbit despre „marea bătălie” dintre state, privind sprijinul pentru Ucraina: „Noi suntem singurii care vorbim în numele păcii”

27 oct. 2023, 12:40,
în Razboi în Ucraina

Strategia Uniunii Europene în ceea ce priveşte războiul din Ucraina „a eşuat” iar blocul comunitar ar trebui să creeze un plan B, deoarece ucrainenii nu vor câştiga pe linia frontului, a declarat vineri premierul Viktor Orban la radioul de stat ungar, scrie Reuters.

Viktor Orban, vorbind la Bruxelles, în marja unui summit UE, a declarat că există o „mare bătălie” în special în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina. Orban a spus că nu vede niciun motiv pentru ca Ungaria să impună contribuabililor săi să sprijine Ucraina.

UE urmează să decidă în decembrie cu privire la revizuirea bugetului 2021-27 în valoare de 1.100 de miliarde de euro, care este deja tensionat din cauza cheltuielilor de urgenţă în timpul pandemiei COVID şi de când Rusia a invadat Ucraina în 2022.

„Această strategie a eşuat”

Executivul blocului a propus ca statele membre să contribuie mai mult la bugetele comune pentru a oferi 50 de miliarde de euro Ucrainei şi să cheltuiască alte 15 miliarde de euro pentru migraţie. O altă propunere ar urma să aloce 20 de miliarde de euro în ajutor militar pentru Ucraina.

„Am constatat că această propunere nu a fost elaborată în mod corespunzător şi nu era potrivită pentru a fi o bază pentru negocieri serioase, aşa că am respins-o”, a declarat Orban. „A fost o mare bătălie, mai ales în ceea ce priveşte chestiunea ucraineană”.

Orban a spus că cea mai mare problemă a fost că strategia Bruxellesului de a trimite bani şi ajutor militar Ucrainei pentru a o ajuta în lupta împotriva Rusiei a eşuat.

„Astăzi toată lumea ştie, dar nu îndrăzneşte să o spună cu voce tare, că această strategie a eşuat. Este evident că aceasta nu va funcţiona….ucrainenii nu vor învinge pe linia frontului”, a spus el, adăugând că este nevoie de un plan B şi de o estimare a costurilor pentru acesta.

„Odată ce vom şti cât costă, putem împărţi această povară între noi”.

Naţionalistul Orban, care s-a confruntat constant cu Bruxellesul în ultimii 13 ani din cauza politicilor despre care criticii săi spun că au erodat valorile democratice din Ungaria, a declarat că este nevoie de o schimbare de conducere la Bruxelles la alegerile europene de anul viitor.

Zece zile în care Viktor Orbán a înfuriat Occidentul

Premierul ungar Viktor Orbán și guvernul său s-au lansat începând de marțea trecută într-un veritabil tur de forță care să ilustreze calea diferită pe care Budapesta o urmează comparativ cu partenerii săi din Uniunea Europeană și Occident.

Campania lui Orbán de iritare a partenerilor occidentali a început marțea trecută la Beijing, unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin. Întrevederea dintre cei doi a marcat prima ocazie în care un șef de guvern sau stat din Uniunea Europeană s-a văzut cu liderul de la Kremlin după ce acesta a declanșat anul trecut cel mai mare conflict militar din Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Președintele rus a profitat de ocazie pentru a-și exprima satisfacția față de faptul că țara sa încă are „schimburi” cu o țară membră a UE.

„Ca urmare a condiţiilor geopolitice actuale, posibilităţile de a păstra contactul şi de a dezvolta relaţiile sunt foarte limitate. Dar este satisfăcător faptul că (Rusia) a menţinut relaţii cu multe ţări europene, iar Ungaria este una dintre ele”, i-a spus Putin premierului ungar. Este „foarte important să putem avea schimburi cu o ţară a Uniunii Europene”, a subliniat el.

În ceea ce-l privește pe Orbán, acesta a subliniat „importanţa păcii”, afirmând că stoparea afluxului de refugiaţi, a sancţiunilor şi luptelor din Ucraina este „cheia pentru întregul continent”, inclusiv Ungaria.

Orban, mândru de întâlnirea cu Putin

La două zile după întâlnirea dintre cei doi, ambasadorii din Ungaria ai țărilor membre NATO s-au întâlnit la Budapesta, la inițiativa reprezentantului SUA, pentru a discuta despre „îngrijorarea” lor cu privire la continuarea legăturilor Ungariei cu Rusia.

„Suntem cu toții îngrijorați de faptul că premierul ungar s-a întâlnit cu președintele Putin într-un moment în care Rusia duce un război de agresiune împotriva Ucrainei”, a declarat ambasadorul american David Pressman pentru Radio Europa Liberă, adăugând că „este îngrijorător faptul că Ungaria a ales să coopereze cu Kremlinul în acest mod”.

El a denunțat totodată faptul că Orbán folosește termenul de „operațiune militară”, cel consacrat de Kremlin și propaganda rusă, pentru a descrie conflictul din Ucraina.

Ambasadorul american îl criticase încă de marți pe liderul de la Budapesta din cauza întâlnirii cu Putin, afirmând că Orbán „se află alături de un om ale cărui forțe sunt responsabile de crime împotriva umanității în Ucraina”.

Orbán a respins ferm acuzațiile joia aceasta, afirmând că este „mândru” de contactele sale cu Putin.

„Am vrea să facem totul posibil pentru a avea pace. Prin urmare, păstrăm deschise toate liniile de comunicare cu rușii, altfel nu va exista nicio șansă pentru pace. Aceasta este o strategie, suntem mândri de ea”, a declarat Orbán joi la Bruxelles, unde a ajuns pentru un summit al celor 27 de lideri ai statelor membre ale UE.

„Noi suntem singurii care vorbim în numele păcii, lucru în interesul tuturor celor din Europa”, a argumentat el.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`