Prima pagină » Actualitate » Viktor Orban a câștigat alegerile din Ungaria

Viktor Orban a câștigat alegerile din Ungaria

04 apr. 2022, 08:03,
BZI.ro, în Actualitate

Viktor Orban a câştigat la pas alegerile din Ungaria. Premierul țării a obținut 135 de locuri în Parlament, în timp ce principalul partid contracanditat a obținut 56 de mandate. În discursul lui, premierul a lansat mai multe ”săgeți” către Uniunea Europeană.

În urmă cu câteva zile, Viktor Orban a declarat faptul că războiul din Ucraina nu este ”războiul nostru”. Liderul de la Budapesta este cunoscut a fi un apropriat al lui Vladimir Putin.

Viktor Orban a câștigat alegerile din Ungaria cu un scor mare

În urma numărării a peste 93% dintre voturile de pe listă, Viktor Orban a fost proclamat câștigătorul alegerilor parlamentare din Ungaria. În pofida unei alianţe care se dorea să ”răstoarne” putearea de la Budapesta, alegătorii au decis să continue cu Viktor Orban și politica să. Așadar, vorbim despre faptul că partidul de extremă dreaptă Patria Noatră a obținut 7 mandate, alianța formată din 6 partide a obținut 56 de locuri, iar partidul lui Viktor Orban, Fidesz a obținut 135 de mandate legislative. Chiar dacă au fost numărate 93% dintre voturile totale exprimate, situația nu poate să se schimbe într-o manieră care să influențeze majoritatea existentă.

După ce s-a stabilit marele câștigător, Viktor Orban a susţinu un discurs în fața celor prezenţi. Acesta a atacat în mod subtil Uniunea Europeană cu care în ultimii ani a intrat în conflict:

„Am câștigat o victorie atât de mare încât o poți vedea de pe lună, dar cu siguranță o poți vedea de la Bruxelles”, a spus el duminică seara.

Declarația vine în contextul în care Orban a fost în mod repetat în dezacord cu Bruxelles-ul pe tema represiunii împotriva instituțiilor mass-media independente și pentru adoptarea politicilor anti-LGBTQ.

Viktor Orban, în război cu Uniunea Europeană

Premierul Ungariei a avut numeroase episoade în care a criticat Uniunea Europeană. În replică, UE l-a sancționat în mai multe moduri pe Viktor Orban în special pentru politicile împotriva LGBTQ. Ultimul avertisment de acest fel a fost lansat cu ocazia aprobării PNRR-ului Ungariei.

OLAF a decis să blocheze accesarea de fonduri europene în contextul în care existau suspiciuni asupra faptului că banii aferenți ar ajunge în realitate în alte părți. Vorbim despre suspiciuni de corupţie. Ungariei i s-a acordat un termen de două luni pentru a prezenta garanții solide cu privire la modul în care va lupta împotriva corupției, dar Budapesta nu a prezentat niciun argument pentru a reuși să pună mâna pe cele cca 8 miliarde de euro. Totuși, Viktor Orban a cerut deblocarea PNRR pentru a putea accesa sumele de bani necesare susținerii refugiaților din Ucraina

„În acest scop, Ungaria nu cere decât un acces imediat şi efectiv la fondurile europene care îi sunt alocate şi să le poată folosi în mod flexibil pentru destinaţiile cele mai adecvate în gestionarea crizei”, subliniază Viktor Orban.

Așadar, faptul că Viktor Orban a câștigat alegerile din Ungaria reprezintă un semnal foarte puternic pentru Bruxelles, dar şi pentru România. Mai ales că liderul maghiar este un puternic susţinător al politicilor de autonomie din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *