Prima pagină » Local » Viitura de pe râul Prut se îndreaptă spre Iași. Cod roșu și pericol de inundație în mai multe localități. Echipele ABA Prut-Bârlad intervin la barajul Stânca-Costești
Viitura de pe râul Prut se îndreaptă spre Iași. Cod roșu și pericol de inundație în mai multe localități. Echipele ABA Prut-Bârlad intervin la barajul Stânca-Costești

Viitura de pe râul Prut se îndreaptă spre Iași. Cod roșu și pericol de inundație în mai multe localități. Echipele ABA Prut-Bârlad intervin la barajul Stânca-Costești

26 iun. 2020, 04:00,
Vlad Alexa în Local

Viitura de pe râul Prut a ajuns la Iași cu pași repezi. Pericolul de inundație amenință toată zona Moldovei, mai ales localitățile din zonele joase, după ce viitura a trecut granița cu Ucraina în cursul zilei de ieri. Echipele ABA Prut-Bârlad iau măsuri pentru crearea de baraje și combaterea efectelor inundațiilor după ce cota de pericol a fost depășită

Viitura de pe râul Prut se îndreaptă spre Iași cu pași repezi după ce a ajuns pe teritoriul României în cursul zilei de ieri. Viitura de pe râul Prut, formată pe teritoriul ucrainean, a ajuns, prin propagare, pe teritoriul județului Botoșani, iar vârful maxim al viiturii se află în acest moment la intrarea în țară. „Astăzi (25 iunie 2020), la ora 9:00, pe râul Prut la stația hidrometrică Oroftiana, cota de pericol s-a depășit cu 176 cm, începând cu această oră nivelurile fiind în ușoară scădere, +178 cm a fost valoarea maximă înregistrată. La stația hidrometrică Rădăuți-Prut s-a depășit cu + 50 cm cota de pericol și la s.h. aval Stânca-Costești, cu + 42 cm cota de pericol”, au declarat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Cota de pericol de inundație, înregistrată în multe locații pe râul Prut

Echipele formate din personal tehnic de specialitate, personal deservent utilaje și muncitori de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoșani și Iași și de la Centrul de Intervenție Rapidă al ABA Prut-Bârlad sunt pregătiți să intervină pentru apărarea împotriva inundațiilor în localitățile Oroftiana, Baranca și Rădăuți-Prut. Aici se intervine cu amplasarea liniilor de apărare în caz de nevoie (diguri de apărare din panouri mobile, saci cu nisip) pentru protejarea populației din zonele potențial inundabile. Specialiștii de la Administrația Națională Apele Române și de la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad estimează că unda de viitură va ajunge prin propagare la Rădăuți-Prut în următoarele 24 de ore.
Reamintim că este în vigoare codul roșu hidrologic emis de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor până în data de 26 iunie la ora 24:00, pe cursul de apă Prut – sector amonte Acumularea Stânca-Costești.

Viitura de pe Prut, controlată din barajul Stânca-Costești

Pentru a combate cât mai mult pericolul de inundație, Echipele Administrației Naționale „Apele Române” au pregătit acumularea Stânca-Costești pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut. Astfel, angajații Sistemelor de Gospodărire a Apelor Iași, Vaslui și Galați monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut și supraveghează nivelurile și debitele pe toate cursurile de apă și la toate construcțiile hidrotehnice cu rol de apărare din administrare și se monitorizeză în permanență situația din teren.
Reamintim că un eveniment nefericit s-a produs în cursul zilei de 22.06.2020 în zona localității Gușiței din comuna Dimitrie Cantemir din județul Vaslui, unde s-au înregistrat precipitații de 48l/mp în interval de o oră (17:50-18:50), scurgerile de pe versanți cauzând decesul unei persoane în vârstă. Cursul de apă Elan și afluentul Câșla nu tranzitează zona locuită a satului Gușiței.

Avertizări de cod roșu pe apele curgătoare în mai multe localități din regiunea Moldovei

Până ieri, 25 iunie 2020, la ora 12:00, au fost emise două avertizări hidrologice de fenomene imediate de cod roșu cu posibile depășiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Volovăț, Bășeu – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, județul Botoșani și pe râurile din bazinele hidrografice: Jijia – afluenții aferenți sectorului aval confluența cu râul Putreda – amonte S.H. Dângeni, Sitna – afluenții aferenți sectorului aval acumularea Cătămărăști – amonte S.H. Dracșani, Miletin din județul Botoșani, afluenții aferenți sectorului aval Nicolae Bălcescu – Șipote, Bahlui din județul Iași, afluenții aferenți sectorului aval Hârlău – Podu Iloaiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025