Viitor incert pe piața muncii! Institutul European din România avertizează că țara riscă o scădere semnificativă a populației până în anul 2040, inclusiv scăderea populației aptă de muncă. România se confruntă cu un viitor instabil, marcat de scăderea populației, îmbătrânirea forței de muncă și digitalizarea lentă. Mai mult decât atât, milioane de români riscă să rămână șomeri.
Viitor incert pe piața muncii!
Un raport recent arată că până în 2040 vor dispărea 1,7 milioane de persoane apte de muncă, iar doar 28% dintre români au competențe digitale de bază. Adaptarea, recalificarea și reconversia profesională devin esențiale pentru menținerea productivității economice. Institutul European din România (IER) scoate în evidență mai multe riscuri pentru piața muncii din România începând cu anul 2040. Se estimează o îmbătrânire semnificativă a populației și o pondere tot mai mare a persoanelor peste 65 de ani în raport cu populația activă. Aceasta va duce la o presiune suplimentară asupra sistemelor de pensii și asistență socială și va limita potențialul de creștere economică.
Potrivit studiului, analizele Eurostat indică o scădere accentuată a populației României, iar această tendință este agravată de sporul natural negativ și de emigrarea constantă a tinerilor. IER subliniază că, în lipsa unor politici de migrație eficiente, România riscă să înregistreze cea mai severă scădere demografică din Uniunea Europeană.
Transformările tehnologice vor conduce la dispariția unor locuri de muncă, în special cele repetitive și slab calificate, din industrii precum transportul, agricultura sau administrația publică, fapt care va determina concedierea multor persoane. Românii vor ajunge șomeri și vor fi nevoiți să se recalifice profesional. Vor apărea noi meserii în care se va folosi Inteligența Artificială, iar viitori angajați trebuie să se adapteze și să învețe să lucreze cu noile tehnologii.
Românii se simt amenințați de Inteligența Artificială
Inteligența Artificială va schimba piața muncii pe viitor, susțin experții. Ca urmare, unele joburi o să dispară, pe când altele vor fi din ce în ce mai căutate. Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei. Câteva profesii vor dispărea de pe piața muncii, iar oamenii vor fi puși în situația de a face reconversii profesionale. Multora le este frică de faptul că își vor pierde locul de muncă pentru că vor fi înlocuiți cu tehnologii avansate, capabile să facă activitățile făcute de forța de muncă umană.
Inteligența Artificială câștigă tot mai mult teren pe piața muncii, fiind folosită în multe domenii. Printre acestea se numără medicina, industria alimentară, turism, industria constructoare de mașini etc. Conform specialiștilor, AI va avea un impact major asupra mai multor sectoare de activitate în următorii ani. Un raport recent arată că 89% dintre șefii companiilor mari consideră că noua tehnologie va deveni necesară în anul 2025, iar 73% dintre antreprenori sunt pregătiți să investească sume importante în noua tehnologie.
Cert este că, românii care ajung șomeri vor fi nevoiți să se recalifice, să facă reconversii profesionale și să învețe să folosească Inteligența Artificială la noul loc de muncă. Viitorul de pe piața muncii din România va fi unul al transformărilor și adaptărilor.
Articol plin de informatii gresite. Le voi corecta numai pe cele esentiale.
1. Romania duce lipsa de forta de munca in sectorul muncitori si tehnicieni calificati. Deci studii medii. Asa-zisele competente digitale si AI nu joaca niciun rol aici. AI nu face revizie la centrala, nu face prelucrari pe masini unelte, nu pune faianta.
2. Disponibilizarile vor avea ca principala cauza recesiunea din UE. Toata industria noastra este pe lohn, inclusiv IT-ul. Recesiunea din UE nu are legatura cu AI. Este consecinta externalizarii productiei in China si a lipsei de competitivitate. Absenta energiei ieftine din Rusia are si ea un rol, dar nu cel determinant. Determinanta este lipsa de viziune si lacomia elitelor vest-europene. S-au lacomit la profituri de doua cifre si au neglijat complet progresul tehnologic.
3. AI nu este ce-si inchipuie nespecialistii. In mare, AI este o retea neuronala artificiala antrenata (reteaua invata prin antrenament). Nivelul ei de inteligenta nu-l depaseste pe cel al antrenorului. Si cum in ultima vreme sarcina antrenarii (mare consumatoare de timp) este pasata celor mai putin calificati … Nu degeaba unul din pionierii AI spune ca AI se prosteste.
4. AI nu poate inlocui omul, mai ales acolo unde apare raspunderea deciziilor. Raspundere de orice fel, dar mai ales juridica. Pe cine tragi la raspundere daca AI greseste diagnosticul? Pe cine tragi la raspundere daca AI programeaza un feed-back gresit in bucla de control a unui robot industrial si astfel rebuteaza productia pe o zi, sau duce la un accident de munca?
AI are potential, dar numai in combinatie cu persoane inteligente si cu o pregatire de baza in AI, minim.
Stai Jos ai 4 !