Prima pagină » Coronavirus » Vietnam interzice importurile de animale sălbatice. Ce alte măsuri au fost impuse
Vietnam interzice importurile de animale sălbatice. Ce alte măsuri au fost impuse

Vietnam interzice importurile de animale sălbatice. Ce alte măsuri au fost impuse

24 iul. 2020, 14:31,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Vietnam va interzice importul de animale sălbatice şi închide pieţele în care aceste animale erau comercializate, conform unui anunţ făcut de mai multe ONG-uri pentru protecţia faunei sălbatice.

„Aceasta este pentru prima oară când guvernul a mobilizat zeci de ministere şi de agenţii pentru a rezolva problema comerţului cu animale sălbatice, care are un impact devastator şi provoacă îngrijorare de mai mulţi ani”, a spus Hoang Thi Minh Hong, reprezentantul vietnamez al ONG-ului WildAid.

Decizia guvernului vietnamez interzice şi vânătoarea, transportul şi consumul de carne de animale sălbatice şi interzice şi vânzarea online a acestor animale.

În plus, Vietnam va „închide și site-urile de tranzacționare care comercializează animale sălbatice în mod ilegal“, se arată în directivă.

Printre animale cu care se face cel mai frecvent contraband se numără pielea de tigru, cornul de rinocer și pangolinele utilizate în medicina tradițională.

Vietnam interzice importurile de animale sălbatice: Organizaţiile de mediu au făcut presiuni în acest sens

Reprezentantul vietnamez al ONG-ului WildAid a menționat că decizia a fost luată având în vedere faptul că pandemia de COVID-19 a demonstrat încă o dată pericolul transmiterii de boli de la animalele sălbatice la oameni.

Decizia luată de oficialitățile vietnameze este rezultatul presiunii constante exercitate de organizaţiile de mediu atât din Vietnam cât şi din afara acestei ţări, pentru stoparea tranzacţiilor cu animale sălbatice.

În luna aprilie, un ONG din Hanoi a solicitta închiderea pieţelor de animale sălbatice şi stoparea tranzacţiilor online. Scrisoarea deschisă adresată premierului vietnamez a fost semnată şi de alte 14 organizaţii pentru protecţia mediului şi a faunei. Premierul Nguyễn Xuân Phúc a răspuns solicitând Ministerului Agriculturii din Vietnam să întocmească un proiect de directivă în acest sens şi să-l prezinte public cât mai rapid.

Organizaţiile pentru protecţia animalelor şi-au intensificat acţiunile pentru stoparea comerţului cu animale sălbatice în special după ce s-a anunţat că pandemia cu noul coronavirus a pornit dintr-o astfel de piaţă din Wuhan, China, unde erau vândute animale sălbatice pentru carne.

 Organizațiile anti-trafic de animale au salutat decizia

Grupul anti-trafic Freeland a salutat mișcarea ca fiind cea mai strictă decizie prin care se poate controla comerțul cu animale sălbatice de la izbucnirea pandemiei.

„Vietnam trebuie felicitat pentru că a recunoscut că noul coronavirus și alte boli pandemice sunt legate de comerțul cu animale sălbatice”, a declarat Steven Glaster, președintele Grupului anti-trafic Freeland.

„Acest comerț trebuie interzis pentru că este o problemă de securitate internațională și de sănătate publică”, a adăugat el.

China, cea mai mare piață mondială de produse sălbatice ilegale, a adoptat o interdicție similară. Vietnam a mers mai departe prin faptul că și-a propus impunerea unei interdicții nelimitate a comerțului online.

În timp ce salută mișcarea, conservatoriștii avertizează că punerea în aplicare a decizie va fi o provocare în întreaga țară, cu probleme la frontiere și cu funcționari prost plătiți, care pot fi ușor corupți.

În China, piețele de animale s-au închis gradual. Măsura a fost luată pentru a reduce riscurile la care sănătatea publică este supusă, în urma răspândirii infamului coronavirus.

Conform celor spuse de Chen Xu, şeful Administraţiei Statale pentru Reglementarea Pieţei, vor fi impuse „restricţii comerţului şi sacrificării păsărilor vii”. Acesta a adăugat că guvernul chinez va lua măsuri dure de asemenea împotriva comerţului ilegal cu animale sălbatice şi împotriva consumului cărnii acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025