Prima pagină » Local » Viețile a mii de pacienți din zona Moldovei au fost salvate mulțumită celor două aparate minune de la Clinica de Cardiologie Iași! Cele două coronografe pe care le deține Spitalul „Sfântul Spiridon” sunt unice în țară – Galerie foto

Viețile a mii de pacienți din zona Moldovei au fost salvate mulțumită celor două aparate minune de la Clinica de Cardiologie Iași! Cele două coronografe pe care le deține Spitalul „Sfântul Spiridon” sunt unice în țară – Galerie foto

17 dec. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Clinica de Cardiologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași deține cele mai performante aparate de coronarografie din România. Pacienții cu cele mai grave afecțiuni cardiace din toată zona Moldovei pot fi salvați în orice moment cu ajutorul acestor coronografe. Este al doilea coronograf achiziționat de unitatea medicală, primul fiind adus în urmă cu un an și deja 1.000 de pacienți au fost investigați

Pacienții cardiaci cu afecțiuni grave din zona Moldovei care ajung la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași pot avea o șansă la viață datorită aparaturii performante achiziționate de Clinica de Cardiologie din cadrul unității medicale. Cele mai performante coronografe din întreaga țară sunt acum la Clinica de Cardiologie. Primul aparat de acest tip a fost cumpărat în urmă cu un an și deja peste o mie de pacienți au beneficiat de investigațiile performante.

„Este cea de-a doua sală de coronarografie pe care o avem în cadrul Clinicii de cardiologie. Prima sală de acest tip, dotată cu cel mai performant aparat de coronarografie din întreaga țară, funcționează de un an deja, din luna decembrie 2020. La acest moment, cu aceste două aparate de ultimă performanță, putem asigura un regim continuu, și avem deja linie de gardă, în tot ce înseamnă urgențe de tip infarct miocardic, sindrom coronarian acut, din toată zona Moldovei.

Mai pe înțelesul tuturor, la pacienții cu suferință coronariană, agină pectorală, infarct, tot ce înseamnă ischemie acută cardiacă, sunt investigați în cel mai mic amănunt. De un an, de când am început folosirea primei săli, avem peste 1.000 de pacienți care au beneficiat de această procedură”, a declarat dr. Dan Tesloianu, medic cardiolog la Clinica de Cardiologie.

Toate urgențele cardio-vasculare intervenționale pot fi rezolvate 24 de ore din 24

Prețul unui astfel de aparat a ajuns la aproximativ 800.000 de euro. Proiectul pentru achiziționarea celor două coronografe a demarat în anul 2019, cel de-al doilea ajungând în urmă cu câteva zile la Iași. Medicii cardiologi sunt încântați că pot salva viețile celor care ajung cu infarct miocardic sau alte boli cardiovasculare 24 de ore din 24. Tot în cadrul Clinicii de Cardiologie există din anul 2020 o sală destinată implantării de stimulatoare cardiace.

„A fost un proiect demarat în anul 2019, de dezvoltare pe această latură de cardiologie intervențională. În momentul acesta, pe lângă cele două coronografe identice, pentru că au fost luate amândouă cu ajutorul Ministerului Sănătății, avem și a treia sală, care se referă la implantarea de stimulatoare cardiace. Și aceasta este nouă, funcțională tot din 2020, astfel încât, la momentul actual, tot ce înseamnă urgență cardio-vasculară intervențională poate fi rezolvată în regim de 24 de ore din 24.

Mai sunt astfel de aparate și la Institutul de Boli Cardiovasculare, dar acestea sunt cele mai moderne, și nu din Iași, ci din țară. La momentul acesta, sunt cele mai moderne aparate din România, prin posibilitățile pe care le au, adică de investigare, inclusiv ecografie intracoronariană”, a adăugat dr. Dan Tesloianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *