Prima pagină » Sanatate » Viermi intestinali în scaun: Cum să scapi de acești paraziți

Viermi intestinali în scaun: Cum să scapi de acești paraziți

15 dec. 2021, 10:13,
în Sanatate

Exista mai multe tipuri de viermi intestinali, denumiți paraziți intestinali care pot provoca infecții. Infecțiile provocate de viermii intestinali descoperiți în scaun nu sunt în marea lor majoritate severe și pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor.

Printre cei mai des întâlniți paraziți intestinali care produc infecții în corpul uman se numără Giardia intestinalis, Ascaris lumbricoides și Enterobius vermicularis.

viermi intestinali

Viermi intestinali în scaun: Oxiurii, cei mai des întâlniți paraziți

Oxiurii sau enterobius vermicularis, sunt niște paraziți care se transmite pe cale fecal-orală sau prin contactul cu obiecte contaminate. Ouăle, odată ingerate, ajung la maturitate în 2 săptămâni și trăiesc aproximativ 2 luni în intestin. Femela depune ouăle la nivelul perineului, în general în timpul nopții, care devin infectante în aproximativ 6-8 ore și rămân cu această capacitate timp de 3 săptămâni.

Infecția este întâlnită în toate zonele globului, afectând în principal copii din grupa de vârstă 5-11 ani, dar nu numai.

Principalele simptome ale infecției cu oxiuri sunt prurit anal, agitație nocturnă, coșmaruri, enurezis, dureri abdominale, eritem al zonei anale și vulvare.

Oxiurii pot fi observați în scaun sau pe tegumente, însă dacă diagnosticul nu este cert se poate face o analiză denumită amprentă anală, ce poate detecta existența ouălor de oxiuri. În plus, se poate efectua și un examen coproparazitologic.

Tratamentul n cazul infecției cu oxiuri se face cu albendazol sau mebendazol în doză unică. Acesta se poate repeta după 2 săptămâni de la doza inițială, pentru a preveni recurențele.

Deoarece frecvent apar infectii, chiar asimptomatice, si la alti membrii apropiati ai familiei sau colectivitatii, se recomanda ca si acestia sa fie tratati.

De asemenea, se poate folosi tratament topic pentru ameliorarea pruritului si eritemului din zona perineala. Cu toate acestea, reinfestarea este frecventa, caz in care se repeta tratamentul.

viermi intestinali

Infecția cu giardia intestinalis

Infecția cu giardia intestinalis sau giardoza este o infecție intestinală provocată mai ales în zonele unde igiena este deficitară, dar și la piscine, spa-uri sau lacuri. Principalele simptome ale giardozei sunt crampele abdominale, balonarea, greața și episoadele de diaree apoasă.

Infecția cu giardia trece de obicei în câteva săptămâni, însă poate crea probleme intestinale mult timp după eliminarea paraziților. Anumite medicamente sunt eficiente împotriva giardiei, însă nu toate persoanele răspund la acestea.

Infecția poate provoca simptomele persistente și complicații severe în special la sugari și copii, ce pot consta în deshidratare și incapacitate de dezvoltare.

viermi intestinali

Ascaridioza, infestarea cu Ascaris lumbricoides

Ascaridioza este produsă de Ascaris lumbricoides, viermi ce folosesc corpul uman drept gazdă pentru maturizarea larvelor sau ouălor la viermi adulți. Viermii adulți pot depăși 30 cm lungime.

În marea majoritate a cazurilor nu se constată simptome specifice. Infestarea masivă poate însă să determine simptome și complicații severe. Totuși, dacă ouăle ingerate colonizează intestinul subțire, iar larvele migrează în fluxul sanguin sau în sistemul limfatic pot ajunge la plămâni. În asemenea situații se pot percepe simptome similare astmului sau pneumoniei, precum tuse persistentă, respirație sacadată și șuierat în respirație. După ce stau 6-10 zile la nivelul plămânilor, larvele ajung la gât.

Dacă larvele devin viermi adulți la nivelul intestinului subțire,  poate să apară durere abdominală ușoară, greață și vărsături și diaree sau scaune cu sânge.

Ascaridioza nu se răspândește direct de la persoană la persoană, fiind necesar contactul cu solul amestecat cu fecale umane care conține ouăle sau cu apa infectată.

viermi intestinali

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`