Noi amănunte ies la iveală în legătură cu videochatista Oana Lovin. Aceasta, aşa cum dezvăluia BZI.RO în cursul zilei de ieri, a intrat să se roage la racla cu moaştele Sfintei Parascheva.
Totuşi, Oana Lovin a intrat la racla cu moaştele sfintei înainte ca jandarmii să ia decizia de a lăsa pe toţi pelerinii în interiorul Mitropoliei Iaşi.
Oana Lovin a fost băgată la racla cu moaştele Sfintei de un poliţist ieşean
Conform detaliilor de ultimă oră, se pare că Oana Lovin ar fi fost băgata ilegal la racla cu moaştele Sfintei Parascheva. Un poliţist ieşean, probabil fan al acesteia, a luat decizia de a nu respecta reglementările în vigoare. Totuşi, informaţiile nu sunt confirmate oficial de autorităţi. În schimb, IPJ a trimis un punct de vedere prin care îşi ia angajamentul ca va demara o anchetă:
” Având în vedere imaginile apărute în spațiul public, în care este prezentat un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași, vă comunicăm următoarele:
Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Iași a dispus efectuarea de verificări, prin Biroul Control Intern, pentru stabilirea situației de fapt, urmând ca, în funcție de cele constatate, să fie dispuse măsuri legale în consecință.”
Oana Lovin anunțase cu o zi înainte că va veni la Iași
Oana Lovin anunțase cu o zi înainte că va veni la Iași și că va intra la racla cu moaștele Sfintei Parascheva. Aceasta postase pe o rețea de socializare un îndemn prin care spunea că nimeni nu o va opri pentru a se ruga la moaşte, mai ales în contextul în care era interzis accestul pelerinilor care nu au buletin de Iaşi să participe. Totuşi, videochatista era de părere că oamenii legii comit un abuz atunci când interzis accesul pelerinilor în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași.
Eu, mâine mă duc la pelerinaj în calitate de cetățean român și aș vrea să reamintesc Guvernului, Președinției și Grupului de Comandă articolul 29 din Constituție, libertatea conștiinței, punctul 3. Cultele religioase sunt libere și se organizează potrivit statutelor proprii, în condițiile legii. Iar la punctul 5 este foarte important, cultele religioase sunt autonome față de stat și se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenței religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile și în orfelinate.
Deci eu mâine mă voi duce cu Constituția în mână. Eu nu o să fac stânga împrejur atâta timp cât eu sunt cetățean român, când legea supremă în România este Constituția României și o să le spun cu ce drept îmi spun să fac stânga împrejur“, a delcarat, pe data de 13 octombrie, Codruța Cerva, alături de care a mers și Oana Lovin.
Jandarmii au permis accesul la racla cu moaștele Sfintei Parascheva
Totuși, la un moment dat, Jandarmeria Română a luat decizia de a permite credincioşilor să participe în curtea Mitropolitană la Iași. Jandarmii motivase decizia prin faptul că nu s-a dorit crearea unei imbulzari în fata Catedralei pentru că tot mai mulţi credincioşi se adunase, iar unii dintre ei începuse să protesteze împotriva deciziei autorităţilor centrale.
La racla cu moaştele Sfintei Parascheva s-au rugat, în ziua de 14 octombrie, aproximativ 9000 de persoane. Un număr mic dacă e să ţinem cont de faptul că în anul 2019, la racla cu moaştele Sfintei Parascheva trecuse aproximativ 100.000 de credincioşi.