Este indiscutabil. Suveraniștii au învins. Și afirm acest lucru în ciuda faptului că, așa cum era de așteptat, cel mai înalt loc pe podium la parlamentare îl ocupă PSD. Numai că scorul PSD nu este suficient de mare. Va fi complicată, dacă nu care cumva imposibilă crearea unei majorități anti-suveraniste. Și dincolo de rezultatele la parlamentare, asupra cărora voi insista în cele ce urmează, pentru o analiză corectă este obligatoriu să anticipăm și să luăm în calcul o victorie a lui Călin Georgescu la prezidențiale.
PSD s-a clasat pe primul loc, dar a obținut doar un procent puțin peste 22%. AUR îi suflă în ceafă cu 18,22%. Nu au fost încă luate în calcul voturile din diasporă, unde PSD s-a plasat pe pen-penultimul loc, iar pe primul loc se află AUR. Deci decalajul dintre PSD și AUR, atunci când vom avea rezultatele finale, va fi și mai mic. Să încercăm să facem o adunare și să vedem cum stau în total suveraniștii, în ideea în care se va face o alianță între ei. AUR va avea după redistribuire circa 20%. SOS România, după redistribuire și după ce vin și toate voturile din diasporă, va avea 8%. POT, partidul surpriză, care a anunțat că îl susține pe Călin Georgescu și care astfel a intrat în Parlament, după redistribuire va avea 6,5%. Dacă adunăm toate aceste procente, vom avea puțin peste 34%. Deci insuficient pentru a forma o majoritate. Și nu va fi majoritate nici dacă s-ar mai asocia și UDMR acestui pol de dreapta. Concluzia este că, în principiu, noua majoritate va trebui creată în jurul PSD. Împreună cu PSD și cu UDMR, suveraniștii ar putea să obțină un scor bine consolidat în viitorul Parlament al României. Dar ce va face PSD?
Până acum, Marcel Ciolacu s-a abținut să-și exprime în această privință o opinie. Nu știm dacă va demisiona sau nu, ca urmare a înfrângerii de la prezidențiale și a scorului cel mai mic din istorie obținut de socialiști la parlamentare. Am însă o certitudine asupra semnificației abținerii sale de a se pronunța. Ca de obicei, Marcel Ciolacu a jucat la două capete. Și cred că în acest moment tatonează o înțelegere cu Călin Georgescu vizând susținerea acestuia la prezidențiale. O asemenea înțelegere netezește drumul unui acord cu partidele suveraniste și cu UDMR în vederea constituirii unei majorități solide. Care, atenție, ar putea să îi permită PSD-ului să-l dea pe viitorul premier al României. În opinia mea, ca să închei acest capitol, este exclusă o nouă alianță cu PNL și cu USR. Struțo-cămila și-a dat obștescul sfârșit.
Liderii politici și jurnaliștii și reprezentanții așa-ziselor institute de cercetare de piață, care au demonizat în ultima vreme partidul AUR, acuzându-l de toate păcatele posibile, și-au asumat un mare păcat față de România, pentru care au plătit în alegeri, dar fără doar și poate vor trebui să plătească și în plan moral. După ce l-au linșat literalmente pe Călin Georgescu, i-au creat o imagine externă de coșmar în ceea ce privește România și parcursul democratic al acestui stat. Această imagine falsă ne va costa pe toți, pentru că va trebui să treacă un timp considerabil pentru a fi schimbată. De asemenea, mai doresc să subliniez faptul că responsabilii așa-ziselor institute de cercetare de piață vor trebui să răspundă în fața societății și chiar să facă față unor anchete penale, din care să reiasă cine, pentru ce și cu ce bani le-a plătit pentru a distorsiona în mod grav realitatea. Să ne amintim că ieri, ca să ne referim doar la o singură zi, aceste institute ne-au prezentat fel de fel de sondaje, din care să reiasă că populația României s-a lăsat înșelată votându-l masiv pe Călin Georgescu și susținând formațiunile suveraniste. Obiectivul acestor distorsionări a fost acela de a deturna voința alegătorilor în direcția Elenei Lasconi, dar și a celor două partide, PSD și PNL, care s-au trezit excluse din cursa prezidențială. Difuzarea de informații false este o infracțiune. Dar infracțiunea devine și mai complexă în condițiile în care acest lucru s-a petrecut pe bani publici, cu rea intenție și în scopul de a vicia practic alegerile.