Jurnalistul Victor Ciutacu a fost prezent în ședința de marți de la CNA unde s-a discutat modul în care România TV a abordat subiectul sinuciderii jurnalistei Libertatea, Iulia Marin.
Vă aducem aminte faptul că Iulia Marin s-a sinucis în urmă cu câteva zile, iar Victor Ciutacu a pus în discuție un subiect, pe atât de sensibil, pe atât de important și de actualitate. Sunt respectate, în totalitate, drepturile angajaților?
Victor Ciutacu i-a făcut praf pe membrii CNA
Ședința CNA prin care s-a discutat modul în care Victor Ciutacu a dezbătut subiectul sinuciderii jurnalistei Iulia Marin a durat peste 7 ore. Întreaga ședință a fost plină de acuze și contraziceri. Jurnalistul România TV a fost autorul unor replici care i-a pus în impas pe membrii CNA. Cea care a ieșit în prim-plan este Dorina Rusu, membru CNA care a dat dovadă de totală lipsă de profesionalism.
Fiind un fost jurnalist, Dorina Rusu ar fi trebuit să intervină la subiect și să explice ce prevederi ale CNA au fost încălcate. Problema a apărut în momentul în care, membrul CNA – care are rang de secretar de stat – a început să-și spună în ședință opinia despre cele întâmplate. Ori, conform regulamentului CNA, autoritatea trebuie să fie neutră și să analizeze faptele, nu opiniile. În fond, ce s-ar întâmpla dacă un judecător condamnă o persoană doar pentru că nu îi place de fața lui? Așadar, în ședința de la CNA au fost mai multe momente cheie, momente pe care le vom expune redând dialogul pur și simplu halucinant pe care Dorina Rusu l-a avut cu Victor Ciutacu:
Dorina Rusu: Este normal să avem în discuție faptul că persoanele cu afecțiuni psihice pot munci. Este normal să discutăm despre sistemul de sănătate românesc care ar fi trebuit să facă mai multe pentru aceste persoane. (…) Nu cred că au succes dezbaterile de acest fel, manelizându-le.
Reprezentat RTV: Ați spus manelizarea subiectului.
Dorina Rusu: Exact. Am spus manelizarea subiectului. Este opinia mea. Cum adică? Nu am dreptul să-mi spun opinia mea? Manelizați.
Victor Ciutacu: Doamnă, stați un pic. Sunteți un demnitar al statului român, nu sunteți un lider de opinie.
Dorina Rusu: Și consider că dumneavoastră manelizați! Un demnitar al statului român consideră asta.
Victor Ciutacu: Stați un pic! Doamnă, avem voie să ne adresăm și maneliștilor? Sunt cetățeni români, au același drepturi? Îi discriminăm? Pot face o sesizare împotriva doamnei Rusu la CNCD pentru discriminarea maneliștilor și a publicului iubitor de manele? Am voie, domnul Toma?
CNA – oameni puși politic cu interese obscure
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a ajuns o clică, un soi de grup infracțional organizat, un grup care, metaforic vorbind, pune pumnul în gură jurnaliștilor. Membrii CNA sunt numiți politic, de către o clasă politică ce limitează libertatea presei. Dorina Rusu, cea care a avut aberanta intervenție legată de ”manelizarea” subiectului, este propusă de către președintele Klaus Iohannis. Ori, aici putem spune că deja apare un tipar, România TV fiind unul dintre cele mai acide posturi de știri la adresa președintelui în funcție.
Făcând o paranteză, aducem în discuție și faptul că Mircea Toma, membru CNA, este propunerea celor de la USR în Consiliu și un jurnalist cu state vechi. Interesant este faptul că este și membrul fondator al Active Watch, una dintre organele de presă care au semnat petiția împotriva României TV. Ori, acest lucru poate ridica mari semne de întrebare.
Putem să ne întrebăm, noi ca presă, dacă mai avem libertatea de a critica pe cineva fără ca acel cineva să poată interveni la CNA? Putem fi siguri că CNA analizează pe fapte, presupusele derapaje ale unor televiziuni? Categoric, NU! Și aici, ca drept exemplu, să tocmai declarația Doinei Rusu care a spus foarte clar că ea are opinie. NU, dumneavoastră NU AVEȚI DREPTUL LA OPINIE!! Judecătorul NU are dreptul la opinie, el judecă conform legii, nu conform propriei păreri! În fond, pe toată durata ședinței de la CNA, membrii forului și-au exprimat pur și simplu opiniile, lucru care NU trebuie luat în seamă!!
Poate în spațiul public ar trebui să se fie lansată o dezbatere despre rolul CNA și despre dacă mai este necesar un astfel de for, în formatul actual!
CNA i-a cenzurat și pe jurnaliștii B1 TV pentru că… vorbeau prea mult despre Lucian Bode
Un alt episod halucinant a avut loc în urmă cu doar câteva luni când jurnaliștii B1 TV, Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, au fost acuzați că… vorbesc prea mult despre ministrul de Interne, Lucian Bode. Este absolut jenant ca doi jurnaliști să fie acuzați că ”deranjează” prea mult o persoană publică, un ministru în funcție. Ori, tocmai acest tip de abordare stă la bazele unui jurnalism de calitate, unui jurnalism pentru cetățeni.
Statul român are la dispoziție mijloace de control asupra populației. Poporul are doar presa de partea lui, iar acest lucru înseamnă că presa trebuie să critice puterea, trebuie să pună întrebări, trebuie să fie incomodă. Revenind, emisiunea moderată de cei doi mai sus amintiți a luat o amendă consistentă. În pofida faptului că în întreaga înregistrare, membrii CNA au avut păreri, nicidecum fapte.
Așadar, judecând scrict faptele, putem spune despre CNA că este un organism de cenzură? Un organism care pare că nu-ți permite să vorbești prea mult despre vreun politician, care nu îți permite să pui în discuție un subiect de actualitate dacă acesta deranjează anumite grupuri de interese. CNA pare să fi ajuns o clică plină de personaje de slabă, hiene corupte de o calitate îndoielnică.
Ha, ha, ha! Anchete jurnalistice la RTV – dirijate via Belgrad de catre un inculpat fugar, asa-i?! Balele lui Ciutacu si „calatoriile” prin suburbiile corpului fac parte din anchete? :)) Orice om cu IQ-ul peste marimea de la pantofi constientizeaza ca doamna Rusu a fost mult prea eleganta prin acea exprimare pe care voi o descrieti „aberanta”. Dar la ce ne putem astepta de la un satelit al RTV?! Voi, cei care promovati zi de zi toti penalii si securistii, puneti la indoiala democratia, cand, de fapt, exact prin voi tentaculele comuniste nu dispar!
Bai @Remm, intoarce-te pe o parte ca sforai.
Anonimule, bine că ești anonim online, că în viața de zi cu zi îți vibrează patologiile. Mergi să te sfințească ÎPS-ul de la Constanța cu balele lui Ciutacu, măcar să-ți hidrateze chipul, dacă dincolo de el nu se prea ascunde materie cenușie.
subscriu ,ce sa-i faci cand educatia a ajuns la asa un nivel,haurarii manca kkt