Prima pagină » Actualitate » Victimele infracțiunilor vor primi 18.500 lei. Cum pot fi folosiți banii
Victimele infracțiunilor vor primi 18.500 lei. Cum pot fi folosiți banii

Victimele infracțiunilor vor primi 18.500 lei. Cum pot fi folosiți banii

25 iul. 2024, 09:20,
B, , h, , în Actualitate

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a evidențiat importanța mecanismului de sprijin pentru victimele infracțiunilor, care oferă o sumă de 18.500 de lei pentru necesități urgente precum cazare, hrană, transport și medicamente.

Victimele infracțiunilor vor primi despăgubiri. Gorghiu: Manipularea minorilor este inacceptabilă

Marți, Alina Gorghiu a reacționat la recentele cazuri de abuz sexual asupra minorilor, subliniind gravitatea și caracterul abject al acestor fapte, în special când sunt comise de persoane din domeniul educațional.

Ministrul a menționat două cazuri recente care au șocat opinia publică: un bărbat cunoscut sub numele de „antrenorul de genii” a fost surprins sâmbătă în flagrant delict cu un minor, iar marți, directorul Casei de Cultură a Studenților din Pitești a fost reținut pentru că a întreținut relații sexuale timp de câteva luni cu o fată de 16 ani.

Gorghiu a subliniat că aceste fapte sunt extrem de grave, fiind deosebit de îngrijorător că persoanele acuzate activează în domeniul educațional și au o influență majoră asupra copiilor și tinerilor. Ea a descris aceste acte drept crude și abjecte, fiind inacceptabil ca astfel de indivizi să folosească influența și autoritatea pentru a manipula minorii.

„Nimic nu poate fi mai crud, mai abject decât a folosi acea influență, autoritate în scopul manipulării minorilor. Astfel de personaje, de comportamente nu au ce căuta în mediul educațional”, a declarat ministrul pe Facebook.

Mecanismul voucherelor pentru victimele infracțiunilor

Un punct esențial adus în discuție de Alina Gorghiu este mecanismul voucherelor pentru victimele infracțiunilor, inclusiv violul. Acest sistem permite victimelor să primească până la 18.500 de lei pentru necesități urgente precum cazare, hrană, transport și medicamente.

Gorghiu a subliniat că aceste instrumente sunt cruciale pentru combaterea acestor infracțiuni și că eforturile trebuie să fie coordonate, implicând familia, școala, instituțiile și societatea.

„Mecanismul voucherelor pentru victimele infracțiunilor, inclusiv cele de viol, este operațional. Victimele pot primi în limita a 18.500 de lei pentru nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente. Avem instrumente pentru combaterea unor astfel de fapte, însă efortul trebuie să fie unul conjugat: familie, școală, instituții, societate. Iar victima să aibă curajul să scoată la lumina astfel de fapte”, a adăugat ministrul Justiției.

Alina Gorghiu a reamintit și de inițiativa sa legislativă prin care infracțiunile de trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism, agresiune sexuală, sclavie și tortură sunt declarate imprescriptibile. De asemenea, a amintit de legea adoptată la finalul lunii iunie 2023, care consideră orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani drept viol.

Ministrul a accentuat importanța curajului victimelor de a denunța aceste fapte și a afirmat că responsabilitatea protejării generațiilor tinere revine întregii societăți. În concluzie, Gorghiu a spus că autorii faptelor grave trebuie izolați și pedepsiți atunci când acuzațiile sunt confirmate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *