Prima pagină » Local » Vicepreședintele Sanitas Iași, despre personalul medical angajat în pandemie: „S-a specializat, fiind de un real folos”

Vicepreședintele Sanitas Iași, despre personalul medical angajat în pandemie: „S-a specializat, fiind de un real folos”

04 mart. 2022, 08:00,
în Local

Sanitas continuă să lupte pentru angajații din sănătate. Printre cele mai importante revendicări ale sindicatului se numără încadrarea pe perioadă nedeterminată a personalului medical angajat în pandemie. Felicia Mironov, vicepreședinte Sanitas Iași, este de părere că acest lucru ar fi benefic pentru sistem, deoarece această categorie de personal este deja specializată. Sanitas dorește și creșterea salariului pentru personalul TESA și raportarea sporului de condiții la salariul de bază pentru toți angajații din sistem.

Reprezentanţii Biroului Informativ Sanitas s-au întâlnit pe 16 februarie 2022 cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru a discuta revendicările membrilor din sindicat. Reprezentanții Sanitas au cerut raportarea sporului de condiții la salariul de bază a angajaților din sistem, creșterea salariului personalului auxiliar din sistemul sanitar și creșterea salariilor personalului TESA din spitale.

De asemenea, s-a discutat și despre încadrarea pe perioadă nedeterminată a personalului medical angajat în timpul pandemiei, precum și despre situația din spitalele de psihiatrie și despre măsurile de siguranță ce trebuie adoptate.

 membrii sindicatului Sanitas Iasi protesteaza in centrul orasului

Sindicatul Sanitas dorește creșterea salariilor personalului TESA din spitale

Sanitas doreşte ca personalul medical angajat în timpul pandemiei să fie încadrat pe perioadă nedeterminată

filiala Sanitas Iasi

Pe durata stării de alertă, cele mai multe angajări pe perioadă determinată s-au făcut la Spitalul „Sf. Parascheva”

În contextul în care se preconizează că starea de alertă generată de pandemia Covid-19 se apropie de final, Sanitas dorește să știe ce se va întâmpla cu personalul medical angajat pe perioadă determinată,  în timpul stării de alertă. Reprezentanții Sanitas doresc angajarea acestei categorii de personal, prin concurs, pe perioadă nedeterminată. Felicia Mironov, vicepreședinte Sanitas Iași, crede că persoanele angajate pe perioadă determinată s-au specializat și ar trebui să fie păstrate în posturile ocupate, astfel încât să nu se creeze o criză suplimentară de personal.

„Pe durata stării de alertă, în sistemul medical s-au făcut angajări pe perioadă determinată, astfel că întreaga nevoie de personal auxiliar a fost acoperită de către personalul angajat pe perioadă determinată. Persoanele angajate pe termen determinat s-au specializat și au rămas în funcțiile ocupate, fiind de un real folos. Sindicatul Sanitas a dezbătut în Camera Deputaților proiectul de lege privitor la angajarea prin concurs sau examinare a personalului angajat pe perioadă determinată în timpul stării de alertă. La nivelul județului Iași, la Spitalul  «Sf. Parascheva» s-au făcut cele mai multe angajări pe durata stării de alertă, deoarece spitalul a avut și secția exterioară de la Lețcani”, a declarat Felicia Mironov, vicepreședinte Sanitas Iași.

 o asistenta medicala, imbracata în compleu albastru, care zambeste

Cele mai mari sporuri le încasează asistenţii medicali de la terapie intensivă, psihiatrie, pneumologie, cei care lucrează cu pacienții HIV și cei de la secţia de anatomie patologică

Felicia Mironov, despre salariile asistenţilor medicali: „variază între 3500 și 6000 lei”

 o doamna cu bluza albastra care introduce date pe calculator

Personalului TESA a rămas cu salariile cele mai mici din sectorul sanita

„Acum 20 de ani condițiile din spitale erau mai aspre. În ultimii ani, spitalele au beneficiat de investiții, s-au mai modernizat, aparatura a mai evoluat și se lucrează la un alt nivel. În ceea ce privește activitatea asistenţilor medicali, aceasta a crescut, birocrația fiind foarte mare. Salariul variază în funcție de locul de muncă, una este să lucrezi la un spor de 12 %, una este să lucrezi la un spor de 80%. Salariu variază între 3500 și 6000 pe lună la asistentul medical. Sporurile se dau în funcție de locul de muncă. Cele mai mari sporuri se dau în terapie, în psihiatrie, în pneumologie, personalului medical care lucrează cu pacienții HIV și celui de pe secţiile de anatomie patologică”, a declarat Felicia Mironov.

Felicia Mironov a vorbit şi despre nemulţumirile personalului care activează în sistemul medical şi a precizat că cele mai mari neajunsuri sunt în rândul personalului TESA.

„Cele mai mari nemulțumiri sunt în cadrul personalului TESA, deoarece ei au rămas cu salariile cele mai mici din sectorul sanitar. Un angajat TESA câștigă în jur de 2000 de lei, pentru că ei nu beneficiază nici de sporuri, nu lucrează în ture de noapte, nici în weekend-uri. Ei lucrează de luni până vineri și încasează doar salariu de bază, la care se adaugă un spor de 10 %”, a adăugat vicepreşedintele Sanitas.

Pe lângă creșterea salariilor personalului TESA și a personalului auxiliar, printre cele mai importante revendicări ale Sindicatului Sanitas se numără și încadrarea pe perioadă nedeterminată a personalului medical angajat în pandemie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`