Prima pagină » National » Vicepreședintele PSD, Gabriel Zetea, îl contrazice pe Florin Cîțu în legătură cu taxa de solidaritate
Vicepreședintele PSD, Gabriel Zetea, îl contrazice pe Florin Cîțu în legătură cu taxa de solidaritate

Vicepreședintele PSD, Gabriel Zetea, îl contrazice pe Florin Cîțu în legătură cu taxa de solidaritate

08 dec. 2021, 15:00,
în National

Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD, a explicat felul în care va fi adoptată taxa de solidaritate şi îl contrazice pe Florin Cîțu care a declarat că o asemenea taxă nu este una necesară. În spaţiul public există o tensiune   pe această temă.

Taxa de solidaritate ar putea aduce peste 1 miliard de euro în bugetul statului român. Vor fi afectate peste 330 de companii care au cifre de afaceri mai mari de 100 milioane de euro

Vicepreședintele PSD, Gabriel Zetea, explică ce înseamnă taxa de solidaritate

Conform declaraţiilor făcute de vicepreședintele PSD, Gabriel Zetea, taxa de solidaritate nu va fi implementată peste noapte şi că orice modificare trebuie făcută cu predictibilitate pentru a nu afecta mediul de afaceri.

„Vorbim deocamdată despre o discuție care există în coaliție, așa cum este și normal, este o propunere a două partide componente ale coaliției la guvernare. Sigur și dacă se va aproba această taxă de solidaritate, ea nu va fi implementată peste noapte. Orice modificare în Codul Fiscal, orice modificare în ceea ce privește taxarea, impozitarea, fiscalitatea în România trebuie făcută cu predictibilitate, tocmai pentru a nu afecta mediul de afaceri.

Guvernanții se vor întâlni cu mediul de afaceri pentru a discuta taxarea acestora într-o perioadă neagră economică a țării:

De aceea, vor urma discuții, vor urma întâlniri în primul rând cu reprezentanții companiilor care ar putea să fie afectate de această taxă de solidaritate și vorbim despre companiile cu o cifră de afaceri ce depășește 100 de milioane de euro. Vor urma în perioada următoare întâlniri, iar dacă se va ajunge la o concluzie că putem în această perioadă dificilă din punct de vedere bugetar pentru România să luăm o parte din bani dintr-o zonă considerată de ceva mai mare prosperitate și s-o ducem înspre o zonă care are nevoie de mai mult ajutor din partea statului, pentru a trece peste perioada dificilă de iarnă legată de creșterea prețurilor facturilor, legată de creșterea prețurilor alimentelor, legată de creșterea inflației, deci dacă putem să protejăm o zonă mai defavorizată a populației pentru un anumit timp printr-o astfel de măsură, poate ea va fi implementată”, a spus Zetea.

 

Florin Cîțu nu dorește taxa pe solidaritate

Totuşi, în spaţiul public sunt mai multe voci care nu susţin aplicarea taxei de solidaritate. De exemplu, președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat că nu este de acord cu implimentarea acesteia dar că decizia urmează a fi luată de premierul Nicolae Ciucă:

Vă spun că din punctul meu de vedere nu susţin o astfel de măsură. Mi-am exprimat punctul de vedere. Taxarea nu se justifică în contextul economic din România. Am avut economia închisă iar veniturile au fost susţinute de aceste companii. Repet, este ceea ce cred eu dar măsura este susţinută de PSD. Găsim şi alte variante. Nu avem o variantă a bugetului pentru a şti de unde luăm banii pentru pensii. Ceea ce am discutat în programul de guvernare reprezintă o creștere de 13 miliarde de lei. Trebuie să vedem de unde găsim sursele. Anul viitor trebuie să avem un maxim de 6,2% deficit.

Taxa de solidaritate ar putea aduce 1 miliard de euro în bugetul de stat

Conform datelor economice se pare că taxarea marilor companii din România ar aduce la bugetul de stat suma de 1 miliard de euro. Vor fi peste 330 de companii care se ” califică” pentru a plăti sumele de bani.

Taxa ar urma să se aplice în momentul în care firma respectivă realizează o cifră de afacere mai mare de 100 de milioane de euro. În total, circa 330 de companii ar urma să achite taxa – dacă se menţin la actualul nivel – cu Dacia plătind, de exemplu, încă 37 milioane euro, iar OMV Petrom, încă 30 milioane euro la bugetul de stat, raportat la ultima cifră de afaceri. Statul ar încasa dintr-un foc peste 1 miliard de euro, de la toate companiile care ar depăşi borna cifrei de afaceri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *