Vicepremierul Dan Barna a făcut, de asemenea, astăzi, 1 septembrie 2021, declaraţii în contextul actualului scandal. USRPLUS încă nu iese de la guvernare, ci mai așteaptă discuții cu Florin Cîțu.
Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a declarat, miercuri, referitor la proiectul privind Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, că este „un moment potenţial” de încălcare a protocolului de colaborare a coaliţiei, semnat „după momentul Vlad Voiculescu”, menţionând că speră să fie găsită o variantă pentru a rămâne într-o „colaborare funcţională”.
„E un fel de joacă în guvern. Deși luni am convenit cu partenerii noștri că vom continua discuțiile, am constatat că pe lista suplimentară a fost introdus, la surprinză, acest PNDL 3. Este o chestiune de încălcare a actului adiționat semnat la protocolul de guvernare după situația cu Vlad Voiculescu. Surprize precum cea de azi sunt de neacceptat de aceea mă bucur că premierul nu a forțat nota și a acceptat să mai discutăm și diseară. Pentru noi toate opțiunile sunt pe masă. Vreau să mai clarific un mesaj. USR PLUS nu este împotriva dezvoltării, dar PNDL de acum pe forma celor din vremea lui Dragnea. Avem o problemă majoră legată de ce înseamnă PNDL ca reursă de dezvoltare. Mai avem și această problemă de funcționare a coaliției pe care i-am transmis-o guvernului”, a transmis Dan Barna.
Dan Barna îl acuză pe Florin Cîţu că a încălcat regulile stabilite în coaliţie
Dan Barna l-a ameninţat iniţial pe premierul Florin Cîţu, în timpul şedinţei de guvern, cu o moţiune de cenzură şi chiar cu destrămarea coaliţiei de guvernare, după ce Cîţu a încercat să adopte în şedinţă proiectul de investiţii „Anghel Saligny”.
După scandalul de la Guvern, şedinţa de astăzi a fost suspendată până astăzi la ora 19.00.
„Este, în primul rând, o chestiune de încălcare a actului adiţional la protocolul de guvernare pe care l-am semnat împreună cu partenerii noştri şi vreau să citez din el, ca să nu existe niciun fel de referinţe. După situaţia cu Vlad Voiculescu, am încheiat acel protocol prin care am stabilit nişte reguli prin care să putem guverna corect şi sănătos pentru coaliţia noastră.
Or, una din aceste reguli spune, după cum urmează: agenda Guvernului şi procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru, împreună cu vice-premierii, în şedinţă săptămânală ulterioară şedinţei de pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda şedinţei de guvern va fi agreată la acest nivel şi ulterior transmisă ministerelor în spaţiul public. Ce spune acest articol? Spune foarte simplu: guvernarea se face în coaliţie”, a declarat Dan Barna.
Florin Cîțu susţine faptul că Proiectul Anghel Saligny are toate avizele! Cei din USR susţin că nu
Război total intre USR-PLUS şi PNL după ce şedinţa de Guvern a fost suspendată. Premierul Florin Cîțu susţine faptul că proiectul Anghel Saligny ar avea toate avizele din partea celor de la USR. Asta deşi cei din USR acuză faptul că PNDL 3 nu ar avea avize de la Ministerul Justiţiei şi alte ministere conduse de ei.
„Repet, cel mai sigur ar fi ca toată lumea să respecte procedurile. Procedurile trebuie respectate. Nu a publicat nimeni în Monitorul Oficial un proiect fără respectarea procedurilor. Nu poate niciun proiect să fie pus pe ordinea de zi dacă nu sunt avizele date. Am întrebat dacă procedura legală a fost respectată, a fost respectată şi l-am introdus pe ordinea de zi. Ca să fie foarte clar, în şedinţele de Guvern… incă odată, eu vă spun ceea ce facem legale. Legal, în şedinţa de Guvern, dacă există un dubiu, întrebam secretarul general. Am întrebat secretarul general dacă procedurile de avizare au fost respectate şi au fost respectate”, a declarat premierul Florin Cîțu.