Viaţa profesională versus cea personală. Iată cum te poți împărți între job și familie, mai ales atunci când ești părinte.
Atât viaţa profesională, cât şi cea personala implica mult timp şi efort. Dacă aveţi un loc de muncă şi sunteţi părinţi trebuie să faceţi faţa multor provocari pe parcursul unei zile. Dar iată însă cum se poate stabili un echilibru între viaţa profesională şi cea personală.
Folosiţi-vă timpul cu cap
Faceţi-vă un program atât pentru viaţa profesională, cât şi pentru cea personală. Ambele să fie prioritare şi să vă putți face planuri ţinând cont de amândouă.
Urmaţi o rutină zilnică, cu care copiii să se poată obişnui, pentru a economisi timp şi pentru a reduce stresul pentru ambele părţi.
Pregăti hainele, pachetele pentru prânz şi ghiozdanele copiilor cu o seară înainte, pentru a evita stresul şi graba de adoua zi dimineaţă.
Întrebaţi-vă şeful dacă puteţi lucra de acasă, fie şi câteva ore pe săptămână, pentru a putea petrece mai mult timp cu copiii şi a putea face treburile casnice cu calm.
Viaţa profesională versus cea personală. Implicaţi-vă în educaţia copiilor
Faceţi-vă un obicei din a vă ajuta copiii la teme. Astfel vă veţi implica mai mult în educaţia lor şi veţi petrece mai mult timp împreună.
Luaţi-vă zile din concediu pentru a participa la activităţile de la şcoală sau pentru a vă însoţi copiii în excursii.
Îmbinaţi meseria cu calitatea de părinte, făcând parte din comitetul de părinţi. Dacă sunteţi contabil, puteţi să vă oferiţi voluntar pentru funcţia de casier al clasei, de exemplu.
Dezvoltaţi un parteneriat cu învăţătoarea / dirigintele copiilor. Acest lucru vă va ajuta în meseria de părinte. Cu cât vă implicaţi mai mult în activităţile de la scoala ale copiilor, cu atât veţi fi mai puţin îngrijoraţi atunci când aceştia sunt la şcoală. Este indicat să participaţi la toate şedinţele cu părinţii şi să verificaţi situaţia şcoala a copiilor. Participaţi la orele de consilere cu părinţii, pentru a înţelege mai bine comportamentul şi evoluţia şcolară a copiilor.
Luaţi-vă zile libere de la serviciu, pentru a vă îngriji copiii atunci când sunt bolnavi. Puteţi să vă folosiţi zilele de concediu medical sau cereţi permisiunea şefului pentru a munci de acasă, pentru a nu rămâne în urmă cu munca şi a fi aproape de copii atunci când au nevoie.
Daţi diferite sarcini membrilor familiei
Înlesniţi-vă munca acasă, rugându-vă copiii şi soţul/soţia să vă ajute la treburile gospodăreşti, învăţându-i pe copii să facă singuri dus, să se spele singuri pe dinţi sau să-şi aranjeze singuri părul. De asemenea dacă copiii sunt suficient de mari puteţi să faceţi o regulă ca fiecare membru a familiei să gătească cina o dată pe săptămână.
Plănuiţi mesele din timp, folosindu-vă de următoarele tehnici, pentru a economisi timp şi a vă scuti de efort:
– Faceţi mai multă mâncare când aveţi timp liber şi ţineţi-o la frigider, pentru a o consuma şi a 2-a zi.
– Faceţi o musaca seara şi încălziţi-o a doua zi, înainte de a o consuma.
Profitaţi din plin de timpul petrecut cu familia
Viaţa profesională versus cea personală. Pentru a crea un echilibru între viaţa profesională şi cea personală, încercaţi să lăsaţi la serviciu problemele legate de acesta. Să vă concentraţi pe viaţă de familie, atunci când sunteţi acasă. Încercaţi să vă închideţi telefonul de serviciu, să nu verificaţi mailurile, să vă faceţi un program de activităţi în familie. Luaţi întotdeauna cina în familie şi să stingeţi televizorul atunci când vorbiţi despre întâmplările de peste zi.
Alocaţi-vă un timp personal, în afară de cel petrecut la serviciu sau în familie, și faceți ceva agreabil. Astfel, vă odihniți mintea şi vă încărcați bateriile pentru a vă relua îndatoririle de la munca şi din familie.
Viaţa profesională versus cea personală. Îngrijiţi-vă relaţia de cuplu
Dacă sunteţi căsătoriţi sau aveţi o relaţie este important să întreprindeţi activităţi cu partenerul de viaţă. De asemenea, socializarea cu persoane de aceeaşi vârstă constituie un lucru important în menţinerea echilibrului.