Prima pagină » Titlurile zilei » Viața i-a fost dată peste cap! Un tânăr a aflat că este infectat cu HIV de mai bine de 5 ani după ce s-a prezentat la spital cu afecțiuni respiratorii! – EXCLUSIV

Viața i-a fost dată peste cap! Un tânăr a aflat că este infectat cu HIV de mai bine de 5 ani după ce s-a prezentat la spital cu afecțiuni respiratorii! – EXCLUSIV

19 nov. 2022, 02:00, 6 ,
în Titlurile zilei

Un ieșean în vârstă de 28 de ani a aflat că este infectat cu HIV după ce s-a prezentat la triajul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași cu simptomele specifice unei afecțiuni respiratorii. Tânărul a ales să meargă la spital, deoarece de mai bine de o săptămână a urmat un tratament simptomatic, dar starea sa nu s-a îmbunătățit

După aflarea rezultatelor analizelor paraclinice, medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași au ridicat suspiciunea de infectare cu HIV, motiv pentru care au solicitat testarea serologică, care a confirmat că pacientul se afla într-un stadiu avansat al bolii. După valoarea serologică, medicii au putut să-și dea seama că pacientul era infectat de peste 5 ani, fără să aibă cunoștință de acest lucru.

 Spitalul Clinic de Boli Infectioase Iasi

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, a precizat că pacientul în vârstă de 28 de ani s-a prezentat la triajului spitalului cu dispnee și stare febrilă

A aflat că este infectat cu HIV de mai bine de 5 ani, fără să fi știut acest lucru!

 o imagine cu un test HIV

Dr. Florin Roșu a specificat că situația tânărului de 28 de ani care a aflat după 5 ani că este infectat cu HIV nu este singulară, ci, de regulă, diagnosticarea pacienților noi cu HIV se realizează ca urmare a faptului că alte probleme  medicale îi determină să se prezinte la medic

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, a precizat că pacientul în vârstă de 28 de ani s-a prezentat la triaj cu dispnee și stare febrilă. Inițial, tânărul a fost diagnosticat cu pneumonie și suspiciune de tuberculoză. Mai apoi s-a constatat că afectarea pulmonară poate indica infectarea cu HIV, pacientul urmând a fi testat serologic. Rezultatele analizelor au confirmat faptul că bărbatul era infectat cu HIV de mai bine de 5 ani.

„În momentul prezentării în cadrul triajului spitalului, pacientul era dispneic și febril. În urma anamnezei, consultului clinic și evaluării paraclinice – analize de laborator și radiologice – pacientul a fost diagnosticat cu pneumonie COVID-19 și suspiciune de tuberculoză, care a fost infirmată ulterior. Datorită experienței clinice, dublate de rezultatele analizelor paraclinice, echipa medicală a ce a preluat pacientul a constatat că afectarea pulmonară se situează la limita dintre infectarea cu bacilul Kohn și SARS-CoV-2, iar aceasta, la vârstă tânără, a ridicat suspiciunea de infectare cu HIV și s-a solicitat imediat testarea serologică.

Rezultatele analizelor au confirmat teama medicilor specialiști: pacientul prezenta status viro-imunologic scăzut, cu un nivel al CD4 sub 200 cel/mmc, o încărcătură virală de ordinul milioanelor, mai exact 8 milioane. Acesta a confirmat un diagnostic ce îndeplinea toate caracteristicele unui stadiu avansat de boală. Valoarea serologică a dezvăluit că pacientul era seropozitiv de peste 5 ani, fără să fi știut acest lucru.

Cu o imunitate atât de scăzută, putem spune că a fost norocos. Simptomele pe care le prezenta l-au direcționat către spital, iar astfel am putut identifica patologia gravă de care suferea”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

Dr. Florin Roșu: „La evaluarea de o lună am constatat că pacientul s-a recuperat viro-imunologic”

o imagine cu un barbat infectat cu HIV

La o lună după diagnosticare, pacientul s-a prezentat la o primă evaluare, ocazie cu care medicii au constat că s-a recuperat viroimunologic, viremia fiind în scădere evidentă și nivelul CD4 crescut

Tânărul a avut un șoc atunci când a aflat că este infectat cu HIV, dar s-a ambiționat să lupte, cu ajutorul medicilor de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași. Starea sa s-a îmbunătățit după ce a început să-i fie administrat tratamentul specific, astfel că a putut fi externat. La o lună după diagnosticare, pacientul s-a prezentat la o primă evaluare, ocazie cu care medicii au constat că s-a recuperat viro-imunologic, viremia fiind în scădere evidentă, nivelul CD4 fiind crescut.

„Abordarea holistică caracteristică actului medical din cadrul spitalului nostru și în special acestei categorii de pacienți, prin prisma experienței de peste 20 de ani a corpului medical, a reușit să îi transforme șocul aflării veștii în ambiție de a lupta, în conștientizare și responsabilitate pentru aderență și complianță la tratament. Schema de tratament a constat în coformulat antiretroviral, o tabletă pe zi, care i s-a administrat imediat, concomitent cu tratamentul pentru patologia respiratorie  diagnosticată la internare.

Rezultatele și evoluția pacientului au fost favorabile, astfel încât a putut fi externat. Diagnosticarea cu virusul HIV a însemnat pentru pacient, pe lângă administrarea tratamentului specific și includerea acestuia în programul de monitorizare și evaluare periodică, un factor esențial în realizarea unui tratament eficient. După diagnosticare, pacientul este așteptat la evaluarea de o lună, iar apoi din 6 în 6 luni. La evaluarea de o lună am constatat că pacientul s-a recuperat viro-imunologic, viremia fiind în scădere evidentă, nivelul CD4 fiind crescut (creștere imunitară). Medicii noștri și psihologii, oameni care stau la căpătâiul acestor pacienți, încă din vremurile în care schema de tratament era o adevărată corvoadă, sunt deschiși și empatici.

Chiar dacă următoarea evaluare este programată peste 6 luni, pacientul poate oricând să apeleze pentru orice situație medicală apărută sau doar pentru confortul psihic pe care mulți dintre ei spun că îl găsesc doar în cadrul Centrului Regional HIV SIDA din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» Iași”, a precizat dr. Florin Roșu.

În ultimii doi ani, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași au fost confirmate 40 de noi cazuri de pacienți infectați cu HIV. Din numărul total, cele mai multe sunt persoane de sex masculin. Media de vârstă a pacienților nou diagnosticați este cuprinsă între 25 și 36 de ani. Dr. Florin Roșu a specificat că situația tânărului de 28 de ani, care a aflat după 5 ani că este infectat cu HIV nu este singulară.

De regulă, diagnosticarea pacienților cu HIV se realizează ca urmare a faptului că alte probleme medicale îi determină să se prezinte la medic.

Comentarii
  • Groaznic! Si partenerele/partenerii acestui tanar au luat la cunostinta despre situatie? Sau vor afla cand vor ajunge din diverse motive pe la spital? Poate ca unii doneaza sange sau merg la stomatolog…..

  • În cazul celor care donează sânge, se fac suficiente teste care să asigure imposibilitatea transmiterii HIV de la donator la primitor. Cât despre stomatolog, ar fi cazul ca să lucreze cu instrumentar steril.

  • Ușurel, nu dati vina pe medici, asta se întâmpla foarte rar. Sa spună el pe inde a umblat. E cumva USR ist?

  • Vasile-Cristeriu George, 58 de ani, inginer, iasi

    Cati nu au luat hiv de la stomatologici? Eu am 2 amici infectati asta… e trist, foarte trist, au fost la cele mai curate si bune clinici stomato din iasi dar degeaba, tot au luat…

    Virusul se transmite foarte usor… e nevoie de picaturi ce nu le vezi cu ochiul liber, mare grija!

  • Mycobacterium tuberculosis

    Atenție! Este bacilul Koch, nu bacilul Kohn.

  • La stomatolog poți lua și toate tipurile de hepatită ! Nicu Ceaușescu a luat așa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`