Prima pagină » Stiri si curiozitati » Viața Fericitul Augustin, cum a ajuns de la păcat la sfințenie

Viața Fericitul Augustin, cum a ajuns de la păcat la sfințenie

15 apr. 2024, 10:04,
în Stiri si curiozitati

Cu toate că Fericitul Augustin nu este atât de cunoscut în țara noastră, munca depusă și sacrificiile făcute de el, îl fac necontestabil părintele care a pus bazele credinței creștine în Biserica apuseană.

Chiar dacă în Biserica Ortodoxă nu este atât de cunoscut, Fericitul Augustin este considerat drept cel mai mare teolog al Occidentului. Confesiunile sale au influențat și schimbat de-a lungul timpului gândirea teologică. El a reușit să înțeleagă, apoi să scrie, pe parcursul vieții sale, „Confesiunile”, o carte care stă la baza credinței drepte și care ar trebui citită de orice credincios care dorește să înțeleagă mai bine dreapta credință.

Viața Fericitului Augustin

Fericitul Augustin este sărbătorit pe 15 iunie. El s-a născut pe 13 noiembrie 354, în Tagaste, orășel din provincia africană Numidia. Tatăl său, Patricius, un demnitar bizantin, păgân, era cunoscut pentru brutalitatea și asprimea sa. Însă mama sa, Monica, era o credincioasă devotată lui Dumnezeu, care se ruga de dimineața până seara. Ea a reușit să-l aducă atât pe Patricius, cât și pe Augustin, spre dreapta credință.

În tinerețe, Augustin a cunoscut o viață de destrăbălare și abateri de la dogma creștină. Încă o oaie pierdută, care trebuia găsită pentru a provoca o bucurie în cer, Aurelius Augustinus, viitorul sfânt, a dus o viață complet ruptă de realitățile Bisericii, dar adânc atașată de practicile și simbolistica păgână și eretică. El practica citirea în stele și promovarea maniheismului. De asemenea, a avut un copil cu o femeie cu care nu s-a căsătorit, mărturisind că era foarte slab în fața păcatului desfrânării. Înainte de renașterea sa, el a fost un erudit apreciat, fiind unul dintre cei mai de seamă oratori care preda o retorică coruptă studenților săi. Augustin însă recunoaște, după, că această practică este doar o mândrie deșartă și nimic util, nimic care să conducă oamenii la mântuire, ci doar un motiv în plus de mândrie.

Convertirea Fericitului Augustin

Miracolul convertirii lui Aurelius Augustinul la viața creștină s-a petrecut la 31 de ani. Atunci, împins de mama sa să meargă să asculte pildele despre viața monahală ale Sfântului Antonie cel Mare, Augustin a auzit un strigat care îi spune să deschidă Sfânta Scriptură, dând astfel peste următorul pasaj din Noul Testament:

„Nu în ospete și în beții, nu în desfrânări și fapte de rușine, nu în ceartă și în pizmă, ci îmbrăcați-vă în Domnul Iisus Hristos, iar grija de trup să nu o faceți spre pofte.” (Epistola către romani, 13, 12-14).

Acesta este momentul decisiv pentru viața sfântului, convertindu-se complet și apucând calea către Biserică, astfel ca un miel ce se întoarce la Mântuitor, el înțelege sacrificiile Celui care a curățat lumea de păcat și se căiește în fața lui Dumnezeu. Astfel, el primește botezul chiar în noaptea de Paști din anul 387. Pe când avea 32 de ani, Sfânta Monica moare, iar Augustin se retrage în Tagaste, vinde tot ce a adunat de-a lungul vieții și întemeiază o mănăstire împreună cu ucenicii săi. Astfel, el ajunge Episcopul din regiunea Africană.

Fericitul Augustin rămâne cel mai important dascăl al întregului Occident creștin; moare pe 28 august 430 și este înmormântat la biserica Sfântul Petru din Pavia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`