Prima pagină » Eveniment-Social » Viata de boschetar – FOTO, VIDEO

Viata de boschetar – FOTO, VIDEO

21 dec. 2010, 22:26,
Echipa BZI.ro în Eveniment-Social
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:200609;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ La ultima statie de autobuz din cartierul CUG, pe malul unei balti mizerabile, se afla locul de odihna, daca se poate spune asa, al oamenilor strazii @ Produsele expirate si resturile alimentare din tomberoane sunt hrana procurata de boschetari, pastrate apoi intr-o valiza veche @ Si-au facut o baraca acoperita cu celofan si plapume vechi sa aiba unde sa se adaposteasca noaptea, insa nu pot dormi din cauza sutelor de paduchi si purici @ Reprezentantii Directiei de Asistenta Comunitara Iasi au anuntat ca vor rezolva problema oamenilor strazii pana la Craciun

Este ora 10:00 si am pornit spre capatul din CUG, despre care aflasem ca e locul in care isi duc viata o parte din oamenii strazii. Frigul de afara spune totul: ori trebuie sa fii rezistent la temperaturile foarte scazute, ori sa fi baut macar o tuica, ca sa poti face fata. Pe langa faptul ca malul baltii de la capatul cartierului CUG este in mare parte acoperit cu gunoaie de la tomberoanele din apropiere, este si gazda unor boschetari ieseni.
Cu trei zile inaintea Craciunului, opt barbati dorm sub cerul liber, in frig si pe zapada. Pentru a nu degera se incalzesc la un foc facut din cartoane si anvelope si isi prepara mancarea din produse expirate si resturi alimentare culese din tomberoanele de gunoi. „Incercam sa rezistam gerului si, cu atat mai mult, starii de foame. Avem noroc de alimentara din apropiere, care ne ajuta cu resturile alimentare si produsele expirate. Astazi (ieri – n.r.) am gasit in tomberoane o punga cu ciuperci stricate si le am pus sa le prajim pe jar, sa avem ce manca astazi”, a povestit Constantin Stan, unul dintre bochetari.
Oamenii strazii si-au facut tabara in capatul cartierului CUG, pe malul unei balti, si-au improvizat si un dormitor, din pungi de plastic si pilote uzate si imbacsite cu paduchi si purici. „Ne-am facut aici o baraca din celofan si plapume vechi sa avem unde sa ne adapostim pe timp de noapte, insa nu putem inchide un ochi din cauza sutelor de paduchi si purici, ca sa nu mai spunem de gerul din fiecare noapte”, a mai zis Constantin Stan. Principala cauza pentru care cei opt boschetari au ajuns in strada este situatia familiala. Au fost parasiti de sotii, plecate sa munceasca in strainatate. Nevestele au vandut locuintele in care stateau si si-au lasat barbatii pe drumuri pentru ca acestia aveau un comportament agresiv si erau consumatori de alcool. Boschetarii ajung deseori la spital fie din cauza intoxicatiei cu fum, fie din cauza bauturilor alcoolice consumate pentru a se incalzi. Unul dintre ei, Gheorghe Irimia, a facut si crize de epilepsie din cauza conditiilor in care traieste. Toti au avut o meserie, insa au ajuns pe strazi fiindca mai intai au ramas fara casa, iar apoi fara loc de munca. Acesta este si cazul lui Constantin Stan, fost maturator la Salubris SA, sau al lui Gheorghe Irimia, care a lucrat in mina, la Caras-Severin. Cel mai tanar locuitor al taberei primitive din CUG este un fost cioban, in varsta de 32 ani, iar cel mai in varsta, fostul miner, 64 ani.
 
Valiza pe post de frigider

Cu toate ca afara e foarte frig, oamenii strazii incearca sa-si pastreze hrana, care nu este tocmai bogata si proaspata, intr-o valiza veche, inchisa cu trei bolovani destul de grei incat sa nu poata fi deschisa de cainii vagabonzi ori de alte animale. In interiorul valizei erau vreo 10 cornuri inghetate si expirate de mai bine de o luna. Pe langa aceste cornuri, care erau de la o scoala din cartier, se mai zarea in valiza o oala slinoasa si veche in care erau pastrate resturi alimentare, produsele cu care se hranesc boschetarii.
In asemenea conditii traiesc unii oameni ai strazilor iesene. Nici familiile lor nu se mai intereseaza de ei, cu atat mai mult sa le acorde un mic ajutor sau sa recunoasca faptul ca sunt rude de sange. Pe langa bolile traditionale si specifice oamenilor de strada, cele mai intalnite fiind tuberculoza si hepatita, cea mai grava problema este prezenta paduchilor. „Paduchii sunt in floare”, a conchis Constantin Stan. Politia Comunitara i-a amendat pe o parte dintre pentru ca deranjeaza linistea publica si consuma bauturi alcoolice pentru a se incalzi.

Ajutorati pana la Craciun

Reprezentantii Directiei de Asistenta Comunitara s-au deplasat ieri la balta din capatul CUG si au luat primele masuri. Mai intai, oamenii strazii vor fi dusi la Directia de Evidenta Locala a Persoanelor, pentru a li se face carti de identitate, iar apoi la spital, pentru a li se efectua analizele medicale, acestea fiind gratuite pentru persoanele fara adapost. „Dupa rezultatele analizelor medicale, DAC le va asigura adapostul in caminul persoanelor fara adapost din Canta, fiind un camin cu regim de adapost pe timp de noapte. Vom incerca la sfarsitul saptamanii sa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 ianuarie 2025
07 ianuarie 2025