Irina Chiper este o mamă care are patru copii, doi băieți care au rămas în Ucraina și două fete care s-au refugiat cu ea în România. O fetiță de doar un an și două luni, purtată în brațe de mămica ei, a trecut vama în România. Fata de 6 ani a fost instruită de mama ucraineancă să acționeze rapid dacă aude bombardamente. Mama și cele două fete au venit din regiunea Odesa la Iași, iar aici este cazată la un centru pentru refugiați. Acestea urmează să plece în Spania, la tatăl lor
Refugiații ajung într-un număr din ce în ce mai mare la Iași. Familia Florescu, din Iași, a dat dovadă de solidaritate față de multe familii din Ucraina. Spațiul comercial a fost amenajat cu promptitudine pentru a primi cât mai multe persoane disperate. În cadrul centrului sunt aproximativ 52 de voluntari care se schimbă de la o zi la alta.
Mama celor patru copii este îngrozită de ceea ce se întâmplă în Ucraina
Ultima dată când s-a informat despre numărul morților, Irina Chiper, mama din Ucraina, a precizat că 64 de copii și-au pierdut viața în războiul pornit de Rusia. Foarte multe clădiri distruse și atacuri fără milă aduc un val de disperare în familiile ucrainene. Femeia a povestit pentru reporterii BZI că mai multe spitale și școli sunt bombardate.
”A fost bombardat chiar și un spital de maternitate, iar pentru că asistenții medicali intuiau posibilul atac, au evacuat toți pacienții la timp. Din fericire, nu a murit nimeni”, povestește Irina Chiper.
Din spusele femeii, orașul Harkov este distrus complet. Irina nu a dorit să plece odată cu primele bombardamente, dar din moment ce aceste atacuri se apropiau de regiunea unde locuia, femeia a simțit că viața copiilor este în pericol. Singura soluție, pentru ea și cele două fete, a fost să plece din țară cât timp se mai putea. Din păcate, băieții ei nu au putut părăsi țara din cauza Legii marțiale, dar ei ajută acum ca voluntari mai multe familii care au rămas acolo.
Femeia susține că soldații din Rusia au început pregătirile pentru aceste atacuri încă din vara anului trecut.
„Toți soldații ruși spun același lucru, ei au început să facă diverse antrenamente de luptă încă din vara anului trecut. Acești băieți tineri sunt nedumeriți, iar când au trecut vama cu Ucraina au fost păcăliți. Noi am fost anunțați că pe 16 februarie Ucraina va fi atacată de către trupele rusești, dar nu a fost nimic. Foarte mulți credeau că aceste anunțuri sunt mai mult niște știri false, dar pe 24 februarie am fost martori la primele bombardamente pe teritoriul țării”, menționează Irina.
Fata de 6 ani a fost instruită de mama ucraineancă să-și salveze sora
Irina Chiper are o casă în Ucraina și pentru că trebuia să iasă pentru a aduce lemne de foc sau pentru a munci pe afară, ea a instruit-o pe fata de 6 ani să acționeze rapid dacă aude sunete puternice.
„Nu m-am gândit niciodată că o să îmi instruiesc fata de 6 ani să își ia sora mai mică și să se ascundă împreună sub o laiță de lemn când aude bombardamentele. Pentru că se putea întâmpla ca eu să fiu pe afară, iar atacurile fiind imprevizibile, i-am spus că ea trebuie să o protejeze pe surioara ei și să o țină în acel loc până nu se mai aude niciun zgomot”, rememorează Irina.
Zgomotele puternice de la bombe îi afectează foarte mult atât pe cei maturi, cât și pe copii.
„Fetița mea, Liza, doar odată a auzit sunetul puternic de sirenă și de atunci nu poate dormi noaptea. Se trezește noaptea agitată și în ochii ei se poate citi panica. Mă bucur că am ieșit de acolo. Mulțumesc lui Dumnezeu că de atunci nu a mai auzit aceste sirene. Noi ne-am gândit că în urma negocierilor pe care le-au avut liderii politici toate lucrurile se vor rezolva, dar nu a fost așa”, zice mama fetei.
Acum femeia se bucură că are un acoperiș deasupra capului la Iași, măcar pentru câteva nopți.
Familia Florescu s-a mobilizat peste noapte și a pregătit un spațiu pentru refugiați
Centrul pentru refugiați situat pe strada Anastasie Panu, din Iași, este special amenajat de către familia Florescu. În cadrul centrului sunt implicați aproximativ 52 de voluntari care se schimbă de la o zi la alta. În continuare este mare nevoie de voluntari care cunosc limba rusă sau ucraineană.
„Într-o seară, la ora 23:00, ne-a sunat un prieten să ne întrebe dacă putem caza 50 de refugiați ucraineni. Era foarte frig și nu eram pregătiți, dar i-am cazat pe toți la hotelul Victoria. A doua zi ne-am mobilizat și i-am așteptat pe toți la centru, iar cu ajutorul unei postări de pe Facebook, am reușit să adunăm haine, bani și mâncare. În urma postării, oamenii ne-au ajutat foarte mult și noi am fost plăcut surprinși”, menționează Gabriela Florescu.
Fundația Serviciilor Sociale Bethany a venit în ajutorul familiei Florescu pentru a ajuta la organizarea și buna administrare a lucrurilor. Proprietara spațiului, Gabriela Florescu, a apelat la această fundație pentru că a înțeles că de una singură nu ar fi reușit să ajute aceste familii de ucraineni. Fetele de la Fundația Bethany se ocupă în special de partea de logistică și voluntariat. În cadrul centrului, mamele și copii sunt ajutați, iar cele trei mese principale le sunt asigurate în fiecare zi.
Liza, fata de 6 ani care a fost instruită de mama ucraineancă, este foarte responsabilă și o ajută și acum pe surioara ei să mănânce. Pornind de la cazul Irinei Chiper, BZI inițiază o campanie de strângere de fonduri pentru a o ajuta. Cei care doresc să o sprijine o pot face contactând redacția BZI sau accesând site-ul https://fundatiabethany.galantom.ro/p/solidaritatesiajutorpentruUcraina, cu mențiunea „plată Centrul de tranzit“.