Ideea de a avea o altfel de afacere cu miere de albine le-a venit după ce au văzut că produsele făcute artizanal sunt consumate și cerute de prieteni sau rude. Au căutat surse de finanțare pentru că nu își permiteau să deschidă o afacere, iar la scurt timp după depunerea proiectului au primit și primii bani necesari înființării fabricii. „În luna martie a anului trecut am primit prima tranșă din suma totală a proiectului în valoare de 35.000 de euro”, susține Liza Mămăligă.
Începând cu anul 2012, prisaca părinților din Moldova a fost preluată de Liza Mămăligă, o tânără cu idei noi de dezvoltare a afacerii. Aceasta, împreună cu iubitul său, Ion Dulgheru, a dus mai departe pasiunea și munca tatălui și a bunicului, punând bazele întreprinderii sociale „Dulce Plai” de la Todirești. Pe lângă produsele naturale de la prisacă, afacerea a fost înființată și pentru a restabili populația de albine din Republica Moldova, de a educa oamenii despre importanța lor și de a inspira tinerii să pășească pe drumul antreprenoriatului. Chiar dacă cei 100 de stupi le asigură venituri decente, tinerii s-au gândit că există o altă metodă pentru promovarea mierii de albine.
Proiect susținut financiar de stat
Pentru că mica afacere cu stupi de albine a fost preluată de tinerii cu idei noi de dezvoltare, cei doi tineri s-au gândit să valorifice producția nu doar prin vânzarea mierii. Aveau deja ideea, o puseseră în practică și s-au gândit că merită să încerce să vândă și în România. De aceea s-au informat cu privire la fondurile ce pot fi accesate de tinerii cu spirit antreprenorial și au depus un proiect în cadrul programului Diaspora Start-up Ro-WIN. Proiectul a fost atât de bun încât a fost rapid finanțat.
„În luna martie a anului trecut am primit prima tranșă din suma totală a proiectului în valoare de 35.000 de euro. Am mai pus din fonduri proprii aproximativ aceeași sumă pentru amenajarea spațiului, plata chiriei etc. Cu banii primiți am achiziționat echipamente: decristalizator, extruder, frigider”, susține Liza Mămăligă.
Așa a apărut făbricuța de producere a batonașelor pe bază de miere de albine, combinate cu cereale, alune sau fructe.
Rețeta, marcă înregistrată
Tânăra antreprenoare susține că ideea de a deschide fabrica la Iași i-a venit pentru că e aproape de locul natal și au vrut să vândă mai ușor în statele europene.
„Noi locuim aproape de graniță, la Todirești, de aceea ne-am gândit să deschidem fabrica la Iași. În plus, e mai ușor pentru noi cu vânzarea produselor în UE. Dacă vindeam din Republica Moldova erau necesare mai multe documente, era mai dificil. Ne gândim să deschidem și acolo o mică fabrică. Noi oricum mai întâi am vândut în țara natală. Pregăteam în casă batonașele, le vindeam către prieteni, apoi a crescut cererea. Noi am făcut rețeta, am testat mai multe variante până am ajuns la rețeta finală”, spune Liza.
7 sortimente de batonașe
În fabrica situată în apropierea clădirii Tehnopolis, cei doi tineri pregătesc batonașe cu miere de albine și semințe, cu fructe, fulgi de ovăz, nuci și migdale sau arahide. Astfel, dacă toată cantitatea produsă în fabrică s-ar vinde într-o lună, aceștia ar putea ajunge la un profit de 15.000 de lei, lunar.
„Capacitatea de producție este de 10.000 de batonașe într-o lună, dar momentan producem mai puțin pentru că încă testăm piața din Iași. Vindem cu 4 lei bucata, iar în magazine cu 7 lei. Vânzările pot ajunge la maximum 40.000 lei pe lună, din care profitul ar fi 15% din suma aceasta. Până acum am vândut prin intermediul «Roade și Merinde», iar clienții care au cumpărat sunt părinți cu copii mici, angajații care stau mult la birou, dar și cei care fac sport. Producem 7 sortimente de batonașe și încercăm să procurăm materia primă de la producătorii locali”, mai spune Liza.
Produse neprelucrate termic
Batonașele produse în mica fabrică amenajată intr-un spațiu destinat afacerilor la început de drum din incubatorul Tehnopolis, pentru care plătesc o chirie decentă, sunt snack-uri nutritive, făcute din ingrediente simple și 70 la sută locale. Astfel, fructele, semințele, migdalele, fulgii de ovăz și mierea provin de la producăTorii locali. Batonașele nu sunt prelucrate termic, de aceea toate proprietățile ingredientelor se păstrează.
„Termenul de valabilitate este de trei luni, iar cel mai mult durează împachetarea pentru că se face manual. Noi avem toate autorizațiile sanitar veterinare, toate batonașele se fabrică în siguranță”, explică Liza. Prețul pentru un batonaș este de aproximativ 6,8 lei, iar acestea pot fi achiziționate din câteva magazine din rețeaua La Băcănie sau din complexul Palas. „Momentan purtăm discuții pentru comercializarea produselor în câteva magazine din București”, susține Liza Mămăligă.