Prima pagină » Local » Viața a 28 de ieșeni bolnavi de leucemie din Iași este la limită din cauza numărului foarte mic de donatori de celule stem
Viața a 28 de ieșeni bolnavi de leucemie din Iași este la limită din cauza numărului foarte mic de donatori de celule stem

Viața a 28 de ieșeni bolnavi de leucemie din Iași este la limită din cauza numărului foarte mic de donatori de celule stem

29 apr. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Viața a 28 de ieșeni care suferă de leucemie depinde de donatorii de celule stem. Medicii sunt îngrijorați din această cauză, deoarece numărul acestora este prea mic

Pe lista de aștepare pentru transplat de celule stem sunt înscriși în acest moment 28 de pacienți, cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani. Viața acestora depinde acum de donatorii de celule stem. Trebuie precizat că numărul donatorilor este unul mic, în anul 2021 realizându-se la Iași 43 de transplanturi.

”În prezent, pe lista de așteptare sunt 28 de pacienți, care au nevoie de celule stem. Aceștia au vârsta cuprinsă între 19 și 70 de ani. În anul 2021, am reușit să efectuăm 43 de transplanturi de celule stem. Numărul pacienților este mai mare decât numărul celor care donează. Avem un număr foarte mic de donatori și, probabil, principala cauză este teama. Teama în general de medic, de spital, dar și lipsa de informare despre ceea ce însemană donarea de celule stem. Există acea frică generală de mediul sanitar”, a spus dr. Angelica Dăscălescu, coordonatorul Compartimentului de Transplant de Celule Stem Hematopoietice din cadrul Institutului Regional de Oncologie din Iași.

Dr. Angelica Dăscălescu: ”Trebuie să conștientizeze că și ei pot ajunge în ipostaza de a avea nevoie de ajutor”

Medicii ieșeni se confruntă cu un număr mic de donatori de mai mulți ani. Aceștia au precizat faptul că una din cauzele numărului mic de donatori este teama riscului procedurii de donație și teama generală de sistemul medical.

”Într-adevăr există și un risc minor ce poate apărea în urma donației de celule, însă miza și rezultatele unui astfel de gest sunt cele mai importante. Procedura de donare este într-adevăr una destul de complexă, trebuie efectuate niște proceduri speciale, dar riscul este foarte mic. Este nevoie de o educație în acest sens și să se conștientizeze faptul că oricine, într-o zi, poate fi în ipostaza pacientului și să aibă nevoie de ajutor. Să aștepte cu sufeltul la gură un telefon prin care să afle că s-a găsit un donator compatibil și viața i-a fost salvată. Cei mai mulți dintre cei care donează o fac pentru un membru din familie și foarte rar pentru un străin”, a precizat dr. Angelica Dăscălescu, coordonatorul Compartimentului de Transplant de Celule Stem Hematopoietice din cadrul Institutului Regional de Oncologie din Iași.

Deficit al numărului de donatori de celule stem la Iași

Dr. Elena Albu, coordonatorul Centrului Donatorilor Voluntari de Celule Stem din Iași din cadrul Institutului Regional de Oncologie, vorbește despre numărul mic de donatori cu care se confruntă în fiecare an. Se încearcă creșterea numărului de donatori cu ajutorul campaniilor de promovare. În anul 2021 au fost înregistrați doar 73 de donatori și la începutul acestui an era înscris doar unul.

”Numărul celor care se înscriu în registrul de donare celule stem nu este unul impresionant. Au fost totuși câteva persoane care au venit la Centrul donatorilor voluntari de celule stem din Iași, după ce mai mulți studenți au desfășurat o campanie de promovare. Aceștia au petrecut ore întregi la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iași, pentru a explica persoanelor care veneau pentru donații sanguine și despre donarea de celule stem pentru bolnavii de leucemie. Mulțumită acestor campanii de promovare, ieșenii și-au făcut curaj și s-au înscris în registru după ce s-au informat foarte bine”, a declarat dr. Elena Albu, coordonatorul Centrului donatorilor voluntari de celule stem din Iași din cadrul Institutului Regional de Oncologie.

Ce sunt celulele stem și ce boli vindecă

”Celule stem” este o sintagmă generică sub care sunt reunite trei categorii de celule: celule embrionare, celule stem ombilicale și celule stem adulte. Celulele stem embrionare sunt clasificate drept pluripotente, având potențialul de a da naștere tuturor celulelor care compun un corp uman. Celulele stem ombilicale și cele adulte sunt clasificate drept multipotente, desemnând că acestea au abilitatea de a se transforma în mai mult de un singur tip de celulă, cu precizarea că au o capacitate de transformare mai restrânsă în comparație cu celulele stem embrionare, conform NYSTEM (New York Stem Cell Science).

Din considerente etice, celulele stem ombilicale și celulele stem adulte sunt singurele folosite în terapii regenerative; utilizarea celulelor stem embrionare fiind limitată doar la domeniul cercetărilor științifice. Celulele stem se diferențiază prin caracteristicile pe care le posedă, locul de unde pot fi recoltate, potențial sau controversele etice pe care le ridică recoltarea și folosirea acestora. Odată cu trecerea timpului, scade numărul de astfel de celule din corpul uman și oamenii de știință estimează că nou-născuții au cu până la 40 de ori mai multe celule stem în măduva osoasă față de persoanele care au ajuns la vârsta de 50 de ani, conform unui studiu din 2009 publicat în Journal of Pathology.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024