Ministerul Apărării a anunțat, miercuri, 30 noiembrie, că singurul militar român din Garda Regală rămas în viaţă, maior(ret) Irod Moisă, împlineşte vârsta de 100 de ani. Veteranul de război a primit totodată și Emblema de Onoare a Armatei Române.
”Singurul militar român din Garda Regală rămas în viaţă, maior(ret) Irod Moisă împlineşte azi, 30 noiembrie, un secol de viaţă. Militarii l-au vizitat săptămâna trecută în comuna Ghijasa de Sus, pentru a-l onora cu drag pe dumnealui şi istoria naţională pe care o reprezintă”, a transmis, miercuri, 30 noiembrue, Ministerul Apărării.
Veteranul Irod Moisă a împlinit 100 de ani
Ministerul Apărării a precizat că veteranului Irod Moisă, ajuns la vârsta de 100 de ani, i-a fost înmânată Emblema de Onoare a Armatei Române, în cadrul unei festivităţi organizate în data de 22 noiembrie de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război Filiala Sibiu, în parteneriat cu Academia Forţelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” şi Cabinetul Prefectului Sibiu, la domiciliul acestuia, în localitatea Ghijasa de Sus, judeţul Sibiu.
”Am jurat credinţă ţării mele şi Regelui Mihai, pe care am avut ocazia să-l văd de-aproape (…) După 23 august 1944 am primit ordin să plecăm. Am luat armele şi am plecat, escortându-l pe Rege către Târgu Jiu (…) Am fost lăsat la vatră în vara anuluin 1946, fiind ţinut în Garda Regală încă un an suplimentar”, povesteşte veteranul.
Distinsul veteran Irod Moisă s-a născut în satul Ghijasa de Jos, comuna Alţîna, pe data de 30 noiembrie 1922, într-o familie cu 7 copii. Încă de mic copil şi-a ajutat familia la treburile gospodăreşti, ajutând-o pe mama sa care rămăsese singură cu copiii, tatăl fiind plecat la muncă în străinătate.
Încă de la o vârstă fragedă a fost luat premilitar, iar în perioada 1943-1945 a participat pe front cu Batalionul de Gardă Regală, având funcţia de puşcaş.
De altfel, anunțăm că din păcate, unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi ai cântecului popular specific satului maramureşan arhaic, Nicolae Piţiş, a încetat din viaţă, miercuri, 30 noiembrie, la vârsta de 83 de ani.
Programul manifestărilor festive de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României
În cadrul unui context asemănător, amintim că de 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, în Capitală și în marile orașe din țară se organizează parade militare, depuneri de coroane pentru soldații care au murit în lupta pentru unirea provinciilor istorice românești, precum şi alte ceremonii şi manifestări socio-culturale.
Așadar, începând cu ora 09:00 va avea loc o ceremonie militară și religioasă, se vor depune coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I. Parada militară de Ziua Națională a României urmează a începe joi, 1 decembrie, la ora 11:00.
În Piața Arcul de Triumf din București se organizează de 1 decembrie cea mai mare paradă militară din țară, în prezenţa preeşedintelui Klaus Iohannis şi a numeroşi politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile şi corpului diplomatic.
La începutul ceremoniei se vor trage 21 de salve de tun, timp în care participanții la paradă vor intona Imnul Național al României.
De altfel, mai mult de 1.500 de militari și specialiști din structurile MApN, MAI, SRI, STS și ANP, dar și aproximativ 120 de mijloace tehnice printre care și 40 de aeronave participă pe 1 decembrie la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul va avea loc în Piața Arcului de Triumf din Capitală.
Cu toate acestea, reiterăm faptul că veteranul Irod Moisă a ajuns la vârsta de 100 de ani și este singurul militar român din Garda Regală rămas în viaţă.