Prima pagină » Local » Vestigii descoperite şi lucrări sistate pe esplanada Teatrului Naţional din Iaşi. Care este stadiul lucrărilor

Vestigii descoperite şi lucrări sistate pe esplanada Teatrului Naţional din Iaşi. Care este stadiul lucrărilor

23 ian. 2023, 02:00, 4 ,
Alexandra MAISNER în Local

Lucrările de pe esplanada Teatrului Naţional din Iaşi sunt sistate. Arheologul Costică Asăvoaie: „Primăria a sistat lucrările. Nu are bani!”

Încă din luna iunie 2022 au fost demarate lucrările de modernizare a esplanadei din faţa Teatrului Naţional. Termenul de finalizare ar trebui să fie în vara acestui an. Descoperirea unui palat din secolul al XVIII-lea a încetinit vizibil înaintarea proiectului.

De asemenea, în zonă au mai fost descoperite ziduri medievale de fortificație. Acestea sunt localizate pe esplanada Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, dar și în zona străzii Vasile Conta și a Bulevardului Independenței. Ele ar putea fi puse în valoare, devenind, astfel, un nou punct de atracție culturală și turistică.

Imagine din proiectul de modernizare a esplanadei de la Teatrul National

Încă din luna iunie 2022 au fost demarate lucrările de modernizare a esplanadei din faţa Teatrului Naţional

Lucrări sistate pe esplanada Teatrului Național din Iași

Vestigii descoperite pe esplanada Teatrului National din Iasi

Descoperirea unui palat din secolul al XVIII-lea a încetinit vizibil înaintarea proiectului

Șantierul din fața teatrului Național din Iași este departe de a fi sfârșit. Descoperirile arheologice au încetinit vizibil lucrările. Arheologul Costică Asăvoaie susține faptul că este necesară săparea în adâncime. În ceea ce privește adâncimea exactă, acesta a transmis reporterilor BZI faptul că nu poate oferi un răspuns exact.

„Totul depinde de descoperirile făcute. Straturile sunt de așa natură. Suprapunerile de depuneri anterioare sunt atât de adânci. Nu știu la ce adâncime este necesar să săpăm. Asta nu decid eu, este în funcţie de ce găsim și ce ne spune pământul. Deocamdată este sistat (n.r. – șantierul din fața Teatrului Național), nu pot preconiza când se va finaliza din moment ce primăria a sistat lucrările.

Nu au bani să plătească forța de muncă și utilajele necesare. Când se vor debloca banii atunci se vor continua lucrările. Totul depinde de primărie. La noi în contract și-au trecut o clauză prin care numai ei discuta cu presa. Luați legătura cu ei. Noi suntem blocați”, a precizat Costică Asăvoaie.

La scurt timp după începerea reamenajării parcului din fața Teatrului Național din Iași au apărut zvonuri legate de noi descoperiri arheologice. Zvonurile s-au confirmat între timp, iar lucrările de pe esplanada Teatrului Naţional din Iaşi nu par să se finalizeze curând. Pe de altă parte, Mihai Chirica, primarul Iaşului, susţine faptul că acestea vor fi reluate când vremea se va îmbunătăți, precizând faptul că şantierul nu este sistat din cauza lipsei de fonduri.

„Nu! Lucrările de la Teatrul Național nu au fost sistate din cauza lipsei fondurilor. A fost frig şi din această cauză s-au oprit, în plus, au fost şi sărbătorile. Când vremea ne va permite, acestea vor fi reluate. Trebuie să mai facem o întâlnire cu cei de la complexul muzeal pentru că noi, prin proiect, trebuia să săpăm la maxim 2,5 m adâncime şi am ajuns deja la 4, vrem să ni se spună exact cât trebuie să săpăm, ca să terminam odată! S-au săpat, până acum, aproximativ 5 mii de metri cubi”, a transmis Mihai Chirica, edilul Iaşului.

Esplanada din fata Teatrului National din Iasi

Șantierul din fața teatrului Național din Iași, este departe de a fi sfârșit. Descoperirile arheologice au încetinit vizibil lucrările

Ce lucrări vor fi făcute pe esplanada Teatrului Național din Iași

Edilul Iasului, Mihai Chirica

Mihai Chirica, primarul Iasului susţine faptul că lucrările de pe esplanada Teatrului Naţional din Iaşi vor fi reluate imediat ce vremea va permite

Conform proiectului, lucrările vor include demolarea fântânilor existente și realizarea unor fântâni și construcții anexe care să fie în conformitate cu normele și exigențele actuale. În dreptul zidurilor de sprijin, între scările situate pe cele două alei laterale axului sunt prevăzute trei fântâni decorative succesive care subliniază axul central.

Pentru a primi lumină pe toată durata zilei, cele patru statui din parc vor fi reamplasate pe partea de nord a traseului pietonal central, cu fața spre sud, iar pe latura opusă statuilor, cu fața spre acestea vor fi prevăzute bănci dispuse semicircular, concentrând vizibilitatea spre o zonă în care se pot organiza și mici spectacole în aer liber. Proiectul de la Teatrul Național din Iași a fost analizat încă de acum câțiva ani de autoritatea locală. În calcul au intrat alte aspecte legate de modernizarea zonei.

„În zona dinspre Teatrul Național, în locul fântânilor existente va fi construit un mic amfiteatru orientat spre sud, sub care sunt amplasate spațiile administrative și de control ale parcului, dar și o grupare florală spațială, ambele fiind însoțite de mici fântâni decorative. De o parte și de alta a axului central vor fi prevăzute alei sinuoase în umbra vegetației înalte.

În proiectul de peisagistică s-au păstrat cele două masive vegetale către limitele laterale, și anume spre strada I.C. Brătianu, respectiv spre aleea de acces la Casa de Oaspeți «Sfântul Nicolae», dar și sublinierea acestora cu o vegetație decorativă, variată, joasă”, se mai arată în documentație.

Pentru moment, lucrările pe esplanada Teatrului Naţional din Iaşi sunt sistate. Acestea vor putea fi reluate atunci când vremea va permite acest lucru.

Comentarii
  • Bani irositi pe un moft. Espalanada putea ramane cum era. Si era clar ca daca se sapa se vor gasi vestigii arheologice.

  • Ba.ga Chirica buldozerele si „rezolva” cu istoria Iasului, distruge tot. N-au facut la fel si la Palas, si peste tot in Iasi? Au distrus toata istoria orasului ca sa castige cat mai multi bani. In parcul asta, putea ramane la fel, cu niste reparatii, dar e foame de par@ndarat la sefii din primarie.

  • Nu este an electoral deci sa nu se asteptam la minuni ca Primaria Iasi va termina acest proiect la timp.
    Este de rasul-plansul faptul ca Primaria e suprinsa ca s-au gasit vestigii cand se stia bine ca pana prin anii 70 pe locul parcului erau case.

    Asta cu vremea e o vrajeala pentru ca a fost neobisnuit de cald pentru luna decembrie-ianuarie.

  • dragut ar fi daca lucrurile ar arata cam cum arata o casa cu mobila de prin anii 2000 , 2010 cu o canapea , o patura flausata , un ghiveci de flori undeva pe un birou , draperii , un tv random si asa mai departe avand un vibe asa de camin propriu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025