Prima pagină » National » Vești rele din partea BNR! Leul s-a depreciat și nu poate susține majorări ale pensiilor sau ale salariilor

Vești rele din partea BNR! Leul s-a depreciat și nu poate susține majorări ale pensiilor sau ale salariilor

07 sept. 2020, 19:31,
BZI.ro, în National

Dacă nu vor apărea derapaje în privinţa politicilor publice care să ducă la cheltuieli suplimentare de negestionat prin majorări nesusţinute de pensii sau salarii, leul îşi va găsi un echilibru relativ rapid, a spus luni purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, potrivit Agerpres.

„Leul se aşează într-o zonă de echilibru în noul context, fără oscilaţii mari. Astăzi am avut o depreciere de 0,1%, iar de la începutul anului undeva spre 1,6%, ceea ce, chiar dacă pare contraintuitiv de vreme ce consemnăm un maxim istoric, arată o evoluţie relativ stabilă, mai ales în situaţia complicată din punct de vedere economic, în care forintul s-a depreciat cu 8,8%, iar zlotul polonez cu 4,5% pentru a înţelege ce s-a întâmplat în regiune. Dacă nu vor apărea derapaje în privinţa politicilor publice care să ducă la cheltuieli suplimentare de negestionat prin majorări nesusţinute de pensii sau salarii, leul îşi va găsi un echilibru relativ rapid. Dacă aceste presiuni legate de cheltuieli continuă, riscul creşte odată cu ele”, a explicat Suciu.

Leul s-a depreciat, luni, cu 0,60 bani faţă de euro (0,12%), moneda europeană atingând un nou maxim istoric, iar cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,8552 lei/euro.

BNR a cotat vineri euro la 4,8492 de lei. Pe piaţa interbancară, moneda naţională s-a tranzacţionat între 4,8507 şi 4,8582 de lei pentru un euro.

Dan Voiculescu, despre sistemul de pensii: ”Cei care, azi, se declară deranjați de pensii și pensionari, vor suferi mâine”

Într-o postare pe blogul personal, Dan Voiculescu atacă dur sistemul românesc de astăzi, în ceea ce privește pensiile. El spune că ultimii 30 de ani ai politicii românești sunt marcați de dubla măsură a decidenților.

Fiindcă perioada în care ne aflăm este marcată de lungi discuții referitoare la pensii, din cauza argumentelor pro și contra majorării cu 40% a acestora, Voiculescu nu a mai rezistat și a comentat în stilul caracteristic. Acesta este de părere că mari resurse se scurg mereu fără să existe o justificare, iar bătrânii sunt singurii care trebuie să suporte aceste chinuri.

„Dacă disciplina bugetară ar fi fost aplicată unitar pentru toate cheltuielile publice, poate că limitarea drastică a majorării pensiilor putea fi acceptată.

Însă, din păcate, așa cum s-a tot întâmplat în ultimii 30 de ani, decidenții politici, indiferent de culoarea doctrinară, nu pot renunța la dubla măsură. Restricțiile care se impun pensionarilor nu se aplică și altor categorii sociale”, scrie Dan Voiculescu.

„De 30 de ani, resurse bugetare considerabile se scurg constant în toate direcțiile în care o cer interesele politice și electorale. Și, atunci, de ce sunt bătrânii României singurii care trebuie să suporte un nou sacrificiu?” se arată în continuarea postării.

Dan Voiculescu, despre sistemul de pensii: ”Cei care, azi, se declară deranjați de pensii și pensionari, vor suferi mâine”

Dan Voiculescu aduce în discuție tabloul creat de perioada comunistă, când bătrânii ”stăteau la cozi pentru a cumpăra un litru de lapte și pâine pe cartelă”  și au ajutat ca România să meargă spre drumul Uniunii Europene. Iar astăzi nu merită să fie disprețuiți de către politicieni.

”Pensionarii de astăzi sunt cei care în anii 80 ai secolului trecut stăteau la cozi pentru a cumpăra un litru de lapte și pâine pe cartelă! Cei care, în anii 90, au dus greul tranziției! Cei care, în anii 2000, au schimbat destinul acestei națiuni și au contribuit la integrarea europeană. Cei care, în 2010, își apărau în stradă dreptul la pensie pe care un președinte impostor încerca să îl mutileze. Sunt oameni încercați de viață, de boli și de disprețul celor care, în prezent, se bucură de lumea pe care au creat-o ei. Sunt părinții și bunicii acelora care, astăzi, decid că o mașină de lux de zeci de mii de euro este mai necesară țării decât o sută de euro în plus la pensie.

Iar celor dispuși să renunțe la responsabilitatea față de pensionari, în numele unor presupuse principii doctrinare, o ultimă precizare: respectul pentru părinți și bunici nu este nici de stânga, nici de dreapta, ci reprezintă esența unei societăți civilizate.

Cei care, azi, se declară deranjați de pensii și pensionari, vor suferi mâine, ajunși ei înșiși la vârsta a treia, abuzurile societății strâmbe pe care au creat-o”, mai scrie Dan Voiculescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *