Prima pagină » National » Vești proaste pentru șoferii români. Motorina se scumpește din nou, iar prețurile vor urca în continuare
Vești proaste pentru șoferii români. Motorina se scumpește din nou, iar prețurile vor urca în continuare

Vești proaste pentru șoferii români. Motorina se scumpește din nou, iar prețurile vor urca în continuare

02 sept. 2022, 19:02,
în National

Visul frumos al compensării la pompă pare să se fi terminat, pentru că prețul motorinei a început din nou să crească, iar un litru a ajuns să coste, în benzinăriile din Capitală, aproape 8,50 de lei.

Experții spun că prețurile vor continua să crească și după ce va expira, la finalul lui septembrie, compensarea de 50 de bani pe litru. Introducerea subvenției de 50 de bani la prețul combustibilului începe să aibă efectele adverse, despre care analiștii din domeniu au avertizat încă de la anunțarea deciziei. Cererea de motorină a crescut, iar piața reacționează.

„Această reducere de 50 de bani nu a făcut decât să accentueze creșterea de cerere pe piața de carburanți”

Dacă în urmă cu o săptămână pentru un plin compus din 50 de litri de motorină plăteam în jur de 413 lei, în prezent, pentru același plin, plătim cu 8 lei mai mult, ajungând la 421 de lei.

„Această reducere de 50 de bani nu a făcut decât să accentueze creșterea de cerere pe piața de carburanți. Pentru că a scăzut artificial prețurile, dar numai o componentă din preț, în schimb, componentele principale care definesc prețul, acolo nu se poate interveni, evident. E o piață liberă”, a explicat Corina Murafa, analist politici energetice, pentru News Hour with CNN.

Potrivit datelor afișate de Trading Economics, există motive credibile care au impact asupra prețurilor la produsele petroliere, în special a motorinei. Printre cauzele de bază se constată reducerea considerabilă a stocurilor de motorină din Europa.

Stocurile din alte regiuni sunt scăzute

În același timp, stocurile din alte regiuni sunt scăzute, inclusiv în nodurile cheie din SUA și Singapore, deoarece nivelurile globale de motorină sunt mult sub mediile recente. Platts Analytics a avertizat că stocurile „nu se formează suficient de repede înaintea sezonului de recoltare și de încălzire”.

Cererea în creștere a motorinei este condiționată și de incertitudinea cu privire la livrările rusești către Europa, în măsură ce sancțiunile UE împotriva importurilor de produse rusești vor intra în vigoare în februarie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024