Anul 2022 va fi unul dificil pentru agricultura românească. Cel mai mare producător de îngrăşământ din ţară are în continuare producţia sistată, din cauza preţului uriaş al gazelor. Astfel, producția de legume și fructe va fi una mai mică, ori prețurile acestora vor avea o creștere majoră.
Vești proaste pentru români. Cel mai mare producător de îngrăşământ din ţară are în continuare producţia sistată, din cauza preţului uriaş al gazelor. În aceeași situație se află și câteva combinate chimice din Europa.
Agricultorii se plâng de producțiile din acest an
Agricultorii din România spun că ori vor avea o producţie mai mică, ori vor majora substanţial preţurile, pentru că vor lucra cu îngrășământ din import, mult mai scump. Specialiștii în agricultură au declarat că, în anul 2022, rezultatele nu vor mai fi atât de spectaculoase.
Cseh Emerich, fermier: „Noi, agricultorii, nu știm cum să luăm îngrășăminte. Pentru că noi avem cel mai mare combinat, în Tg Mureș, şi nu funcţionează”.
Ovidiu Maior, purtător de cuvânt Azomureș: „Suntem din această situație de la jumătatea lunii decembrie de când de activitatea de producție de pe platforma Azomureș a fost suspendată”.
Şi în acest moment prețurile la gazele naturale, principala noastră materie prima, sunt ridicate ceea ce nu ne permit din punct de vedere economic să putem relua activitatea. Prețul fertilizanților nu acoperă practic materia primă.
Războiul din Ucraina, de vină pentru creșterea alarmantă a prețurilor
Preţul foarte mare la gaze a dus la oprirea unor unități de producție şi în Franța, Italia, Ungaria sau Croația. Cei de la Azomureş spun că pentru campania agricolă din această primăvară au stocuri de îngrăşăminte chimice.
„Ne așteptăm ca în campania agricolă de toamnă se există cu adevărat o criză a îngrășămintelor ceea ce va da peste cap culturile de toamnă”, a spus Ovidiu Maior, purtător de cuvânt Azomureș.
„Nu se poate. Fără îngrășăminte…că nu crește cartoful frumos nu cumpără nimeni. Poate ne lăsăm de meserie. Abia am scos cheltuielile”, a transmis un producător de legume.
Specialiştii se aşteaptă ca şi războiul din Ucraina să ducă la creştere alarmantă a preţurilor. Şi nu numai în România, ci în întreaga lume, scrie Observatornews.ro.