Prima pagină » Economic Local » Vești proaste pentru fermierii din Iași care au cerut despăgubirile de secetă! Mai au de așteptat până primesc banii de la Ministerul Agriculturii
Vești proaste pentru fermierii din Iași care au cerut despăgubirile de secetă! Mai au de așteptat până primesc banii de la Ministerul Agriculturii

Vești proaste pentru fermierii din Iași care au cerut despăgubirile de secetă! Mai au de așteptat până primesc banii de la Ministerul Agriculturii

08 sept. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Fermierii din Iași care au cerut despăgubirile de secetă mai au de așteptat până primesc banii. În aceste zile se verifică din nou cererile și ordinele de plată pentru ca banii să intre în conturi. Fermierii din Iași primesc despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară, respectiv porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre. Din Iași sunt 3.801 beneficiari care au 72.000 de hectare afectate de secetă

Ieșenii care au depus cererile pentru despăgubirile de secetă mai au de așteptat până primesc banii. Angajații Direcției Agricole Iași fac ultimele pregătiri pentru ca banii să intre în conturile beneficiarilor, însă nu săptămâna aceasta, cum au anunțat reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ci abia săptămâna viitoare, dacă vor fi încheiate toate ordinele de plată. Fermierii din Iași primesc despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară, respectiv porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre.

Din Iași sunt 3.801 beneficiari care au 72.000 de hectare afectate de secetă. Suma totală ce va fi plătită este de 280.588.065,59 lei, pentru un număr de 80.315 beneficiari. În total, 3.801 fermieri care administrează 72.000 de hectare afectate de secetă din Iași vor primi despăgubiri în valoare de 18 milioane de lei. Schema de sprijin se acordă pentru următoarele culturi care au fost afectate de seceta pedologică în grade peste 30 și până la 100 la sută, inclusiv, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor: porumb, floarea-soarelui, soia, mazăre.

Fermierii din Iași care au cerut despăgubirile de secetă mai au de așteptat

Suma de 335 de lei/ha a fost aprobată, prin OUG50/2023, pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în vara anului 2022 și afectate de seceta pedologică din perioada martie-septembrie 2022. Suprafețele calamitate au fost declarate eligibile după ce o comisie formată dintr-un reprezentant al Direcției Agricole Iași, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și primăriei unde se aflau terenurile a fost la fața locului.

Anul trecut a izbucnit un scandal din cauza unor angajați ai Direcției Agricole care au greșit procesele-verbale, iar fermierii erau la un pas să piardă despăgubirile de secetă (). Astfel, cei care au cerut despăgubirile de secetă mai au de așteptat până primesc banii.

Ieșenii au primit despăgubiri de secetă pentru culturile de toamnă

Fermierii din Iași sunt nemulțumiți de sumele extrem de mici ce se acordă agricultorilor, întrucât sperau că vor încasa măcar 1.000 de lei la hectar, așa cum a promis fostul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Fermierii din Iași au primit despăgubirile de secetă pentru culturile înființate în toamna anului 2021. Plata s-a făcut pentru următoarele culturi: grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță, afectate de seceta din 2022. Valoarea sprijinului acordat a fost de 1.500 de lei la hectar, proporțional cu procentul de calamitate. Fermierii din Iași au cerut despăgubiri de secetă pentru 104.000 de hectare, atât pentru culturile de toamnă, cât și pentru cele de primăvară, însă doar 20.000 de hectare cu culturi de toamnă au fost confirmate de specialiștii comisiei ca fiind calamitate.

Suma plătită în Iași este de 20 de milioane de lei. Pe de altă parte, fermierii din Iași care au depus cererile pentru despăgubirile de secetă mai au de așteptat până primesc banii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *