Prima pagină » Actualitate » Vești proaste pentru AstraZeneca. Vaccinurile ar putea fi sistate din 2022 pentru că românii aleg alte seruri
Vești proaste pentru AstraZeneca. Vaccinurile ar putea fi sistate din 2022 pentru că românii aleg alte seruri

Vești proaste pentru AstraZeneca. Vaccinurile ar putea fi sistate din 2022 pentru că românii aleg alte seruri

16 nov. 2021, 16:45,
Roxana Butuc în Actualitate

Din anul 2022, serurile de la AstraZeneca nu ar mai putea fi găsite pe piața, din cauza numărului tot mai mic de cereri. Dr. Valeriu Gheorghiță anunță faptul că preferințele românilor se îndreaptă mai mult spre Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson, motiv pentru care România ar înceta să mai achiziționeze și serul în cauză.

Din data de 31 octombrie, persoanele programate să se vaccineze cu AstraZeneca au fost anunțate că vor fi reprogramate din cauza faptului că serul nu se mai găsește în România, până când va fi primit un lot nou.

Românii se vor mai pot vaccina cu AstraZeneca. Serul ar putea fi sistat din 2022

Dr. Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului Naţional a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținute azi, 16 noiembrie 2021, faptul că, vaccinul AstraZeneca ar putea fi sistat de anul viitor din cauza cererilor mici pe care acest ser le are. Românii preferă în schimb Pfizer, Moderna sau chiar Johnson&Johnson.

„La 31 octombrie, ultimul lot disponibil de vaccin de la compania AstraZeneca a ieşit din perioada de valabilitate, motiv pentru care a fost retras din centrele de vaccinare. Persoanele care erau programate au fost anunţate să nu se mai prezinte la programare şi vor fi rechemate în momentul în care urmează să primim un nou lot de vaccin AstraZeneca.

S-au făcut, deja, solicitări în acest sens şi aşteptăm livrările cât mai repede, încât persoanele care au primit prima doză de vaccin AstraZeneca să poată să finalizeze doza de vaccinare. Reamintesc faptul că rapelul la această doză 2 este recomandat la 8 săptămâni, însă, există un interval acceptat până la 12 săptămâni în care se poate efectua doza a doua fără să fie compromisă eficienţa şi eficacitatea.

De altfel, pentru un management corect al stocurilor ne gândim serios să propunem poate că, de la începutul anului viitor, sistarea vaccinării cu vaccinul de la compania AstraZeneca, pentru că numărul celor care în acest moment se vaccinează este foarte redus şi atunci riscul de ieşire din perioada de valabilitate a dozelor este foarte mare şi nu poţi să comanzi să vină câteva zeci sau mii de doze. Foarte probabil că vom rămâne cel puţin cu aceste trei vaccinuri – Pfizer, Moderna şi vaccinul de la Johnson & Johnson -, cu care vom merge mai departe”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

O adolescentă de 17 ani a fost vaccinată cu Jonhson&Jonhson deși avea contraindicații

În Cluj, o adolescentă de 17 ani a fost vaccinată cu serul produs de Johnson&Johnson. Cei care i-au administrat serul de la centrul de vaccinare de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny din municipiul Cluj Napoca au dat dovadă de multă neglijență, având în vedere că acest vaccin este contraindicat categoriei de vârstă în care fata se încadra.

”M-am dus luni la centrul de vaccinare de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny. Am completat cererea și nu mi-a cerut vârsta, numai CNP -ul și datele de pe buletin (adresă, nume). M-am dus și m-am vaccinat cu Johnson și apoi mi-a spus doamnă că nu aveam voie să mă vaccinez pentru că nu aveam 18 ani. Am ieșit și am stat 10 – 15 minute pentru a se vedea dacă apar semne adverse. Atunci când a vrut să îmi iau certificatul de vaccinare mi-au spus că nu mi-l pot da pentru că nu am 18 ani și că mi-l vor da când o să fac 18 ani (în februarie 2022) sau când se rezolvă”, a relatat tânăra pentru Știri de Cluj.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a deci adoptarea hotărârii de a achiziționa 4000 de dispozitive cu adrenalină pentru copii. Această hotărâre a fost luată ca măsură de precauție în ceea ce privește campania de vaccinare a copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani. În ceea ce privește achiziționarea, adrenalina este folosită în cazul șocurilor anafilactice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *