Prima pagină » National » Veşti pentru samsari! Autoturismele la mâna a doua din străinătate ar putea fi mai scumpe
Veşti pentru samsari! Autoturismele la mâna a doua din străinătate ar putea fi mai scumpe

Veşti pentru samsari! Autoturismele la mâna a doua din străinătate ar putea fi mai scumpe

13 oct. 2021, 13:03,
Elena Nicoleta Bujor, în National

Veşti proaste pentru românii care au în vedere să îşi achiziţioneze o maşină la mâna a doua. De asemenea și samsarii vor fi afectaţi de noua decizie a Guvernului României.

Astfel, autovehiculele second hand aduse din afară ar putea fi mai scumpe în perioada imediat următoare. Decizia a fost luată în ultima şedinţă a Executivului. Samsarii înainte de a vinde autoturisme vor fi obligaţi să îşi înscrie personal maşinile la Registrul Auto Roman. Hotărârea vine în urma pierderii unui miliard de lei, într-o perioadă de 5 ani, după ce samsarii nu au plătit TVA.

Guvernul României a decis ca samsarii să îşi înscrie personal maşinile la RAR, înainte să le vândă

Cabinetul a hotărât la începutul lunii octombrie ca toate persoanele care se ocupa de aducerea unor autoturisme din străinătate să le înscrie personal la RAR, iar mai apoi să le vândă. Astfel, prin această operaţiune statul va beneficia de TVA.

„Dacă o firmă cumpără o mașină din Germania, în mod normal ar trebui să vină cu mașina în țară, să-i facă omologarea la RAR și în urma revânzării, la prețul de factură cu care a fost achiziționată în Germania, ar trebui să-i pună partea de TVA, care implicit îi ridică prețul. În condițiile în care se fac mai multe acte succesive, cu tot soiul de firme fantomă, practic statul este eludat de TVA”, a declarat Radian Tufă, director general RAR.

Statisticile oficiale arată că bugetul de stat ar fi pierdut peste un miliard de lei în ultimii cinci ani, din aceste afaceri. Samsarii spun că modificarea legislativă îi vizează pe cei care au firme, care în ultimii ani au făcut averi colosale.

Ce părere au samsarii de maşini, după decizia Guvernului

Samsarii de maşini afirma faptul că această decizie ar trebui impusă pentru cei care aduc maşini din străinătate pe firmă şi nu pe persoane fizică.

„Nu este pentru unul care aduce o mașină cu platformă, și nu știu ce. E pentru cel care o ia pe firmă, o ia netă și acela trebuie să apară și la RAR. Ăla, automat, la 30.000 de euro, 19%, își ia 6.000 de euro. Și când te duci la înscris numerele, n-o să mai scrie Vasile Gheorghe o ia pentru firmă cutare, o să apară firma direct pe brief”, a menţionat un samsar de mașini.

Manager târg auto: „Modificarea nu aduce nimic nou”

Pentru că noile reguli să intre în vigoare, mai e nevoie de un protocol încheiat între RAR și ANAF. Managerul celui mai mare târg auto din Europa spune că ANAF-ul putea să sancționeze firmele care fac evaziune fiscală. Acesta susţine că modificarea nu aduce nimic nou.

„Această modificare nu aduce nimic nou, practic, întrucât firmele care importă mașini la mâna a două trebuie să respecte Codul Fiscal. Trebuia să-l respecte și până acum. Cine nu respectă Codul Fiscal se supune legii 241, de evaziune fiscală. Pentru că noile reguli să intre în vigoare, mai e nevoie de un protocol încheiat între RAR și ANAF. Atunci, prețurile cu siguranță vor crește, spun autoritățile”, a spus Nicolae Răgălie, manager târg auto.

„Probabil că va fi o oarecare creștere, dar nu este obligatoriu ca TVA-ul să impună o creștere de 19%”, a mai spus Radian Tufă, director general RAR.

Aproximativ 900.000 la mâna a două s-au vândut în România, în anul 2020

Potrivit statisticilor, pe teritoriul statului român s-au vândut nu mai puţin de 880.000 de mașini second-hand. Dintre acestea, 380.000 au fost importate, iar 500.000, de pe piața locală.

În primele 3 luni ale anului 2021, s-au vândut peste 122.000 de autoturisme noi și rulate. Doar 21.000 au fost noi, restul, la mâna a doua.

Explozie de vânzări la autoturismele second-hand, din Iași

Comercianții de mașini second-hand de la Târgul auto, din Iași, susțin că vânzările s-au dublat după ce au fost ridicate restricțiile privind pandemia COVID-19. Aceștia spun că piața mașinilor second-hand se adaptează după excesul de autoturisme aduse din Germania.

„Când sunt interesat să cumpăr o mașină, folosesc aplicațiile care îmi arată toate amănuntele mașinii. Cred că acesta este cel mai bun mod prin care pot obține o oarecare siguranță”, susține Cosmin Ursu, un client care a achiziționat o mașină second hand, din Târgul Auto, din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *