Veşti pentru persoanele care s-au imunizat împotriva Covid-19 cu serul Johnson & Johnson, aceştia ar putea fi nevoiţi să mai facă un vaccin. Rapelul poate fi făcut cu unul dintre vaccinurile de baza de ARN mesager Pfizer / BioNTech sau Moderna, pe măsură ce varianta Delta, mai contagioasă, devine dominantă.
Unii dintre specialişti au mărturisit că ei deja şi-au făcut un astfel de rapel, chiar şi fără date publicate cu privinţa la siguranţa şi efecienta combinării celor două seruri de vaccina diferite sau fără susținerea autorităților de reglementare a sănătății din SUA. În Canada şi în unele ţări din Europa deja le este permis oamenilor să se vaccineze astfel.
Această dezbatere se concentrează asupra îngrijorării cu privire la protecţia oamenilor împotriva noii variante Delta, care a fost detectată pentru prima dată în India şi care deja a ajuns să circule şi în alte ţări. Noua tulpină de Covid-19 a fost asociată şi cu boli mult mai severe şi ar putea deveni rapid versiunea dominantă a virusului în Statele Unite, a avertizat directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Rochelle Walensky.
Nu se ştie cât de sigur e serul Johnson & Johnson
Încă nu există date substanțiale care să demonstreze cât de protector poate fi serul date substanțiale care să împotriva noii tulpini DELTA. Cu toate acestea, studiile din Marea Britanie arată că două doze ale vaccinurile Pfizer sau AstraZeneca sunt semnificativ mai protectoare împotriva variantei decât una. Şase din cei mai impotranti experţi în boli infecţioase au declarat că autoritățile de reglementare americane trebuie să abordeze problema în scurt timp.
”Nu există nicio îndoială că persoanele care primesc vaccinul J&J sunt mai puțin protejate împotriva bolii” decât cei care primesc două doze din celelalte vaccinuri, a spus profesorul Michael Lin, de la Stanford.
Centrul pentru prevenirea bolilor nu recomandă rapel, iar consilierii agenției au spus la o ședință publică de săptămâna aceasta că nu există încă dovezi semnificative că există o scădere a protecției vaccinurilor.
Cine sunt cei care şi-au făcut un astfel de rapel
Unii experţi în boli infecţioase deja s-au imunizat cu serul Johnson & Johnson şi rapelul făcut cu Pfizer / BioNTech sau Modernă. Jason Gallagher, expert în boli infecțioase la Școala de Farmacie a Universității Temple, a primit recent o doză de Pfizer la un centru de vaccinare din Philadelphia, unde a administrat vaccinuri. El a fost vaccinat cu serul J&J într-un studiu clinic din noiembrie.
Gallagher a spus că este îngrijorat de datele din Marea Britanie care arată o eficacitate mai mică împotriva variantei Delta pentru persoanele care au primit o doză de vaccin.
Cât poate fi ținut serul Pifzer la frigider
Veşti pentru cadrele medicale, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că imediat după ce vaccinurile împotriva Covid-19 s-au dezgheţat, flacoanele care nu au fost deschise ar putea fi ţinute la frigider timp de o lună. Momentan dozele de imunizare au o limită de 5 zile.
În urma acestei noi îmbunătăţiri, se aşteptă ca modificarea să aibă un impact mult mai mare în campania de vaccinare din Uniunea Europeană. Cele mai mari probleme în campania de vaccinare sunt din cauza transportului şi a depozitarii serului de imunizare. Din cauza cerinţelor de depozitare a vaccinului creat de către cei de la Pfizer, aceste dificultăţi au fost întâmpinate în anumite părţi ale lumii.