Prima pagină » Economic Local » Vești bune! S-a dat startul pentru depunerea cererilor pentru ajutorul de minimis la tomate
Vești bune! S-a dat startul pentru depunerea cererilor pentru ajutorul de minimis la tomate

Vești bune! S-a dat startul pentru depunerea cererilor pentru ajutorul de minimis la tomate

03 feb. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Unul dintre cele mai de succes programe derulate de stat continuă și anul acesta

Programul „Tomata”, care a reprezentat un real ajutor pentru producătorii din județ în ultimii ani, se va derula și în anul 2020, cu mici modificări. Legumicultorii care vor să obțină banii de la stat pentru dezvoltarea micilor afaceri din domeniu pot depune deja documentele la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ). Termenul de înscriere în program este valabil până la data de 30 martie. De asemenea, după comercializarea producției, legumicultorii trebuie să aducă documentele justificative vânzării producției până la jumătatea lunii mai. O modificare importantă pentru producători se referă la valoarea maximă a ajutorului financiar pe care îl poate obține un beneficiar pe durata a 3 exerciții financiare. Astfel, suma a fost modificată de la 15.000 la 20.000 de euro.

Producătorii din primul ciclu pot depune actele

De asemenea, programul se derulează pentru primul ciclu de depunere a dosarelor de către producători. Încă nu au fost stabilite condițiile pentru cei care vor să obțină banii și în toamna acestui an, respectiv în ciclul II de producție, așa cum s-a întâmplat în anii precedenți. Producătorii care vor să obțină banii anul acesta trebuie să aibă o producție de minim 2 kg tomate/mp și să valorifice o cantitate de minim 2.000 de kilograme, dovedită cu documente justificative, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate.

Sute de ieșeni au primit banii

În ultimii trei ani, sute de producători din județ au încasat banii de la stat prin intermediul acestui program derulat de stat. Cu cei 3.000 de euro pentru fiecare producător, aceștia au reușit să achiziționeze sisteme de încălzire pentru perioada iernii, atât de importante pentru a-și menține afacerea. Numai anul trecut au primit banii 165 de beneficiari din județul Iași, iar numărul acestora ar putea crește anul acesta, așa cum s-a întâmplat de-a lungul celor trei ani de derulare a programului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *